Expoziţie de icoane pe sticlă la Muzeul de Mineralogie

Icoanele vor fi expuse la Muzeul de Mineralogie

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează la sediul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, expoziţia cu tema „Sfânta Maria – între reprezentare iconografică şi tradiţie”. Expoziţia va fi vernisată marţi, 13 august 2013, la ora 14.00 şi va fi deschisă publicului din Baia Mare până pe data de 8 septembrie 2013.

La 9 mai 1936, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti şi-a deschis porţile publicului, în urma unor cercetări interdisciplinare de peste 10 ani, realizate de către echipa condusă de sociologul şi filosoful Dimitrie Gusti, în cadrul Catedrei de Sociologie a Universităţii Bucureşti, cercetari realizate în peste 60 de sate din diferite regiuni ale României. In cadrul muzeului etnografic în aer liber sunt adpostite peste 346 monumente de arhitectură tradiţională (gospodării, biserici, instalaţii ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti) si  un bogat patrimoniu etnografic şi de artă populară reunit în colecţii pe genuri de creaţie (port, ceramică, scoarţe, lemn, icoane pe lemn şi sticlă), patrimoniu pus în valoare prin diverse expozitii, târguri ale meşterilor populari, şezători, spectacole legate de datinile şi obiceiurile specifice de peste an.

Expoziţia „Sfânta Maria – între reprezentare iconografică şi tradiţie” prezintă icoane realizate pe lemn şi din metal, atent selecţionate din colecţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, expunerea fiind punctată de câteva ansambluri de obiecte, care fac legătura între percepţia Sfintei Marii în iconografie şi modul în care este ea văzută în lumea satului.

Nici o alta icoană creştină nu este atât de prezentă, de iubită şi venerată ca icoana Maicii Domnului, în diferitele ei variante. Ziua de celebrare a Fecioarei Maria a fost suprapusă de creştini peste o zeiţă anterioară, care murea şi renăştea simbolic, la echinocţiul de toamnă. Între Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului – 15 august) şi Sfânta Marie Mică (Naşterea Maicii Domnului – 8 septembrie) se dă startul lucrarilor agricole de toamnă, dar este momentul în care se deschide sezonul la nunţi. În unele zone ale ţării, în ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile merg la biserică, unde sfinţesc şi împart struguri, prune, flori şi plante de leac.

 Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 august – 8 septembrie 2013, de marti până duminică, între orele 9.00 –  17.00.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu