GALERIE FOTO/ Tavanul bisericii Sf. Mihail a început să cadă după ultimul concert din Piața Unirii

FOTO: Dan Bodea

Administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se plâng de faptul că cel mai recent eveniment muzical din Piața Unirii a provocat cădearea unei bucăți de un metru pătrat din tencuiala de pe bolta bisericii. Organizatorii evenimentului spun însă că au respectat toate condițiile impuse de autorizația primită de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și că nu le pot fi imputate niciun fel de pagube apărute la edificiul din centrul orașului.

Peste 600 de ani au trecut de la finalizarea construcției Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca,  perioadă în care impunătorul edificiu a trecut cu bine prin incendii, războaie sau cutremure, fiind astăzi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului. Chiar și-așa, ultimul weekend nu a trecut cu bine pentru biserica gotică. Potrivit curatorului bisericii, zgomotul concertelor organizate în acest weekend în Piața Unirii a fost atât de puternic încât o bucată din tencuiala de pe boltă s-a desprins și a căzut. Organizatorii spun însă că în ciuda plângerilor înregistrate cu privire la muzica prea zgomotoasă, limitele din autorizația acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca au fost pe deplin respectate.

Aproximativ un metru pătrat din tencuiala de pe boltă s-a desprins și a căzut (FOTO: Dan Bodea)

Aproximativ un metru pătrat din tencuiala de pe boltă s-a desprins și a căzut (FOTO: Dan Bodea)

Nu cutremurele, nu incendiile ci formații precum Zdob & Zdub sau R.O.A au „atentat” la structura Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”. O spun administratorii clădirii, care în dimineața zilei de luni au găsit pe podea o bucată din tencuiala de pe bolta edificiului. Aceștia se plâng că muzica de la concertele din cadrul Zilelor Prieteniei Bergenbier, eveniment organizat în perioada 18-19 iulie în Piața Unirii, a fost atât de zgomotoasă încât „vitraliile s-au cutremurat și tencuiala a căzut”. Reprezentanții bisericii susțin că efectele au fost cu atât mai distructive cu cât scena a fost amplasată la aproximativ 10 metri de clădire, și nu pe strada din latura vestică a pieței, unde de obicei aceasta este pusă.

„Este prima dată când ne confruntăm cu astfel de probleme și credem că a fost cauzată de trepidația puternică de la concertele din weekend. În acea zonă din care a căzut tencuiala bolta are o grosime de mai mult de un metru. Scena a fost amplasată în alt loc decât cel obișnuit și nu cred că a mai fost respectată legislația. Astfel de situații afectează clădirea care oricum se află în renovare dar și vitraliile care se pot sparge”, spune Orosz Krisztofer, curatorul bisericii.

Orosz Krisztofer,   curatorul bisericii

Orosz Krisztofer, curatorul bisericii

De cealaltă parte, organizatorii evenimentului spun că nu ei au decis locul de amplasare al scenei iar în ceea ce privește zgomotul și orele la care concertele s-au desfășurat, condițiile din autorizație au fost respectate.

„Bergenbier SA, prin organizarea seriei de concerte Zilele Prieteniei Bergenbier, în data de 18 și 19 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, dorește să asigure clujenii că au fost respectate în totalitate prevederile înscrise în autorizația emisă de către Primăria Municipiul Cluj-Napoca. Normele de siguranță în ceea ce privește nivelul sunetului au fost respectate în limitele regulilor impuse de administrația locală. Mai mult decât atât, pe parcursul celor doua zile de concerte, am făcut tot posibilul pentru a menține buna desfășurare a slujbelor care au avut loc în biserica amplasata în Piața Unirii. În ambele zile de eveniment, probele de sunet și recitalurile trupelor au fost întrerupte în timpul slujbelor din biserică (sâmbătă și duminică, 18 și 19 iulie, între orele 11;00-12:00 și 18:00-19:00) pentru a nu perturba desfășurarea slujbelor. Atât poziționarea scenei, cât și nivelul de decibeli au fost respectate întocmai conform autorizației primite din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, au explicat organizatorii evenimentului pentru Transilvania Reporter.

 

Reprezentanții Primăriei spun că deși în zonă sunt mai multe clădiri-monument istoric, autorizațiile se dau fără a exista prevederi speciale.

„Nu există o valoare anume a numărului de decibeli care nu poate fi depășită. Evenimentul a avut autorizație de manifestare publică până la ora 11. Pentru a putea cere daune, reprezentanții bisericii trebuie să facă o expertiză pe care să o depună. Nu sunt condiții speciale pentru manifestările de acest gen organizate în spații în care sunt clădiri istorice. E de datoria proprietarilor să le consolideze astfel încât să nu existe probleme”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției.

FOTO: Dan Bodea

FOTO: Dan Bodea

Nu doar reprezentanții bisericii s-au plâns de zgomotul puternic care a acaparat zona în cele două zile de concerte. Site-ul de socializare Facebook și inclusiv pagina evenimentului au fost luate cu asalt de clujeni nemulțumiți de nivelul decibelilor.

„Ne-aţi distrus o frumoasă după-amiază de sâmbătă. De ce nu aţi organizat toată chestia asta la Sala sporturilor sau în Pădurea Hoia sau într-unul din multele locuri în care nu aţi fi deranjat?”, a scris o clujeancă pe pagina oficială e evenimentului.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alexandra says:

    Sunt foarte curioasa cat de respectata a fost legislatia impusa de primarie….eu locuiesc in Baciu si s-a auzit pana aici tot concertul…sa fim seriosi!

    • dn says:

      eu locuiesc langa tribunal si nu se auzea aproape deloc cu geamurile deschise, nu stiu cum ai auzit tu din baciu … lasa vrajeala

      • TM says:

        Eu stau in Gheorgheni si se aud concertele din centru destul de bine/tare…

      • Zoli Verde says:

        ptr cei care se dau ca ar fi “reprezentantii primariei” (fara nume…)
        Conform STAS 10009 din 1988 ziua poate fi 65 de decibeli(dB) nivel maxim admis iar intre orele 22-06 sunt admise valori de până la 45 decibeli ptr străzi intens circulate şi 25 ptr interiorul clădirilor
        Conform Ord.Min.Sanatatii 536 din 1977 pe strada 40 de decibeli iar în locuinţe 25 dB sunt admisi
        Ba mai mult există un NORMATIV PRIVIND PROTECTIA LA ZGOMOT elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului:
        “1. PREVEDERI GENERALE 1.1. OBIECT a. Protecţia la zgomot este stipulată ca cerinţă (exigenţă) esenţială în Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE şi Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993 şi este definită după cum urmează: “Construcţia trebuie proiectată şi executată astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere să fie menţinut la un nivel care să nu afecteze sănătatea acestora şi să le permită să doarmă, să se odihnească şi să lucreze în condiţii satisfăcătoare”. Cerinţa presupune deci crearea unor condiţii de confort care pot fi completate cu asigurarea intimităţii în sensul non-inteligibilităţii vorbirii între locuinţe, camere de hotel sau similare. Prezentul normativ respectă prevederile documentelor menţionate mai sus.
        b. „Protecţia la zgomot” este în acelasi timp CERINŢĂ DE CALITATE (F) în construcţii în contextul legii nr 10 / 1995.
        sursa: http://www.ursa.ro/ro-ro/arhitecti/Documents/Standarde%20si%20Normative/06%20normativ_privind_protectia_la_zgomot.pdf
        DECI DOMNII CARE se pare ca sunt ahngajati la primarie ar trebui sa mai citeasca legislatia in vigoare.
        Ptr orice spectacol care are constructia speciala cu instalatii speciale sunt multe normative adiacente!
        Iar presiunea sonoră care este peste valoarea legală de 65 decibeli devine zgomot şi ea intră în jurisdicţia celor de la biroul de monitorizarea zgomotului din Primaria Clujului
        mai este si legea monumentelor istorice 422 care stipulează: legea nr. 422 din 18 iulie 2001 (*republicata*)prin care se stipuleaza la ART. 59. Pana la instituirea zonei de protectie a fiecarui monument istoric potrivit art. 9 se considera zona de protectie suprafata delimitata cu o raza de 100 m in localitati urbane, 200 m in localitati rurale si 500 m in afara localitatilor, masurata de la limita exterioara, de jur-imprejurul monumentului istoric. – cu toate limitariile ce decurg din acest fapt.
        Art. 9, alin 5 din aceeași lege: „În zonele de protectie a monumentelor istorice care sunt lacasuri de cult este interzisa desfasurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfasoara serviciu religios, a unor manifestari care, prin poluarea sonora sau vizuala pe care o produc, pot impieta aspra desfasurarii serviciului religios.”
        Domnilor o statie de mare putere 1500 watti prost reglat sau mai bine zis special dereglat catre domeniul fecventelor joase sub 16 hertz – cu timpul – poate face distrugeri ca si un ciocan pneumatic…Asta se poate datora in special folosirii asa zise subwoffere care pot crea presiuni sonore puternice ce pot face să vibreze atat cladirile cat si peretii sa crape… Primarul si Consilierii ar trebui sa se sesizeze ca in Primarie sunt unii chiar reponsabili care nu stiu legile si ce obligatii ar trebui sa aiba. (sau ei ne cred proşti, dar totusi doar in cateva ore a comentatorii au gasit cel putin 5 legi care au ca tema protejarea avutiei nationale) Propun pentru inceput ca domnul, care este responsabil cu monumente istorice sa fie schimbat cat mai repede de catre reprezentantul Guvernului

    • Adina says:

      Si eu locuies in Gheorgheni pe Busteni si se auzea pana acolo concertul, destul de slab dar se auzea pe alocuri. Plus ca duminica am fost acolo la Zdob si Zdub si a trebuit(vorbesc fosrte serios) sa-mi pun mainile pe urechi la un moment dat fiindca am crezut ca sunetul imi va sparge timpanele. Si chiar am vorbit cuu cineva si m-am ingrijorat de catedrala si de pozitia prea aproape de ea. Eu consider ca nu ar trebui sa se mai tina nici un concert in P-ta Unirii, nu vrem sa pierdem un monumet de arta de neinlocuit, vechi de sute de ani pentru niste concerte care se pot tine in alta parte din Cluj_Napoca; si ar trebui facute niste reguli mai serioase in legatura cu cladirile de patrimoniu.

  2. AC says:

    Gata cu distractia, e timpul sa regandim Clujul. Nu am chef sa ramanem fara cel mai impozant monument pentru trupe mediocre gen zdob si zdub. Ele pleaca si noi ramanem cu pietrele.

  3. Veres Stelian says:

    S-a întrecut orice limită în cele două zile de așa zise zile ale prieteniei. Nu știu după ce orar s-au desfășurat probele, dar duminică în timpul liturghiei care începe de la 11:30, probele de sunet au depășit cu mult rugăciunea din biserică. Și nu se întâmplă pentru prima dată acest lucru. Trebuie luate măsuri, unul dintre simbolurile Clujului nu poate fi pus în pericol ,,respectând toate normele în vigoare,, să nici nu amintim răspunsul dat de putătorul de cuvânt al primăriei.

  4. Val says:

    … baiul e ca vine Untold-ul. Patru zile de bubuieli in Piata Unirii…

  5. P. I. says:

    Orele la care s-au desfăşurat liturghii şi concerte în Biserica Sfântul Mihail nu a fost deloc respectate. Nici măcar nu corespund în toatlitate cu ordinea miselor de sâmbătă şi duminică.La mijlocul liturghiei care începe duminică de la ora 11:30, zgomotul în biserică era asurzitor. În fiecare sâmbătă de la 5 au loc concerte de orgă (30 minute), însă nu s-a auzit aproape nimic din întreg concertul. Corul care a cântat de la ora 19:00 la fel…
    Iar dacă nu există norme privind concertele organizate în Piaţa Unirii, este un lucru inadmisibil.

  6. Stefan says:

    Reprezentantul primariei omite cu buna stiinta legea nr. 422 din 18 iulie 2001 (*republicata*)prin care se stipuleaza la ART. 59. Pana la instituirea zonei de protectie a fiecarui monument istoric potrivit art. 9 se considera zona de protectie suprafata delimitata cu o raza de 100 m in localitati urbane, 200 m in localitati rurale si 500 m in afara localitatilor, masurata de la limita exterioara, de jur-imprejurul monumentului istoric. – cu toate limitariile ce decurg din acest fapt. Inclusiv protejarea monumentelor istorice, nicidecum puzderie de basi lazece metrii de imobile.

    • Lucian says:

      Art. 9, alin 5 din aceeași lege: „În zonele de protectie a monumentelor istorice care sunt lacasuri de cult este interzisa desfasurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfasoara serviciu religios, a unor manifestari care, prin poluarea sonora sau vizuala pe care o produc, pot impieta aspra desfasurarii serviciului religios.”

    • Dana says:

      hahahahah, ca il si intereseaza pe primar legile existente…alea-s ptr prosti…daca va adunati toti ce-ati raspuns aici, in pta Unirii sa racniti, vine duba va ia si va leaga si va baga la (zdob si) zdup pe motiv ca incalcati legea.

      S-au dat bani grei ptr stadionul U Cluj – n-au decit sa mute acolo toate festivalele

  7. mRA says:

    Stimate D-le prof. Emil Boc, Primarul Clujului

    Va rugam sa puneti pe ordinea de zi a Consiliului Hotararea ca manifestarile de acest gen SA NU mai poata fi tinute in Pietele: Unirii, Avram Iancu, Cipariu, Mihai Viteazu sau in Parcul Mare.

    Avem Cluj Arena, Padurea Hoia si Faget, Cheiul Somesului, Parcul Feroviarilor… unde se pot desfasura cu mult succes astfel de festivale.

    • mRA says:

      Concertelor cu zgomot puternic alunga clientii de pe terasele din Piata Unirii si creaza pierderi acestora. Multi clienti s-au realocat spre alte terase linistite din parc. Patronii din Piata Unirii ar trebui sa faca plangerea.

      Acest gen de concerte trebuie mutate in zonele mentionate mai sus pentru a aduce venituri, investitori sau clienti acestor zone ale municipiului.

      In toate orasele istorice europene ce se respecta sunt organizate Concerte cu Zgomot Mare locuri destinate acestui gen de muzica pentru a aduce venituri substantiale si fara distrugeri ale patrimoniului sau alungarea clientilor-investitorilor din zonele istorice.

      BERGENBIER si-a facut anti-reclama punand scena la 2 metrii de statuia lui Matei Corvin si avand in spate Biserica seculara: au creat un Kitch in Capitala Culturala …

      Mutati Untold-ul la Sala Sporturilor, Cheiul Somesului, Hoia, Faget, Cluj Arena… pentru a nu repeta proasta decizie a Primariei

      • Dana says:

        Jaba…alea jacta est cu Untold…in Parcul Mare cu el ..da’ macar au pus garduri :)))…hahahaha…hahaha….numa’ la balamuc is garduri :)))

        va dati seama : ala care a avut ideea geniala de-a-si da acceptul ptr locatia Untold in Parcul Mare isi motiveaza postul, salarul ;)… oare cine-i mintea aia creata?

      • Dana says:

        Ooooo, vai…da’ cum puteti comenta cind tocmai Ambasadorul Elvetiei si-a dat acordul ptr ingradirea Parcului ?….

  8. Gabriel B says:

    „Nu există o valoare anume a numărului de decibeli care nu poate fi depășită.” Jesus!

  9. Beton says:

    Sa le multumim autoritatilor ca au betonat toata piata cand au renovat, nu au lasat o pata de iarba verde…Asta este, a fost renovat special pentru evenimente ca sa nu se mai tina la Sala Sporturilor !!! Porcarie !

    • dn says:

      ***, toate pietele din marile orase nu au iarba. cu ce te ajutau pe tine cateva rondouri de flori sau ce mai era acolo inainte? mi se pare ca arata frumos si ordonat acum, si e perfecta pt concerte. suntem capitala tineretului si mi se pare normal ca sunt atatea evenimente. muta-te la tara daca nu iti convine ce se intampla in oras.

      biserica e foarte frumoasa dar sincer nu m-ar deranja sa dispara de la bubieli ca sa mai scapam de bozgorii din centru si fitele lor de 2 lei

      • Andrei says:

        Poftim????? Bai desteptule tu vorbesti despre probabil cel mai important monument istoric din orasul nostru cu atata dezinvoltura??? Cum poti sa gandesti asa? Probabil ma ia valul si nu realizez ca esti sarcastic, dar indiferent cine a ridicat biserica sau cine o administreaza/foloseste acum e vorba de PATRIMONIUL ISTORIC AL ROMANIEI! E unul din simbolurile Clujului!

      • Adina says:

        Cata incultura… trist domnule, imi pare rau pentru dumneavostra

  10. Sunati la telefon says:

    Eu eram in cladirea Universitatii am lucrat la corectarea probei scrise la admitere nu se putea lucra nici cu geamurile inchise in str. Kogalniceanu. Clar ca nu era normal. Am sunat politia au zis ca nu au ce face pentru ca este autorizat, am sunat la primarie au zis ca e Europa ca e un proiect european ca ei nu pot sa opreasca acest lucru.

    Se da autorizatie fara specificarea nivelului de zgomot. E rea vointa pura se vrea distrugerea bisericii pentru ca e o biserica romano-catolica si nu ortodoxa. S-ar bucura foarte mult la primarie daca ar cadea. Poate guvernul ar aloca miliardele necesare pentru a construi o catedrala ortodoxa daca reusesc sa distruga. Pt. ca nici un ban nu se da la restaurarea acestei biserici de 600 ani, pe cand se ridica inca 100 de biserici ortodoxe simultan in tot orasul.

    Ar trebui pornita 1000 cazuri la judecatorie impotriva primariei de cetateni pentru ca au autorizat acest concert. Si sa le sunati la telefonul primarului in continuu si sa le expimati parerea. Macar sa aiba putin discomfort. 0264 948 e telefontul primarului. Sa sune in continuu.

    Acuma o sa vina Untold-ul cu efecte similare si cu o autorizatie similara.

    • adi says:

      La cati bani a luat, muls, furat, etc Biserica respectiva de pe toate cladirile din centru putea să restructureze biserica de 10 ori. A propos sunt catolic.

  11. Dati in judecata says:

    LEGE Nr. 422 din 18 iulie 2001
    articolul 9
    (5) În zonele de protectie a monumentelor istorice care sunt lacasuri de cult este interzis, desfasurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfasoara, serviciu religios, a unor manifestari care, prin poluarea sonor, sau vizual, pe care o produc, pot impieta asupra desfasurarii serviciului religios.

    Clar, sunt ilegali deci trebuie dati in judecata imediat pentru incalcarea legii, si pentru distrugerea proprietatii

  12. fke says:

    „Nu există o valoare anume a numărului de decibeli care nu poate fi depășită.” – foarte trist. “Decibelii” de acuma au fost mult mai “puternici”, decat la alte concerte, fiindca s-a auzit pana si in cartierul Buna Ziua.

  13. FL says:

    Imi pare si mie rau de cladire. Este un monument istoric foarte frumos. Insa mie ce nu imi place este aceasta argumentare de religie. Bai frate, orasul nostru foarte frumos, Cluj – Napoca este un oras plin de oameni tineri care vor distractie. Concertele si festivalurile din centrul Clujului fac parte din viata de vara si de noapte a orasului. Zicea un cititor ca in fiecare sambata este concert de orga… in FIECARE sambata… Asculta in weekendurile in care nu este alt eveniment in centru. De ce trebuie sa punem religia pe primul loc? Tara aceasta se duce de rapa din cauza oamenilor care cred in ceva, dar nu gandesc, vor doar sa fie sfant ceva ce a functionat sa manipuleze acum multi ani. Trezirea dragi locuitori al orasului, nu religia ne conduce.
    Tin sa mentionez, trebuie luata o masura pentru a nu distruge acel frumos monument care se inalta in centrul frumosului oras Cluj – Napoca, insa nu veniti cu argumente religioase, pentru ca nu religia va salveaza si va da de mancare!

    • MAR says:

      Lasa ca te salveaza pe tine Zdob si Zdub si poate iti da si de mancare…

      • FL says:

        Nu am fost la acest eveniment, nu imi plac formatiile, dar macar dupa un concert zdom si zdub se platesc taxe. Hai sa vedem cate taxe au platit religiile in ultimii ani? Din ce is platiti bugetarii din tara? Din rugaciuni sau banii de pe taxe? Sa vedem cati preoti umbla cu mercedes, si cate ar putea sa faca din banii aiia?

      • PAR says:

        “Lasa ca te salveaza pe tine Zdob si Zdub si poate iti da si de mancare…”- un comentariu de doi lei – tie iti da biserica de mancare?

    • Orosz Krisztofer Levente says:

      Stimate Domn!

      De ce incurci religia cu asemenea probleme. S-au sa inteleg ca pentru dumneata probleme pot avea doar tinerii? S-au tinerii au numai drepturi si obligatii nu? Centrele oraselor nu sunt ca sa le distruga cineva pe motiv ca e tanar. Problema actuala nu tine aproape deloc de credinta ci de bunul simt pe care din pacate multi nu o au, cum nici dumneata cum mi se pare. Poate alta data nu strica sa mai luati o parere si din partea celora care locuesc in P-ta Unirii. Treburile trebuie tratate in limita normalitatii si rationalitatii, nu pornind doar de la o parere
      .

    • Veres Stelian says:

      Domnule FL (nu pot să mă adreses altfel pentru că nu aveți bunul simț să vă semnați)! Îmi pare rău de cuvintele pe care le scrieți, cultura dumneavoastră generală este slăbuță, să nu folosesc alte cuvinte. Puneți mâna pe carte și citiți puțină istorie pentru a vedea rolul Bisericii în istoria universală a omenirii. Știu că este la modă părerea pe care o împărtășiți, să atacăm Biserica, să o murdărim, dar nu este neapărat o părere corectă. Care sunt argumentele religioase la care vă referiți? Oare un credincios nu are dreptu să se roage în liniște pe timpul participări la o Sfântă Liturghie? Este oare neapărat să asculte predica pe ritmuri de rock? Biserica Sfântul Mihail dăinuie de 600 de ani, Piața Unirii a fost ,,regândită,, de 10 ani, nu cred că este nevoie ne nici o explicație și argument religios pentru a înțelege că ceea ce se îtâmplă în Piața Unirii în timpul concertelor este o barbarie. V-aș ruga să mai citiți și să mai căutați, să mai întrebați în stânga și în dreapta care a fost și care este rolul Bisericii în viața unui popor, înainte să vă spuneți părerea, domnule FL!

      • FL says:

        In romania din liceu se preda in felul urmator: “autorul a vrut sa zica…” si exista pareri incorecte. O parere nu poate fi clasificata fiind corecta si incorecta. De cultura mea generala am sa va rog sa nu va legati, e printre putinele lucruri la care tin. Nu e la moda sa atacam religia, dar in 2015 e timpul sa analizam obiectiv, fara a pune religia si credinta inaintea altor nevoi. Acea cultura de care vorbiti cu atata drag din teatrul national este deranjata de zgomotul infernal provenind din biserica ortodoxa de peste drum. Am fost la balet si se auzea liturghia din difuzoarele agatate de stalpi, ca doar e religie, si trebuie auzita de toti. Asa sta treaba la noi in tara, religia e peste tot restul. Revin la gandul anterior, pacat de cladire, imi este foarte draga, dar nu amestecati religia in aceasta problema.

    • Erika says:

      Draga FL … ai fost vreodata la un concert de orga? Acestea se pot tine in orice “lacas” care o detine … si in momentul de fata acolo in fiecare Sambata este concert de orga… este un eveniment CULTURAL!!! Faptul ca este in biserica mai adauga un plus! Si poate nu esti curios, dar 80% din spectatori sunt TINERI la aceste concerte tinute in BISERICA, ei vin indiferent de ce RELIGIE apartin …

    • Clujan says:

      In Cluj exista aceasta cladire de peste 550 de ani! https://en.wikipedia.org/wiki/St._Michael%27s_Church,_Cluj-Napoca iar Grupul statuar Mathias Rex din 1902!
      Toti tinerii – cei veniti din toate colturile Romaniei si nu numai – au obligatia de a respecta valorile orasului, lipsa de cultura nu este o scuza! Balciurile cu betivi si drogati nu au ce cauta in centrul Clujului.
      Este clar ca ce s-a intamplat a fost o actiune voita!
      Vrem numele celui care a semnat autorizatia pozitionand scena in locul unde nu a fost niciodata admis si a celui care a raspuns pentru sonorizare. Daca nu sunt marionete de partid, ambii au obligatia de a se pricepe la ceea ce fac/pentru ce primesc salar.

    • Andrei says:

      Bine-bine, dar cu ce sunt de vina enoriasii romano-catolici care duminica dimineata vor sa mearga la biserica? Pentru unii asta e foarte important. E vorba de respect fata de oameni, fata de alti clujeni. Iti atrag atentia asupra faptului ca in perioada liturghiei nu erau programate concerte si nici autorizatie pentru probele de sunet nu exista. Liturghia nu dureaza 3 ore, la 12 urma sa fie gata, puteau sa mai astepte o jumatate de ora si sa faca probele de sunet atunci! Iar concertele de orga di fiecare sambata nu au de-a face nimic cu religia, se canta compozitii laice, pentru turisti si iubitorii de muzica baroca. Daca ai fi fost in vizita acolo ai fi inteles (cu conditia sa ai un minim de cultura generala muzicala).

    • rodi says:

      As dori sa locuiesti intr-o zona cu asemenea evenimente sa vad cu te-ai mai satura de distractie.Pune-te in locul celor care locuiesc in zona si nu se pot odihni si relaxa in propriile lor locuinte zile in sir in pwerioada verii.Sincer ii compatimesc si imi pare nespus de rau pt ei.Primaria nu are respect pt cetatenii acestui oras dovada ca snu se respecta legile privinddrepturile cetatenilor un alt exemplu fiind legea care stipueaza ca parcarile se potamplasa la cel putin 5m de spatii locuite dar daca mergi prin cartiere multe din ele sunt aplasate la mai putin de 1/2 m, asa si cu protejarea monumentelor istorice .

  14. SoundMaster says:

    Domnilor de la Primarie ! Daca nu stiti ce faceti,lasati-va de distrugerea Clujului.Stiati ca 16 Hz , amplificati la 1000 de W.fisureaza un zid de beton cu grosimea de un metru ?

  15. Daniel says:

    Pai, la cata plebe se aduna la astfel de concerte, credeti ca tocmai de Biserica Sf. Mihail le pasa? Autoritatile, pas cu pas, incet, incet vor distrugerea bisericii, stergerea ultimelor urme ale romano-catolicismului si totodata simbolul Clujului si al Transilvaniei. asta este tara in care traim, un r a h a t. Plecati fratilor cat mai puteti de aici.

  16. P.F. says:

    Fiti corecti si nu induceti lumea in eroare cu inventii. Pe pagina facebook dedicata evenimentului s-a plans o singura persoana de momentul si locul desfasurarii evenimentului. O singura persoana nu poate reprezenta multimea de clujeni nemultumiti care au luat cu asalt pagina evenimetulu, dupa cum spune autorul articolului.
    https://www.facebook.com/events/1019521898058320/

  17. coco says:

    multumim domnu’ Boc, si toate viniturile care sunt la carma orasului…

  18. clujean says:

    concertele organizate la Sala Sporturilor afecteaza total cartierele Grigorescu si Plopilor; solutia este parcarea de la Polus sau fostul aeroport utilitar din Someseni, si chiar spatiile din Hoia, unde zeci de ani s-au tinut parangheliile

  19. Vasile says:

    Nu va fi pace niciodata in acest oras blestemat.
    Vina o are si primaria (unde cativa functionari ” onesti ” incaseaza sub vazul poporului platitor de taxe poate zeci, de nu sute de mii de euro si dolari) dar si biserica catolica.Stiti ca intreg centrul clujean este sub administratia parohiei? Terasele, cluburile de cocalari si manelisti, barurile fecale, magazinele care nu fac altceva decat sa spala bani, toata lumea cotizeaza la catolici.
    Nu iau partea nimanui, dar valorile acestei flegme de oras (ma doare sufletul cand zic asta, dar din pacate tot ce era frumos odata in Cluj, a murit sub mana lui Funar) ar trebui respectate…sau cel putin ce a mai ramas.
    Acum, cand Clujul este capitala culturala…bla bla..intreg orasul arata ca Berlinul in 1944…pensionarii si saracii naivi ai acestei comunitati nu stiu defapt de ce arata orasul intr-un asemenea hal, de ce se fac lucrari de cea mai proasta calitate, la costurile cele mai mari.Va zic eu, o parte din bani primiti de la UE au ajuns in buzunarele multor politicieni din Ardeal si din MiticLand(da, acolo la buretarii infecti, tigani borati care traiesc pe spatele nostru)si acum am primit ultimatum ca daca nu facem ceva cu banii ramasi care nu s-au putut fura….nu mai primim 15 ani din UE…decat M U E…Pacat, ne meritam soarta, sa bubuie manelele in centru, sa inchida groapa de gunoi, poate asa ne inecam in propriile fecale…si va veni un popor mai inteligent si va coloniza teritoriul orasului comoara.

  20. Csaba says:

    Stimati Oameni!

    Am citit aceste comentarii cu simtaminte ambivalente.
    Am fost dezamagit de unii care din pacate sunt inca in evul mediu si au ramas to la faza cu “bozgorii” sau sant improtiva religiei.
    Pe de alta parte am fost foarte fericit vazand ca majoritatea oamenilor se ridica impotriva scandalulilor zise festivaluri. Eu sunt ungur si am foarte multi prieteni romani. Festivalurile nu depind de religie sau natiune. Aceste festivaluri pur si simplu nu au ce cauta intr-un centru istoric (la Cluj sau altundeva) Daca acest lucru s-ar fi intamplat la catedrala ortodoxa a-si la fel de revoltat. Din cauza unor nesimtiti (cei care organizeaza festivalurile, cei care aproba si cei care nu fac nimica impotriva)tot orasul sufera. Toate festivalurile din centrul Clujului: Zilele Clujului, Untold, Festivalele Berii, Kolozsvári Magyar Napok, etc. ar trebui sa fie interzise imediat! Nu te poti plimba in oras cu copii sau cu cei din varsta din cauza bubuielilor. Un astfel de oras si in special centrul lui istoric este pentru plimbare, restaurante, cafenele, baruri, si nu pentru scandal. Unii iau bani buni dar altii sufera. Clujul este intr-o vale si zgomotele mari deranjeaza tot orasul. Prost a fost si cel care a aprobat extinderea aeroportului. Acum avioanele aterizeaza si decoleaza la joasa inaltime…
    Sper ca cei care au pornit petitia sa aiba succes. Am citi despre untold cu patru zile in stare de razboi….
    Sper ca primul asa zis festival interzis sa fie untold.

    Succes si bafta.

  21. ronzo says:

    Am plecat dupa primele 3 piese. Volumul a fost mult prea mare, iar sonorizarea destul de proasta: inaltele foarte accentuate si sunetul era distorsionat chiar si la fluier.

  22. Vasile cel bozgor says:

    toate aceste lucruri descrise cu atata tristete ,
    se intampla din cauza acestor 2 dobitoci de PRIMARI “CELEBRI”
    pe care i-a detinut clujul cu atata mandrie: BOC si FUNAR

    Na’ votati-i mai departe si pupati-i in fund dragi “Clujeni”

Postaţi un comentariu