Capitala Căutătorilor de Fericire: După 17 ani, Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic se ține din nou la Cluj

Ediţia a XIII-a a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic (INTC) se desfășoară în săpămâna 22-26 iulie la Cluj-Napoca. O astfel de întâlnire s-a mai ţinut la Cluj în 1998 și a avut tema: „Sfinţenie pentru zilele noastre” sub motoul „Fiţi sfinţi, pentru că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt” (Lev. 19, 2b). Tema de anul acesta este „Căutători de fericire”, iar motoul „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei vor vedea pe Dumnezeu”.

INTC are loc o dată la trei ani şi este organizată alternativ de câte o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică. Eparhia de Cluj-Gherla a fost aleasă de această dată şi în acest an mai ales din considerentul că în 2015 Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului. De altfel acţiunea se subscrie conceptului Faith din „SHARE FAITH – un program prin care se urmăreşte cunoaşterea personală a lui Dumnezeu de către tineri, redescoperirea unei trăiri autentice (viaţă/credinţă), recâştigarea încrederii în valorile pe care le promovează creştinismul precum şi mobilizarea tinerilor din Bisericile locale în misiunea de evanghelizare”. Întâlnirile tineretului catolic sunt evenimente de o mai mare tradiţie, ele se desfăşoară pe trei paliere de anvergură; zilele mondiale ale tinerilor catolici, care sunt manifestări cu caracter internaţional şi unde numărul participanţilor este de milioane, cele naţionale cu participări de ordinul miilor şi cele eparhiale unde participă tinerii dintr-o eparhie.

Înscrierea participanţilor la INTC s-a făcut online, aşa că datele privind participanţii sunt destul de clare. 2.100 de tineri din toată ţara, greco-catolici şi romano-catolici. 200 dintre ei sunt membri ai comunităţilor maghiare. De altfel, pentru aceştia din urmă s-au realizat secţiuni speciale şi materiale în limba maghiară. Structura voluntariatului INTC este următoarea: circa 100 de voluntari din eparhia organizatoare, Cluj-Gherla, iar din diecezele şi eparhiile Bisericii Catolice din România aproximativ 10 tineri/dieceză sau eparhie. Tinerii participanţi vor fi cazaţi în complexul studenţesc Haşdeu, masa va fi oferită pe baza tichetelor de masă. Fiecare participant înscris primeşte sacul participantului cu ghid, catechism, ecuson şi tichete de masă. Ecusonul îi permite posesorului să circule liber pe mijloacele de transport în comun, acces liber la muzee într-un interval orar prestabilit, şi să viziteze turnul Bisericii Sfântul Mihail din Piaţa Unirii pentru o panoramă a oraşului.

11745428_379932685530620_8630426041586477592_n

De altfel, la marea majoritate a acţiunilor poate participa orice doritor. Programul din cele cinci zile cuprinde ore de rugăciune, de cateheză, liturghii de rit latin şi bizantin, adoraţii euharistice, discuţii în grupuri mici. Un punct special va fi procesiunea religioasă de vineri seara. Dar cu o seară înainte, darul INTC pentru toţi participanţii, dar şi pentru toţi clujenii, va fi concertul trupei Voltaj. Concertul va avea loc joi de la 20.30 în Piaţa Unirii şi în deschidere vor cânta mai tinerii Boemis şi 3 O Clock. Legat de concertele din Piaţa Unirii care au afectat interiorul Bisericii Sfântul Mihail, organiztorii INTC au anunţat că scena de data aceasta nu va fi amplasată către biserică, iar IPS Florentin Crihălmeanu a subliniat: „Nu subscriem la astfel de bucurii, ni s-a făcut şi nouă una neanunţată în faţa Catedralei în Postul Mare, am închis porţile şi ne-am continuat slujbele. Muzica nu trebuie să răsune până în Mărăşti şi până în Mănăştur. Noi i-am adresat o cerere lui György Miklós Jakubinyi arhiepiscop romano-catolic să desfăşurăm o parte din acţiunile noastre de la INTC acolo, pentru că Biserica Sfântul Mihail permite găzduirea a peste 2.000 de tineri, dar domnia sa ne-a răspuns foarte frumos că lăcaşul se află în această perioadă în reparaţii şi renovare”.

Pe lângă programul oficial, mai au loc acţiuni alternative care au anunţate teme dintre cele mai diverse: „9 secrete despre prietenie, dragoste şi sex şi cum să le aplici în viaţa ta începând de astăzi”, „Căutători de fericire… reţelele sociale. Conexiune, Comunicare, Împărtăşire, Relaţii autentice – pentru a construi o lume mai bună” „Istoria şi păcatul, plăcerea şi fericirea, răul şi sacrificiul”, „Exerciţii pentru viaţă şi alte situaţii periculoase”, „Sexualitate împlinită”. Vor fi implicaţi în acţiuni surorile Maicii Domnului, tinerii ignaţieni, călugării franciscani, ordinul carmelitanilor desculţi sau comunitatea fraţilor ioaniţi.

Catehetul INTC 2015

Catehetul INTC 2015 este părintele Daniel Ange. Domnia sa a mai fost în România şi în anii trecuţi, a mai vorbit în faţa credincioşilor greco-catolici din Cluj, este prieten bun cu PS Florentin Crihălmeanu. De altfel, ierarhul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla l-a invitat personal să participe la INTC. Conferinţele sale de cateheză se vor ţine joi, vineri şi sâmbătă în Parcul Central, începând cu ora 9.00. Părintele Daniel Ange este cel care a înfiinţat comunitatea Jeunesse Lumière. Este belgian şi a urmat de mic şcoli catolice. A fondat un ordin de viață simplă monahală, „Sfânta Fecioară a săracilor”. A petrecut, începând cu anul 1958, 12 ani în Ruanda. A făcut parte din mişcările de reînnoire a bisericii, a făcut muncă de apostolat. Din 1981 a fost sfinţit preot la Lourdes. În anul 1984 a înfiinţat comunitatea Jeunesse Lumière, condus de convingerea că cei mai buni apostoli pentru tineri sunt tinerii înșiși. Se ocupă de această şcoală, dar 8-10 zile lunar este prezent în alte părţi ale lumii unde este solicitat, grupul său favorit de vârstă fiind al celor de 15-30 de ani. Părintele Daniel Ange este, de asemenea, unul dintre cei care promovează cauzele de beatificare a copiilor și tinerilor care nu au avut șansa de a avea o comisie pentru cauza lor. Are peste 50 de lucrări publicate și traduse în mai multe limbi. Este în contact cu biserici-surori catolice de rit oriental – Biserica Maronită și Melkită în Liban, cu Biserica Greco-Catolică din România și Ucraina. Există tineri ortodocși și greco-catolici, care având binecuvântarea preoților lor, fac o experiență de un an în comunitatea pe care a înfiinţat-o Jeunesse Lumière. Se află printre cei care fac publice învăţăturile Papei Ioan Paul al II-lea despre „teologia trupului”.

De altfel, Sfântul, de acum, Ioan Paul al II-lea este printre patronii spirituali ai INTC în calitate de inițiator de adunări de tineret în Biserica Catolică. S-a preluat în acest fel o tradiţie a patronatului spiritual de la Ziua Mondială a Tineretului. Sfântului Ioan Paul al II-lea i s-au adăugat cei patru martiri, care au fost deja beatificați în ultimii ani pentru Biserica Catolică din România: Fericitul Szilárd Bogdánffy, Fericitul János Scheffler, Fericitul Vladimir Ghika și Fericitul Anton Durcovici..

Distribuie:

Postaţi un comentariu