Exclusiv! Grupul KÉSZ a preluat spitalul Pelican, de pe Calea Turzii
Imobilul de pe Calea Turzii nr. 178, unde ar fi urmat să funcționeze cel mai mare spital privat din România, spitalul Pelican, a fost preluat de curând de grupul Kész, informație confirmată pentru Transilvania Reporter de către Sárosi Béla, reprezentantul firmei de construcții KÉSZ Építő és Szerelő Zrt, parte a grupului Kész.
Ce se va întâmpla cu imobilul? „Teoretic încă nu se știe exact ce se va întâmpla cu imobilul respectiv. Cel mai probabil acesta va fi vândut mai departe. Rămâne valabil ce am spus la începutul anului: viitorul proprietar va decide care va fi destinația imobilului. Am primit deja câteva oferte, dar deocamdată nu pot spune mai multe despre acestea. S-au purtat multe negocieri până să ajungem la o soluție satisfăcătoare pentru toate părțile: investitori, bănci și nu în ultimul rând, firma noastră”, a explicat Sárosi Béla.
Transilvania Reporter a relatat încă de la sfârșitul lunii ianuarie intenția grupului Kész, cel care a executat lucrările, de a prelua clădirea:„Construcția a început atunci, în 2011, dar investiția s-a dovedit a fi mai mare decât posibilitățile financiare ale beneficiarului. Structura clădirii a fost finalizată în proporție de 100%, iar închiderile în proporție de 90%. În această fază s-a oprit finanțarea din motive necunoscute de către noi. Societatea noastră, de bună credință și în speranța că problemele de finațare se vor rezolva, a executat lucrări la o valoare mai mare decât pentru care exista acoperire la momentul respectiv. Dar scopul nostru, în calitate de antreprenor general, era de-a atinge un stadiu fizic, care să nu mai reprezintă pericol de degradare structurală. Datorită experienței accumulate în cadrul grupului nu este exclus ca KÉSZ să fie direct interesată în finalizarea proiectului nu numai în calitate de constructor. Investitorul, care într-un final va continua proiectul, va putea decide dacă va păstra destinația inițială a imobilului sau nu” – a declarat în luna ianuarie Sárosi Béla.
Primul spital universitar privat din România și, în același timp cel mai mare spital privat din țară, ar fi trebuit să își deschidă porțile la Cluj-Napoca, în 2013, asta dacă e să ne luăm după ultimul termen „oficial”. Doar că lucrurile au stat exact pe dos: în 2013 investitorii au pus lacătul pe ușa viitorului spital, întrucât s-au terminat banii. Doi ani clădirea galben cu negru, împrejmuită de un gard metalic destul de înalt, a fost lăsată pe mâna unei firme de pază.
Directorul executiv al Spitalului Pelican din Oradea, Ovidiu Cristian Petruț, a declarat în luna ianuarie că s-a alocat în fiecare an o anumită sumă pentru conservarea imobilului.
Vom reveni cu detalii.