Proiect de 864.000 de lei pentru tinerii cu deficiențe de vedere din Cluj
O sută de copii cu deficiențe de vedere dar si 200 de persoane care nu suferă de acest handicap vor beneficia de pe urma unui proiect menit să diminueze fenomenul de discriminare a nevăzătorilor din județul Cluj. Proiectul presupune activități de socializare, dar și dezvoltarea profesională a persoanelor cu deficiențe de vedere, care vor lucra cu specialiști din diferite domenii pe parcursul a 12 luni, atât cât durează proiectul „Pașaport de succes pentru copii și tineri cu deficiențe de vedere”.
Aproximativ 2000 de persoane cu deficiențe de vedere trăiesc în Cluj-Napoca
În ciuda numărului mare de nevăzători, Clujul rămâne un oraș puțin accesibil persoanelor care trăiesc cu acest handicap. În ajutorul celor aflați în această situație vine un proiect finanțat cu aproximativ 864.000 de lei de o fundație norvegiană care va ajuta 100 de tineri nevăzători dar și 200 de persoane fără deficiențe de vedere să înțeleagă mai bine provocările pe care acest handicap le crează.
„Vrem să ajungem și pe piața muncii și să îi ajutăm și în ceea ce privește dezvoltarea lor profesională. Încercăm să îi ducem spre angajatori pentru a vedea cum se lucrează cu aceștia dar, de asemenea să ajutăm și angajatorii să fie pregătiți pentru a angaja persoane cu deficiențe de vedere. Ei sunt persoane destul de independente mulțumită faptului că, de exemplu, semafoarele sunt sonorizate iar tehnologia îi ajută tot mai mult. Noi trebuie să îi ajutăm să treacă peste teama de izolare”, explică Ana Căsvean.
De-a lungul celor 12 luni de desfășurare a proiectului vor fi organizate activități de ciclism în tandem, vizionare de filme adaptate nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere dar și cine pe întuneric astfel încât persoane care nu au acest handicap să înțeleagă o parte din provocările de zi cu zi cu care nevăzătorii se confruntă.
„Mi-aș dori să putem socializa mai mult, să ieșim mai mult și să cunoaștem oameni noi, atât văzători cât și nevăzători. De multe ori, când merg cu autobusul nu îmi pot da seama în ce autobus am urcat. Dar lumea te ajută de cele mai multe ori, mai ales atunci când te văd cu bastonul de nevăzător”, spune Cristian, un tânăr nevăzător implicat în acest proiect.
În Cluj-Napoca există un singur liceu pentru persoane cu deficiențe de vedere la care învață peste 200 de tineri.
Proiectul este dezvoltat de Asociația Pontes în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Filiala Cluj-Napoca.