23 de urşi vânați anul acesta în Bistrița-Năsăud

23 de urși şi peste 800 de alte animale sălbatice de talie mare din pădurile bistriţene au căzut în bătaia puştilor vânătorilor în sezonul 2012/2013, care s-a încheiat în luna mai, informează Agerpres.

În acelaşi timp, numărul cazurilor de braconaj semnalate la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost mai mare în prima jumătate a acestui an faţă de tot anul precedent.

Potrivit datelor comunicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, pentru sezonul de vânătoare 2012/2013 s-a aprobat o cotă de recoltare din speciile protejate de 25 de urşi, 18 lupi şi 20 pisici sălbatice. La final, gestionarii fondurilor de vânătoare au raportat 23 de urşi împuşcaţi, zece lupi şi 13 pisici sălbatice.

La Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Bistriţa, aceiaşi gestionari au comunicat că au fost recoltate 300 de exemplare de căprior, cu 59 mai puţine faţă de cota stabilită, 52 de cerbi (cu 19 exemplare mai puţine decât cota) şi două capre negre. Doar pentru mistreţ s-a aprobat o suplimentare a cotei de recoltare de la 415 la 465 de exemplare, având în vedere pagubele produse de aceste animale culturilor agricole, iar până la finalul sezonului au fost împuşcaţi 435 de mistreţi.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, unde pădurile ocupă mai bine de o treime din suprafaţa totală, sunt aproape 1.300 de vânători şi 38 de fonduri de vânătoare, administrate de 24 de entităţi private, care nu au obligaţia legală să comunice la fiecare final de sezon veniturile realizate din vânzarea vânatului.

Numai de la începutul acestui an, un număr de 107 bistriţeni au susţinut examenul pentru obţinerea unui permis de vânătoare, iar printre cei care deţin deja acest document şi participă la partide de vânătoare se numără şefi de instituţii publice, primari, oameni de afaceri.

Cea mai cunoscută zonă de vânătoare este Dealul Negru din Munţii Călimani, unde trăieşte ursul brun. Aici există şi o cabană de vânătoare a Direcţiei Silvice Bistriţa, unde obişnuia să stea, când venea la vânătoare, Nicolae Ceauşescu.

Fondul de vânătoare Budac – Dealul Negru este administrat de Asociaţia cinegetică ‘Ursul brun’, care a primit în sezonul de vânătoare 2012/2013 cea mai mare cotă de vânătoare la urs, de opt exemplare, din totalul de 25 atribuite pe judeţ.

Pădurile din Munţii Rodnei, Călimani, Bârgăului sau Ţibleşului sunt o atracţie, însă, şi pentru braconieri. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb, spune că în anul 2012 au fost constatate zece infracţiuni de braconaj, cu nouă persoane cercetate, însă numai în prima jumătate a acestui an numărul infracţiunilor a ajuns deja la 14, cu zece persoane cercetate penal în dosare.

Pentru sezonul de vânătoare 2013/2014, Ministerul Mediului a aprobat creşteri ale cotelor de vânătoare la unele animale sălbatice. Astfel, vor putea fi vânaţi 421 de căpriori, cu 62 mai mulţi decât în sezonul precedent, şi 79 cerbi (cu opt mai mulţi), în timp ce cota la capră neagră se menţine la două exemplare. În schimb, numărul mistreţilor ce pot fi împuşcaţi a fost redus la 380. Pentru cotele la urs, lup şi pisică sălbatică, ordinul de ministru va sosi, cel mai probabil, în luna septembrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu