Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Tăierea TVA îngrașă industria „junk food”
Joi, 11 iunie 2015, a apărut noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter.
Clujenii sunt pe locul doi în ţară la consumul alimentar livrat la locul de muncă sau acasă alimentând o industrie a mâncărurilor nesănătoase care a primit o donaţie consistentă de la Guvern prin reducerea TVA.
Marea majoritate a shaormeriilor, pizzeriilor, restaurantelor din oraş nu au micşorat preţurile după reducerea TVA, patronii preferând să obţină un dublu câştig din recenta măsură luată de Executiv: iau materia primă mai ieftin şi bagă mai mulţi bani în buzunar vânzând la acelaşi preţ. Asta deoarece un bon emis în iunie include doar 9 la sută TVA, bani care merg la stat, spre deosebire de 24 la sută, cât încasa statul luna anterioară.
Fenomenul era previzibil. În 2013, guvernul elen micşora TVA-ul pentru restaurante de la 23 la 13 la sută. În prima săptămâna de la implementare, autorităţile constatau că peste 92 la sută dintre proprietarii de taverne au preferat să păstreze profitul pentru ei şi să nu reducă preţurile.
Cu o marjă de profit în creştere, activitatea de catering, care, în mare parte, este responsabilă pentru un consum alimentar nesănătos, îşi va accelera ritmul de creştere. Clujul are un sector de birouri care a ieşit din criză şi populaţia celor care iau prânzul la tastatură se măreşte continuu. Specialiştii avertizează privind consecinţele abuzului de catering, nu îndeajuns pentru a schimba obiceiurile alimentare modelate de stilul de viaţă corporatist.
În ce măsură şi când concurenţa îi va determina pe patronii de restaurante de tip fast-food şi catering să-şi modereze lăcomia rămâne de văzut. Deocamdată, compania care a implementat global mâncatul pe repede înainte a găsit în scăderea TVA prilejul de a fi din nou prima. McDonald’s Romania a redus, de la 1 iunie, preţul pentru principalele categorii de produse vândute în restaurantele proprii, în medie, cu 12%, potrivit unei informări a companiei.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE. Iohannis admiră mașina fără șofer, cu tehnologie made in Cluj. Prototipul unui automobil care poate rula fără șofer a fost prezentat duminică la Blaj, în premieră pentru România, de compania Bosch. O bună pate din tehnologia acestui automobil este realizată la fabrica de la Jucu și în centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj-Napoca, a declarat Mihai Boldijar, directorul general Bosch România. (Bogdan Stanciu)
POLITICĂ. SUPRAConducere nouă la Consiliul Judeţean. Seplecan a ajuns în vârful judeţului. Consiliul Judeţean (CJ) Cluj are, începând de miercuri, un nou preşedinte, pe liberalul Mihai Seplecan, care a preluat funcţia de la vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan (UDMR), şi după ce, în urmă cu un an, fostul preşedinte Horea Uioreanu (PNL) fusese arestat pentru corupţie . (Marius Avram)
DOSAR: Viața în pauza de masă
- Tendințe culinare. Clujenii sunt fruntașii prânzului luat la tastatură. Ritmul din ce în ce mai alert și programul oarecum haotic al angajaților români din marile corporații, spre deosebire de programul fix de opt ore practicat în timpul regimului comunist, dar și câțiva ani buni după căderea acestuia, în cadrul întreprinderilor rămase în picioare, au dus la crearea unor obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase. (Maria Man)
- Noul trend: tastează şi mănâncă. Lansată în urmă cu doi ani, hipMenu este o platformă online prin care se comandă mâncare şi care, între timp, s-a dezvoltat şi cucereşte tot mai mulţi clujeni. Deocamdată, platforma operează în Cluj şi în Timişoara. (Claudia Romitan)
- Pericolul din pauza de masă. Termene limită, șefi exigenți sau sarcinile multiple pe care le avem la birou, aproape că au transformat pauza de masă într-un lux. Legislația muncii prevede necesitatea pauzei de masă în programul angajatului, însă, această regulă fie nu se aplică, fie o ignorăm, iar dacă ne facem timp pentru a lua masa la birou de cele mai multe ori alegem varianta cea mai puțin sănătoasă a unui prânz ”în viteză”, de tipul fast food. Trebuie să conștientizăm că stilul de viață sedentar, specific angajaților care muncesc la birou este asociat cu patologiile secolului XXI (diabet, hipertensiune arterială, cancere, boli cardiovasculare etc), care sunt pricipalele cause de mortalitate la nivel mondial. (Patrice Podină)
COMUNITATE. Locul în care visele se împlinesc. Sergiu Moldovan și Raluca Brătfălean-Igna, Head Boy și Head Girl ai Transylvania College de anul acesta, singura școală din România acreditată pe curiculum românesc, curriculum național al Angliei și curriculum Cambridge, adică cei mai buni elevi din acest an din punct de vedere academic, dar nu numai, au fost deja ofertați de universități de prestigiu din Marea Britanie. Și-au ales încă din timpul școlii domeniul pe care doresc să îl urmeze, iar din clasa a 11-a au optat să studieze materiile pe care le consideră folositoare pentru ca visul lor să devină realitate. Sergiu va merge la London School of Economics and Political Science, unde va studia dreptul, iar Raluca va studia arhitectura în cadrul University of Bath, cea mai prestigioasă universitate de arhitectură din Anglia. (Maria Man)
INIȚIATIVE. Premieră națională. Viitorul Clujului, subiectul celui mai mare dialog public din România. Clujenii sunt invitați să participe la cel mai mare dialog public din istoria orașului, care are ca subiect chiar viitorul comunității locale. Miercuri, 16 iunie, de la ora 19:30, sute de mese vor fi amplasate în Piața Unirii și peste 1.000 de clujeni vor fi invitați să discute despre temele care contează pentru ei atunci când vine vorba despre viitorul comunității din care fac parte. (Maria Man)
REPORTAJ. Racz Arpad Dorin, făuritorul de motociclete din Câmpia Turzii. La doar 24 de ani, Racz Arpad Dorin poate fi considerat unul dintre cei mai pricepuți constructori de motociclete din România. În luna mai a câștigat locul întâi la concursul de custom moto de la T- Festival, cel mai mare festival din Europa de Sud-Est dedicat camioanelor, motocicletelor și muzicii rock organizat anul acesta la București și are în palmares multe alte premii. Motocicleta construită de Dorin, care a avut la bază un modelul Harley Sportser, a fost desemnată cea mai frumoasă din concurs, efortul tânărului de a o construi aproape de la zero fiind recompensat cu 2000 de euro. (Cristina Beligăr)
TINERII CLUJULUI. Cătălin Sânpetrean, sportiv: Peste cinci ani în Cluj va fi un haos total. Cătălin Sânpetrean a început să practice sport, în mod constant, din anul 2012, încercând să îi demonstreze surorii lui că se poate alerga un semimaraton și fără echipamente scumpe. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale și se pregătește intens pentru triatloanele din sezonul 2015. Este clujean și se declară o persoană foarte atașată de oraș și de oamenii care-l locuiesc. Și-ar dori să vadă în Cluj o bandă de circulație dedicată exclusiv bicicliștilor, ori altfel nimeni nu va mai avea curaj să pedaleze în traficul infernal din oraș. „Uneori, dacă nu cunoști persoana potrivită nu primești finanțări. E o realitate în acest moment și nu trebuie să fim ipocriți. Dacă așa vrem să fim, trebuie să ne asumăm, iar dacă vrem să fie mai bine, atunci trebuie să facem parte din schimbare”, precizează Cătălin cu referire la modul în care sunt distribuite fondurile pentru evenimentele organizate în oraș. Mai multe despre viața de sportiv, dar și despre visul lui Cătălin Sânpetrean pentru Cluj, am aflat într-un nou interviu din seria Tinerii Clujului. (Cristina Beligăr)
RELIGIE. 13 iunie – Sfântul Anton, sfântul cu Pruncul în braţe. Ziua de 13 iunie este ziua sfântului Anton, un sfânt cunoscut de lumea întreagă, prezent prin rugăciuni, icoane şi statuete în biserici, în case şi în rugăciunile oamenilor. Legendele din jurul Mediteranei spun că el ajută pe toată lumea, inclusiv pe musulmani sau evrei. Conform Dicţionarului Oxford al Sfinţilor (Editura Univers Enciclopedic, 1999), Anton din Padova (cca 1193-1231) a fost monah franciscan şi preot. Născut la Lisabona într-o familie portugheză nobilă, se alătură la vârsta de 16 ani unui ordin monahal şi studiază la Coimbra cu profesori de la Montpellier, Toulouse şi Paris. Subiectul principal de studiu era Biblia, prezentată atunci astfel încât să fie respinşi maurii şi ereticii. (Elena Gădălean)
DESTINAȚII. Cinci (plus unu) locuri decente de bălăcit în weekend. Refăcute cu bani europeni în ultimii ani, cinci ștranduri moderne din apropierea Clujului își așteaptă clienții, odată cu deschiderea oficială a sezonului estival. Este vorba de ștrandul Durgău, lângă Turda, Băile Cojocna, Parcul Balnear Toroc, de lângă Dej, Băile Figa, lipite de Beclean și Băile Boghiș, lângă Șimleu Silvaniei. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Cele mai spectaculoase poduri din lume. Ca şi toate celelalte invenţii importante din istoria omenirii, podurile au apărut dintr-o necesitate – aceea de a traversa râuri sau văi care altfel ar fi fost imposibil (sau foarte greu) de trecut. La fel ca şi în cazul altor invenţii, oamenii nu s-au limitat la partea practică a podului, astfel că unele au devenit adevărate opere de artă, fiind născute din imaginaţia unor arhitecţi creativi. Altele sunt atât de îndrăzneţe, încât îţi taie răsuflarea. Iar altele sunt, pur şi simplu, spectaculoase. ( M ă d ă lina Kadar)
SPORT. România joacă şi se califică la Cluj! Echipa naţională feminină de handbal a României a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial, începând cu 1957 şi duce mai departe această tradiție. ”Tricolorele” au în palmares un titlu mondial, cucerit în 1962 în fața Germaniei, şi două de argint, ultima fiind obţinută în 2005, la mondialul din Rusia. Chiar dacă scepticii spun că jucătoarele de azi nu dau strălucire naționalei ca altădată, Cristina Neagu și colegele ei au încă forța și determinarea de a pune probleme oricărei echipe din lume. La sfârșitul acestei săptămâni naționala feminină de handbal a României întâlnește în manșa a doua a barajului de calificare la Campionatul Mondial din Danemarca, reprezentativa similară a Serbiei, iar gazda acestui eveniment este Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, acolo unde ”tricolorele” așteaptă 7.000 de români pentru a se bucura împreună de cea de a 22-a calificare la un turneu final de Campionat Mondial. (Patrice Podină)