Ne batem, ne judecăm sau ne mediem? Cu cocoșul la mediator
Și nu e banc. Doi vecini vin la mediere, după certuri de luni de zile, cuvinte grele și amenințări verbale aruncate peste gardul care îi desparte. Conflictul? Cocoșul, biata orătanie care își manifestă tabietul de a cânta la șase dimineața. Proprietarul cocoșului este invitat – căci acesta este termenul folosit în legea medierii – la mediere. Intră zâmbind, și zice: Ăsta nu-i normal, are probleme la mansardă. Mediatorul, zâmbește și el dar îi răspune civilizat și cu răbdare că nu comentează, că aceasta este procedura și dreptul celeilalte părți din conflict. Apare și cel de-al doilea bărbat. Toți trei dezbat situația. A fost o discuție hazlie. După vreo oră, verdictul în cazul cocoșului este stabilit: în octombrie când e ziua fiicei proprietarului cocoșului, acesta să taie orătania.
“Orice conflict se poate rezolva prin mediere. Deși oameni aceștia se certau peste gard de multă vreme, conversația pe care au purtat-o față în față, de față cu mediatorul, a avut alt rezultat. Am constat că îmi trebuie o masă care să despartă părțile, pentru că există riscul să se ia la bătaie”, spune amuzat mediatorul clujean Florin Perde.
Cazuri și necazuri
Psiholog, negociator, sociolog, preot, filozof și sociolog. Câte puțin din fiecare ar defini ceea ce ar trebui să reprezinte un mediator bun.
Înainte de cocoșul ghinionist a venit un tânăr care lucrase la un restaurant, fără contract de muncă. Când a solicitat să-i facă contract, l-au dat afară. Atunci băiatul a vrut să primească 980 de lei, banii de salar. Patronii au refuzat să îi dea, el a mers la judecătorie de unde i s-a spus că nu poate să depună plângere înainte să vină la mediere. “Ceea ce nu e adevărat, plângerea putea să o depună, iar registratoarea trebuia să-l îndrume la sedința de informare, dovada participării la ședința de informare trebuie depusă până la termenul dat de judecător”, spune Perde. Cât durează procedura de informare? Procedura de informare incluzând și formalitățile pentru convocarea părților, nu poate depăși 15 zile.
Florin povestește că au fost cazuri când au venit ambele părți la ședința de informare și, doar în urma ei, se împacă, fără ședințe de mediere. Cele mai multe cazuri le-a avut pe divorț, pe unul dintre cupluri reușind să-i împace, cei doi implicați și-au dat seama că nu existau probleme între ei, ci doar lipsă de comunicare. Acești oameni își vorbeau în ultimele luni doar prin mailuri. Femeia a venit la mediere cu gândul că e o pierdere de timp și că, oricum, soțul ei nu înțelege nimic. După trei ore jumătate de discuții în biroul lui Florin s-au dus la cafea, au povestit în continuare și nu au mai divorțat. “Asta denotă că a fost vorba doar de un blocaj între ei, pricinuit de lipsa de comunicare și de încăpățânare.”
Perde consideră că este foarte important să mediatorul să îi lase pe clienți să discute, ba chiar să îi provoace la dialog, să aibă răbdare, după ce a extras esența conflictului îi este mult mai ușor să gestioneze situația conflictuală.
Își amintește de un caz în care au venit doi frați care se ceartau și se judecau de cinci ani de zile pentru 300 de metri de pământ, timp în care au cheltuit în jur de 4.000 – 5.000 de lei. Cel care a cerut medierea a zis: “O fac, dar sunt convins că nu rezolv nimic.” După o ședință de mediere au ajuns la un acord.
Perde e de părere că și acele litigii comerciale care par dificile se pot soluționa foarte frumos, pentru că părțile se înțeleg față în față, fiecare lasă de la el fiecare câștigă de la celălat. “De exemplu dacă eu, firmă, am de recuperat de la tine, firmă, plățile pe niște facturi, ajung să mă înțeleg cu tine să-mi plătești în rate, eu mai scad din penalități, încheiem acordul, îl autentificăm și gata. Dacă tu mai ai conflicte cu alte firme și acelea merg doar prin instanță, acolo poate dura mult și în timp îndelungat ajung acele firme să-și recupere banii. Pe când eu, deja am sențința în mână cu titlu executoriu și îmi recuperez banii. Avocații își cam pierd clienți în fața medierii.”
Medierea este facultativă, informarea este obligatorie
În mediere nu există preț fix, ba mai mult, prima ședință, cea de informare, cea obligatorie este gratuită peste tot, la orice mediator. Data de 1 august 2013 a adus mare confuzie. Ședința de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie din 2012. La 1 august 2013 au intrat în vigoare dispozițiile legale ce reglementează modul de desfășurare și sancțiunile în caz de neîndeplinire a cerinței de informare obligatorie cu privire la mediere.
Întâlnirea de informare este gratuită, conform legii. Mediatorul explică clientului ce este medierea, de ce este mai bună decât un proces în instanță. Mediatorul îi eliberează clientului o dovadă pe care să o prezinte în instanță că a încercat să își rezolve conflictul pe cale amiabilă. Dacă clientul decide că vrea să solicite medierea, va achita o sumă de bani, stabilită de fiecare mediator în parte. Se face un contract de premediere, adică pregătirea medierii. Următoare întâlnire trebuie să fie peste minim trei-patru zile, ca sa faci dovada că ai invitat cealaltă parte la mediere. Dacă cealaltă parte nu se prezintă la prima invitație la mediere, mai poate fi chemat odată, peste alte trei-patru zile. În lege e prevăzut să nu treacă mai mult de 15 zile. Dacă nu se prezintă nici a doua oară, mediatorul întocmește clientului procesul de informare cu activitățile întreprinse și copii după dovezile invitațiilor la mediere.
Cererea de mediere se înregistrează la biroul mediatorului într-un regim special. Mediatorul are acces la o bază de date cu date persoanale, respectiv cele din cartea de identitate, dar mediatorul e obligat să asigure confidențialitatea și securitatea actelor. Mediatorul închieie un acord de mediere care are, practic, doar o valoare de început de probă scrisă. Ca acel act să aibă valoare juridică trebuie cosființit în instanță în urma unei cereri sau la notar. Instanța, în Camera de Consiliu, nu în ședință publică consființește acordul și emite o încheiere care are valoare de sentință. Notarul trebuie să stea 30 de zile ca să emită încheierea și costă în jur de 800 de lei. În instanță se plătește doar timbrul fiscal, maxim 300 de lei.
[stextbox id=”custom” caption=”Câţi mediatori sunt şi cum poţi face mediere”]În 2010, când s-a înființat Colegiul Mediatorilor din Regiunea de NV au fost 24 de membri fondatori, iar in prezent Colegiul are 53 de mediatori. Dar această asociaţie nu este singura şi nu este neapărat regională. În Cluj mai există încă alte şase asociaţii. În total, în judeţ, sunt în jur de 1.000 de mediatori, iar în regiune cam 2.000. În toată ţara, statisticile arată că ar exista la aceasta oră în jur de 8.000 de mediatori. Conditiile ca sa devii mediator sunt: să ai 3 ani vechime în muncă, studii superioare, să ai capacitate deplină de exercițiu, sa fii apt din punct de vedere medical și să fii absolvent al unui curs de formare a mediatorilor. Costurile cursurilor diferă în funcție de școala de formare, fiind cuprinse între 2.500 și 4.400 lei. Colegiul va organiza în luna septembrie un astfel de curs la prețul de 3.500 lei. După absolvirea cursului, trebuie să-ți depui actele pentru autorizare la Consiliul de Mediere la București și trebuie să achiți o taxă de 980 lei. După obținerea autorizației mai sunt ceva costuri cu: obtinerea CIF-ului de la Finanțe, ștampila, tipizate și amenajarea spațiului.[/stextbox]
Cât căștigă un mediator? Răspuns: cât poate
Mediatorii nu sunt angajați, sunt înregistrați ca PFA ( persoană fizică autorizată ) și, ca să poată să-și desfășoară activitatea trebuie se înscrie într-o asociație de mediatori. Dacă un mediator trăiește numai din ședințe de informare nu câștigă nimic. “De ce nu s-a zis, ok, nu mai plătești taxa de timbru aici, ci suma respectivă o plătești la mediator. O domnișoară și-a luat împreună cu prietenul ei un apartament. Apoi s-au despărțit, el nu mai vrea nici să-i dea banii, nici să vândă respectivul apartament. Am stat să o ascult, la ședința de informare, care e gratis, o oră și jumătate. Oamenii ajung să perceapă mediatorul și ca pe un duhovnic care îi ascultă, le dă sfaturi, nu îi critică. Nu există acte tipizate, fiecare mediator își formulează înscrisurile. Nu se centralizează nimic, nu se raportează. Nu există o practică unitară, alte principii, alte stiluri de lucru, alte hârtii, ” spune Perde. Legea medierii, așa cum este ea în prezent, are foarte multe lacune. Mediatorii nu sunt verificați de către nimeni. “Eu susțin că e indicat ca doar juriștii să fie mediatori. De exemplu am văzut un proces de mediere în care femeia, în urma divorțului, renunța la orice pretenție în ceea ce privește pensia alimentară. Ceea ce legal nu se poate, să renunțe. Pensia alimentară este obligatorie să fie trecută în acte. Și astfel se pot întocmi acte care să încalce drepturi și întocmite greșit din punct de vedere legal”, mai spune Perde.
Legea 192/2006 modificată, completată și actualizată
“Frecvența nu-i mare, sună mulți, vin mulți dar se materializează, deocamdată puțin, luna trecută s-au materializat trei. Acum, de când e obligatorie informarea au venit cinci clienți în trei zile. În orice stat unde există instituția medierii, statisticile arată că au scăzut numărul de plângeri. Omul când e nervos nu raționeză la fel și nu concepe că s-ar putea împăca cu dușmanul. Dar o terță persoană neutră, cum este mediatorul, poate să-i determine să comunice și să asculte unul varianta celuilalt”, Florin Perde
[stextbox id=”custom” caption=” Anatajele medierii”]Este o procedură mai rapidă decât cea în instanță, se poate alege medierea în orice moment al conflictului, costuri mai mici ( onorariul cuvenit mediatorului se stabilește de comun acord cu clienții ), se asigură intimitatea și confidențialitate, relațiile intreumane se refac.[/stextbox]
Satu Mare/ Prețul medierii se negociază
La nivelul județului Satu Mare există 42 de mediatori care exercită această profesie, din care unul este momentan suspendat. Președintele Asociației Mediatorilor Satu Mare, Marinela Crișan, este de părere că, decât să decidă un judecător cum să soluționeze conflictul dintre tine și o altă persoană, mai bine disputa este soluționată de propria persoană. „În momentul în care doi soți se hotărăsc să divorțeze, merg la mediator și spun mediatorului: nu vrem să ne împăcăm. Desigur, dacă aceasta este alegerea lor, divorțul, nu este problema mediatorului, dar în cursul medierii părțile află ce și de ce nu a mers. Chiar dacă nu vor relua relația, aceasta se va reconstrui pe alte coordonate, ar putea fi două persoane independente, care pot să se respecte, să nu se dușmănească, stricându-și ziua când se zăresc. Acceptând medierea soluționezi un conflict în cel mai scurt timp, reduci stresul inerent unor procese, nu sunt părțile obstaculate de procedura în fața instanței și, nu în ultimul rând, economisești bani“, exemplifică mediatorul sătmărean.
Potrivit Marinelei Crișan, informarea în privința medierii este gratuită, partea care solicită informarea urmând a suporta doar cheltuielile minime de invitare, constând în cheltuieli poștale, suportul de hârtie. În schimb, etapa a doua, adică medierea în sine, costă. „Mereu țin cont de fiecare caz în parte. Există foarte mulți oameni necăjiți care chiar nu au de unde să plătească o sumă de bani pentru serviciile noastre și atunci te adaptezi. Oricum, onorariul este stabilit de comun acord, de la caz la caz“, susține Marinela Crișan.
Sălaj/ Problemele de dreptul familiei, cele mai mediate
În Sălaj îşi desfăşoară în acest moment activitatea 27 de mediatori, alţii fiind acum în procedură de autorizare. Vicepreşedintele Asociaţiei „Centrul de Mediere” Sălaj, Ştefan Ştef, spune că sălăjenii au început să apeleze tot mai mult la mediatori. „Sunt unii care au venit înainte de a apela la instanţă, dar sunt şi cazuri în care vin la mediere în timpul procesului şi îşi rezolvă conflictul în biroul mediatorului. Am avut personal astfel de cazuri, cele mai multe din domeniul dreptului familiei”, precizează el.
Potrivit lui Ştefan Ştef, medierea, ca modalitate alternativă de soluţionare a unui conflict, oferă celor care apelează la ea o serie de avantaje foarte importante. „Pe lângă timp, confidenţialitate, flexibilitate, lipsa stresului cauzat de prezenţa în faţa unui judecător, posibilitatea restabilirii relaţiei cu cealaltă parte, maximă putere de control şi decizie în ceea ce priveşte soluţia finală, medierea ne scuteşte de o mare parte din cheltuielile pe care le presupune derularea unui proces în faţa instanţei de judecată”, explică el.
