10 autobuze noi scurte sunt de azi în circulaţie în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, cele mai multe fonduri europene venite prin POR au mers în noile mijloace de transport în comun | Foto: Dan Bodea

Cele 10 autobuze noi, achiziţionate de CTP au intrat de astăzi în circulaţie. Autobuzele au fost cumpărate din fonduri proprii ale companiei de la SC Briaris’Ind S.A..

Autobuzele sunt marca Iveco-Urbanway, iar costul total al acestei achiziţii a fost de 9, 3 milioane de lei. Noile autobuze Iveco-Urbanway sunt nearticulate şi au o lungime de 12 metri.

Alte caracteristici tehnice sunt: au podea complet coborâtă, au rampă de îmbarcat căurcioare şi loc pentru acestea,  acţionare cu motor termic, 210 kW, combustibil motorină, nepoluant, cu norma de poluare EURO VI,  capacitate totală de transport 91 locuri, din care 27 pe scaune,  uşi automate cu protecţie antistrivire, posibilitate de acţionare din interior şi exterior în caz de urgenţă, cu posibilitate de numărare a călătorilor la urcare şi coborâre, autobuzul nu pleacă de pe loc cu uşile deschise,  sistem de climatizare (încălzire, răcire, aer condiţionat, ventilaţie),  sistem electronic vizual (afişaj cu LED-uri ) în interior şi exterior şi sonor de anunţare a staţiilor,  echipament electronic audio-video pentru afişarea mesajelor cu caracter publicitar,  camere de luat vederi în interior (control şi limitare a actelor de vandalism) şi exterior, cu stocarea în memorie a imaginilor,  sistem de numărare a călătorilor transportaţi (călătorii care urcă şi coboară din fiecare staţie),  sistem de ticketing pentru validarea legitimaţiilor de călătorie,  computer de gestiune diagnosticare şi management al vehiculului care colectează, înmagazinează şi transmite datele privind activitatea autobuzului,  echipament necesar pentru comunicarea prin GPS,  echipament necesar pentru transmiterea online şi wireless a datelor privind exploatarea autobuzelor,  echipament pentru descarcărea datelor din computerul de management al autovehiculului într-un server specific urmat de prelucrarea multicriterială a datelor descărcate: consum de combustibil pe anumite intervale (ore, schimb, instantaneu, etc.), numărul de călători transportaţi, parcursul (nr de km/ schimb, la o dată anume, într-un interval stabilit), evenimente rutiere (blocaje în trafic, accidente, distrugeri interioare ale autovehiculului), numărul de ore de funcţionare a autovehiculului sau a unor componente ale acestuia (aer condiţionat), numărul de ore de imobilizare a autovehiculului, informaţii privind perioada efectuării lucrărilor planificate de întreţinere.

Acestea au garanţie de 5 ani. Noile autobuze vor deservi în principal zona industrială a oraşului, mai exact zona Clujana, Bulevardul Muncii.

“Avem în vedere realizarea unei licitaţii pentru alte 20 de troleibuze noi. Modernizarea transportului în comun din municipiu a fost şi rămâne o prioritate cheie a Primăriei Cluj-Napoca. Urmărim să asigurăm condiţii europene pentru călători şi să încurajăm utilizarea transportului în comun în oraş ca alternativă la maşinile personale”, a declarat primarul Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu