Nu ratați noul număr Transilvania Reporter “Lumea tribală a medicinii clujene”

Moartea unui copil, născut prematur la Spitalul Judeţean Cluj şi care ar fi putut sau nu să fie salvat dacă managerul spitalului şi-ar fi dat acordul să fie operat redeschide controversa privind ce trebuie să preveleze în actul medical românesc: viaţa pacientului sau respectarea birocraţiei spitaliceşti.

Ministerul Sănătăţii a dispus un control în acest caz intens mediatizat după ce secretarul de stat Raed Arafat s-a arătat stupefiat de situaţie. Arafat a declarat pentru un cotidian local că medicii salvează vieţi nu hârtiile şi că ce s-a întâmplat la Cluj e o „nebunie”. Reprezentanţii ministerului spun că n-au terminat verificarea, dar şi fără concluziile acesteia, moartea copilei probează tragic faptul că ciocnirile de interese şi orgolii din lumea medicală clujeană fac victime.

În strădania de a opri hemoragia banilor din sistem, procedurile birocratice din spitale se înăspresc, adeseori fără a ţine cont de suferinţele adăugate pacienţilor. Unul dintre puţinii specialişti din România în management sanitar, şcolit în Statele Unite, este de părere că pentru eficientizarea activităţii spitaliceşti este nevoie şi de implementarea unor reguli mai severe, dar că, întâi de toate, se impune schimbarea mentalităţii oamenilor din sistem. În România, firma pe care o reprezintă medicul clujean este abia la începutul implementării în spitale a sistemului occidental de controlling al veniturilor şi cheltuielilor, întâmpină reticenţe dar sunt şi manageri care doresc o transparenţă a actului financiar pentru ca să-şi bazeze deciziile administrative pe baze corecte. Invocând confidenţialitatea contractelor, medicul clujean a refuzat să nominalizaze spitalele din Cluj care au cerut consultanţă pentru a eficientiza şi transparentiza activitatea medicală. (C.C.) paginile 4-7

ACTUALITATE. Anticorupţia, în vizită la Consiliul Judeţean Cluj. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au fost prezenţi miercuri la sediul Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit unor surse aceștia au ridicat mai multe documente care vizează trei proiecte importante de investiţii derulate în ultimii ani de această instituţie. (Claudia Romitan)

AFACERI PUBLICE. Drumul gunoaielor spre Oradea ne arde la buzunare. Consilierii locali clujeni au votat miercuri majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor în condiţiile în care fără această mărire de preţ operatorii de salubritate nu ar mai fi ridicat, începând de joi, gunoaiele produse de locuitorii oraşului. Preţul a fost astfel majorat pentru persoanele fizice, care reprezintă 96 la sută din populaţia municipiului, de la 7, 05 lei pe persoană, pe lună, la 8, 38 lei.

DOSAR. Banii sau viaţa în spitalele româneşti

  • Interviu cu Elena Groza, şefa CJAS Cluj: “Când e vorba de justificat banii cetăţenilor, nicio birocraţie nu e prea mare!”. La aproape zece ani de la introducerea funcţiei de manager de spital, la Cluj se constată o destul de bună funcţionare administrativă în cele mai multe dintre spitale, după aprecierea Casei de Asigurări de Sănătate, dar şi conflicte precum cel de la Spitalul Clinic Judeţean dintre managerul Petru Şuşcă şi medicul Ciuce care pun sub semnul întrebării funcţionalitatea sistemului. “Managerii noştri de spitale din Cluj sunt destul de vechi pe funcţii, cu excepţia domnului Şuşcă, care are un an vechime, toţi au o experienţă de mai mulţi ani. Nu am avut probleme majore cu niciunul dintre ei, discutăm tot timpul şi unde sunt dificultăţi stabilim de comun acord, în comisiile mixte, cum e cel mai bine să facem. În principiu, tocmai pentru ca lucrurile să mergă bine, între manageri şi şefii de secţii se încheie contracte care reglementează relaţiile, de aceea n-ar trebui să apară probleme. Dacă apar, ele ţin de comunicare, nu de reglementări”, explică Emilia Groza, director Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. (Ruxandra Hurezean).
  • Controlling-ul spitalicesc, primul pas spre eficientizarea serviciilor medicale din România. Căutarea soluțiilor eficiente pentru majorarea veniturilor și reducerea cheltuielilor în spitalele românești a început să devină o practică pentru managerii instituțiilor spitalicești, odată cu apariția firmelor și a specialiștilor care au început să ofere soluții pentru administrarea serviciilor medicale în vederea eficientizării lor. În prezent, medicul Hajdú László este printre puținii români care s-au specializat în domeniul managementului sanitar și, pe lângă profesia de medic stomatolog pe care o practică într-un cabinet din Cluj-Napoca, oferă consultanță pe sisteme de controlling în spitalele din România, în cadrul celei mai mari firme de profil. (Cristina Beligăr).
  • Sociologul Ioan Hosu: Lipsa de empatie şi egoismul excesiv sunt mai grave ca boala, sărăcia şi criza economică. Există o plidă legată de deosebirea dintre viaţa din rai şi cea din iad. Se zice că, tot rugându-se lui Dumnezeu să-i arate deosebirea dintre rai şi iad, un credincios a fost purtat în vis prin cele două locuri. În unul din locuri era o încăpere în mijlocul căreia se afla un vas mare cu mâncare, dar toţi cei care stăteau împrejurul vasului erau slabi şi necăjiţi. Ei aveau legate de mâini nişte linguri foarte lungi cu care puteau să ajungă la vasul cu mâncare, dar tocmai pentru că erau aşa de lungi, ei nu puteau să ducă lingurile cu mâncare la gură. Acesta era iadul. În cealaltă încăpere, în rai, decorul era acelaşi: un vas mare cu mâncare înconjurat de inşi cu linguri foarte lungi legate de mână, cu care puteau să ajungă la mâncare, dar pe care nu puteau să şi le ducă la gură. Marea diferenţă era că în rai, oamenii erau bine hrăniţi şi fericiţi. Şi asta pentru că au învăţat să se hrănească unul pe altul cu lingurile acelea lungi. Pilda poate fi plină de învăţăminte pentru societatea de astăzi, în care de cele mai multe ori egoismul, orgoliul şi lipsa de empatie iau faţa altruismului şi a generozităţii. Se întâmplă peste tot în societate, dar parcă mai acut sunt resimţite în lumea medicală, unde e vorba de viaţă şi de moarte. (Marius Avram).

OUR BODY: În culisele celei mai controversate expoziții din lume. Cu doar două zile înainte de deschiderea uneia dintre cele mai controversate expoziții organizate vreodată la Cluj-Napoca, ne-am întâlnit cu Heidi Pinchal, director de Marketing al evenimentului „OUR BODY: Universul Interior”, care ne-a explicat ce înseamnă „punerea în scenă” a unui astfel de show, în ce condiții sunt păstrate exponatele, cum sunt întreținute și de ce controversele din jurul acestor tip de evenimente sunt de cele mai multe ori benefice pentru companiile care le produc. (Cristina Beligăr).

REPORTAJ. Casa viitorului, transportabilă oriunde pe telefonul mobil. Ideea de „casă inteligentă” a aprins imaginația inginerilor dar mai ales a pasionaților de tehnologie futuristă încă de pe vremea filmelor americane în care încăperile vorbeau cu cei din casă, răspundeau la întrebări sau chiar decideau ce să prepare la cină. Un astfel de concept care părea la acea vreme o fantasmă, este azi posibil și chiar îmbunătățit de o echipă de IT-iști clujeni care după trei ani de muncă au pus pe picioare un sistem capabil să memorează preferințele utilizatorului în ceea ce privește ambientul casei, le stochează pe un server privat și le poate implementa în orice altă casă din lume în care există VIKI. Cu alte cuvinte, ceva ce pare a fi o simplă aplicație mobilă vă ajută să aveți confortul de acasă în buzunar, oriunde v-ați afla. (Radu Hângănuţ).

CULTURĂ. Paul Cristian Cordoș, modelator în sârmă: Nu vreau să fiu artistul care moare de foame cu arta lui. La Paris a început să-și dorească o identitate de artist stradal având modelul artiștilor francezi Space Invader și Mr. Brainwash. Studiind modelul lor și-a găsit în scurt timp „materia primă” care să-i ofere libertatea de exprimare dorită și a început să își dezvolte o tehnică proprie de modelare a sârmei devenind astfel singurul artist din Europa de Est care modelează sârmă în linie minimalistă. (Cristina Beligăr).

DOCUMENTAR. Jubileu de diamant: Disneyland la 60 de ani. “The happiest place on Earth” (cel mai fericit loc de pe Pământ) – astfel este descris parcul Disneyland din California, de către majoritatea vizitatorilor. Tot ei spun că acesta este singurul loc din lume unde visele pot deveni realitate, unde magia te înconjoară şi unde toţi redevenim copii. Disneyland Park este primul parc tematic din imperiul Disney şi singurul care a fost proiectat şi construit sub supravegherea directă a fondatorului acestui imperiu, marele visător pe nume Walt. (Mădălina Kadar).

SPORT. La 28 de ani Tade și-a împlinit visul. Există în literatura română un proverb care i se potrivește perfect lui Gregoy Tade: ”Cu răbdarea treci și marea”. De mai bine de o jumătate de an, ultimul golgheter al României (Tade a marcat 18 goluri în ediția trecută de campionat și a terminat pe primul loc în clasamentul celor mai buni marcatori) a fost transferat în toate colțurile lumii. Ba prin China, ba în Italia la Bari, chiar și Hajduk Split era o destinație pentru vârful de 28 de ani. Însă, cel care și l-a dorit cel mai mult pe francez a fost Gigi Becali. Finanțatorul Stelei a negociat la sânge, atât cu oficialii CFR-ului, cât și cu jucătorul care a început actualul campionat titular în tricoul ardelenilor. A deschis scorul în deplasarea de la Constanța, în meciul Viitorul – CFR 2-2, și l-a convins pe Becali că e omul potrivit pentru avanposturile unei campioane șchioape în debutul noului sezon. (Patrice Podină).

Distribuie:

Postaţi un comentariu