Onorariul mediatorului este singura cheltuială pe care părţile o fac în mediere şi acesta se plăteşte în cote egale de către cei care apelează la mediator. În mediere nu se plătesc taxe de timbru, onorarii pentru expertize şi contra – expertize sau alte cheltuieli pe care le presupune procesul în faţa instanţei de judecată.
„Cu titlu de exemplu, în cazul în care există pe rolul instanţei un dosar care are ca obiectul partajul unor bunuri comune, soluţionarea acestuia prin mediere oferă părţilor posibilitatea de a recupera taxa judiciară de timbru plătită la momentul depunerii cererii de chemare în judecată sau la solicitarea instanţei şi este de notorietate că valoarea acestor taxe nu este deloc scăzută. De asemenea în cazul în care persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar face dovada că, anterior începerii procesului, a parcurs procedura de mediere a litigiului sau solicită medierea după începerea procesului, dar înainte de prima zi de înfăţişare beneficiază pe lângă ajutorul public judiciar acordat de instanţă şi de restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu”, precizează mediatorul.
Maramureş/ Medierea nu va duce la degrevarea instanțelor
În Maramureş, în tabloul mediatorilor sunt înregistraţi 76 de mediatori. Aceştia au rolul de a „negocia” cu părţile înainte de a ajunge efectiv cauzele în sala de judecată. Unul dintre cei 76 de mediatori este şi Florian Gui, care spune că medierea este „metoda blândă” de înţelegere între două părţi. „Împreună cu un asociat am două cazuri pe rol în acest moment. Mai ales în cazul unui divorţ care de obicei se lasă cu partajări de bunuri şi încredinţări de minori, medierea este cea mai bună metodă. Asigură confidenţialitate pentru că se negociază cu uşile închise, plus că şansele de a ajunge la o înţelegere sunt mult mai mari”, a precizat Florian Gui. „Comparativ cu metoda clasică, unde un judecător ia decizia fără drept de apel, în cazul medierii lucrurile se pot negocia în aşa fel încât fiecare parte să fie mulţumită”, a mai adăugat acesta.
Totuşi, nu toţi cei implicaţi în procesul de mediere sunt mulţumiţi de obligativitatea acestui demers. Astfel, prodecanul Baroului Maramureş, avocatul Radu Ştef, spune că instituţia medierii nu este soluţia potrivită pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti. Potrivit acestuia, rezolvarea ar consta în creşterea numărului de judecători şi a personalului auxiliar, respectiv oferirea unor condiţii de lucru corespunzătoare. „Judecători mai mulţi, spaţii de lucru corespunzătoare şi personal auxiliar suficient – asta e soluţia la evitarea aglomerării instanţelor de judecată. Dintotdeauna, există justiţie şi nu trebuie îngrădit accesul justiţiabililor la justiţie. Desigur, sunt cauze în care se poate dispune medierea, dar nu trebuie condiţionat accesul la justiţie de această mediere”, a declarat prodecanul Baroului Maramureş, pentru un site specializat de avocatură, „avocatura.com”.
Gala Excelenţei în Mediere, o premieră naţională găzduită de Cluj
Municipiul Cluj-Napoca va fi, în 27 septembrie, gazda unui eveniment organizat în premieră în România: Gala Excelenţei în Mediere. Organizatorul evenimentului, Anca Lucia Stancu, manager MediereNet, ne-a declarat că la eveniment sunt aşteptaţi să participe circa 200 de mediatori din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi de la cel mai înalt nivel al politicii şi administraţiei din România. Gala Excelenţei în Mediere va fi organizată de MediereNet.ro, revista mediatorilor din România, şi de Consiliul Judeţean Cluj. ”Gala Excelenţei în Mediere recunoaşte şi premiază meritele profesioniştilor care au pus bazele medierii în România, străduinţa şi profesionalismul celor care desfăşoară această activitate zi de zi şi pe cei care promovează şi susţin medierea”, a declarat Anca Lucia Stancu. (Marius Avram)
Text: Diana Mesaroș, Cristina Cîcău, Anca Miklos, Olimpia Man
Mai traieste s sarlatanul asta de perde-vara vasile florin ? Din cate am auzit se recomanda ca mare avocat sau executor judecatoresc, dar este cu mult departe de aceste functii, si destul de frustrat ca nu a ajuns mare ofiter in politie.
p.s. colegii de la judiciar stiu de ce !