În așteptarea fondurilor europene. Andreea Costina visează la propriul laborator cosmetic

La 23 de ani, Andreea Costina speră la o afacere prosperă în domeniul produselor cosmetice realizate exclusiv din ingrediente naturale. Harnică din fire, nu numai că a început să își creeze propriile produse: creme, uleiuri, săpunuri, unturi de corp, sare de baie efervescentă și multe altele, combinând diferite ingrediente naturale, dar și-a completat și dosarul cu toate actele necesare pentru a obține fonduri europene printr-un program destinat tinerilor, Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului la finanțare – START.

Andreea Costina

Andreea Costina, în „laboratorul” din bucătărie

Tânăra a absolvit Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Spiritul anteprenorial și l-a dezvoltat de pe băncile facultății, lucrând o bună parte din timp în vânzări. Ideea pentru propria afacere i-a venit în cămin când, disperată să găsească un remediu natural împotriva căderii părului, a dat peste mai multe pagini cu produse naturale. Nu a stat să se întrebe prea mult „ce ar fi dacă?” și cu banii adunați din mai multe burse, și-a achiziționat o mulțime de ingrediente pentru a-și crea propriile produse. A avut noroc cu o colegă de cameră înțelegătoare, care a acceptat toate cutiuțele, sticluțele și aromele în micuța cameră din Căminul XIV.

1376625_300316906824603_125051192885171739_n

Untul de corp este disponibil în diferite variante, care de care mai simpatice

A început să studieze tot mai mult și să își aloce timpul liber realizării de produse. Într-o zi, după ce avea deja mai multe produse, a vrut să testeze puțin „piața”, să vadă cum ar reacționa ceilalți. A început să comercializeze produsele în căminele vecine. „După jumătate de an, m-am gândit să merg din ușă în ușă în cămin să văd dacă ar fi lumea interesată să cumpere, în ideea că dacă mie mi-au plăcut și mi-au făcut atât de mult bine, poate sunt și alții în situația mea, disperați că nu își găsesc un tratament pentru o anumită problemă și poate îi ajută produsele mele. Am mers în căminul IV, cu o cutie de carton și câteva produse ambalate frumos, parcă erau mici cadouri. Prețurile erau simbolice”, povestește Andreea. Feedback-ul a fost unul pozitiv: a vândut mai bine de jumătate din produse, iar din vorbă în vorbă, au început să apară și alți clienți, nu doar din căminele vecine. Și-a promovat produsele pe rețelele de socializare, de unde veneau cereri, dar și propuneri de produse noi. Încercând să mulțumească pe toată lumea și-a lărgit considerabil gama.

1920018_300316666824627_4331226791680389392_n

Sare efervescentă de baie

„Am mers la Facultatea de Biologie pentru că mi-a plăcut foarte mult, iar la Biotehnologie pentru că mi-a recomandat profesoara de biologie din liceu această specializare. Era convinsă că mi se potrivește. Nu mi-a părut rău nicioată. Am avut o materie numită Biotehnologie cosmetică, unde mă așteptam să învăț multe lucruri interesante, numai că am rămas dezamăgită. Am învățat procedeul de obținere al produselor cosmetice din substanțe sintetice sau în mare parte sintetice. Nu era ce mă așteptam. Când am început să fac singură cosmetice, am descoperit cât de interesant poate să fie totul”, explică tânăra.

10624064_873523256013094_1654653838299167368_o

Sare efervescentă de baie

Problema a fost că inițial nu își notase rețetele, iar când o clientă mulțumită dorea o nouă cremă, la fel ca cea precedentă, acest lucru era mai dificil de îndeplinit, dar nu imposibil. La un moment dat, odată cu examenul de licență, entuziasmul pentru propria afacere i-a scăzut și o vreme a uitat de toate ingredientele care îi aglomerau camera. „Apoi, m-am gândit că am dat o mulțime de bani pe toate ingredientele și că ar fi păcat să nu le folosesc”, spune tânăra. Așa că s-a apucat din nou de treabă, iar entuziasmul i-a revenit ca prin minune. „Duceam la fostul job tot timpul produse noi. O colegă a cumpărat și le-a oferit cadou unei prietene. Prietena respectivă e jurist. După ce a încercat o cremă și i-a plăcut foarte mult s-a tot gândit ce bine ar fi să scriem un proiect european pe această temă”, povestește Andreea. Deși inițial a fost reticientă, întrucât i se părea extrem de complicat să se ocupe de acte, preferând să se concentreze pe munca de „laborator”, a acceptat, după multe insistențe, să se întâlnească cu domnișoara jurist. „Mi-a explicat planul, care suna atât de bine, încât m-a convins”, spune Andreea.

10665066_300316593491301_1696705554245273663_n

„E destul de mult de umblat, dar m-a ajutat prietena mea. Mi-am depus dosarul în cadrul programului START, pe fonduri nerambursabile, pentru debutanți în lumea afacerilor. A trebuit să îmi deschid un SRL-D. Aveam emoții când am început toate procedurile, dar a fost mai ușor decât m-am așteptat. Am înființat firma la sfârșitul lui 2014, iar de atunci am pregătit dosarul, după o documentare amănunțită în prealabil: de unde pot să îmi iau materia primă, de ce aparatură am nevoie sau de ce mobilier aș avea nevoie. În paralel cu pregătirile pentru dosar, am continuat să fac produse”, povestește aceasta.

Andreea a depus dosarul pentru obținerea finanțării luna trecută. „Sunt foarte fericiă. În mod normal ar trebui să primesc un răspuns în două, trei luni, dar depinde câte proiecte s-au depus și cât de strânsă e competiția. Trebuie să acumulezi cât mai multe puncte. În funcție de punctaj poți primi sau nu banii. Sunt fericită că am un punctaj frumos. Sper să primesc banii”, spune aceasta.

IMG_2255

Când a început, clujeanca își pregătea produsele cu telul. Apoi și-a achiziționat un mixer care îi ușurează munca. Speră ca în viitorul apropiat să nu mai muncească în bucătărie, ci în propriul laborator, mic și cochet.

Își dorește o afacere mică, dar de succes

„Mă gândeam la început, așa copil cum sunt, că voi avea 1.000 de produse pe piață, dar am tot redus din ele. Am rămas cu zece. Am zece produse ca bază, dar ca arome variază. Am pagină de Facebook, am început să merg la târguri. Nu am câștigat până acum din această afacere, pentru că tot ce am câștigat am investit mai departe. Îmi doresc să am o afacere mică, dar de succes și să fiu fericită cu ceea ce fac. Cea mai mare bucurie pentru mine e când apare încă un client fericit. Nu e ca și cum aș face eu nu știu ce minuni, pentru că în definitiv produsele naturale sunt bune de la sine. De exemplu dacă iei untul de cacao și ti-l aplici pe piele, îți va face bine. Eu combin aromele, ingredientele, le transform. Îmi place foarte mult ce fac și indiferent cât de obosită sunt tot mai fac câte ceva, iar când reușesc să fac un produs nou merg la somn împlinită”, spune Andreea.

10309476_811048495593904_7014032297807779304_n

Zadadu, brandul sub care sunt deja cunoscute produsele tinerei, folosește ca materie primă doar ingrediente provenite din culturi ecologice. „Nu vreau ca produsele mele să aibă prețuri exagerat de mari. Vreau ca oricine să poată beneficia de o cremă sau de un ulei de corp, indiferent de condiția socială”, spune aceasta.

„Cel mai aproape de sufletul meu este untul de corp solid, care a fost de fapt și prima variantă de îngrijire a corpului pe care am făcut-o. E interesant. Îl poti modela cum vrei, îl poți pune în diferite forme, e ca și când ai face prăjituri. Niciodată nu am luat o rețetă de-a gata. Oricum nu îți spune nimeni exact ce cantități trebuie să pui din fiecare ingredient pentru a obține ceea ce îți dorești. Asta trebuie să descoperi singur. Nu mă pot abține să nu testez, să nu mai adaug încă un ingredient sau două. Tot timpul vin cu ceva nou. Îmi place să încerc ingrediente noi”, explică tânăra.

10448665_789153434450077_6918059568611855757_o

Produsele Andreei înainte de existența brandului Zadacu

10615351_300316830157944_4640160079880090603_n

Produsele branduite

În prezent are notate toate rețetele. De curând, Andreea și-a dat demisia de la fostul loc de muncă, pentru a se putea dedica 100% afacerii proprii.

Pentru a beneficia de suma din cadrul programului, 10.000 de euro, trebuie ca la rândul tău să dispui de 10% din sumă.

[stextbox id=”custom”]

START

Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START este un program de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, prin Direcția Implementare Programe pentru IMM (ME-DIPIMM),   în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 47/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei.

Obiectivul programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Adina says:

    Bravo Andreea! Am incercat produsele tale si sunt extrem de multumita. Mult succes!

Postaţi un comentariu