Teatru și ateliere pentru copii, muzică, film și noi spații de plimbare apar pe malurile Someșului
Noi alei de promenadă și verdeață în loc de betoane: așa va arăta Someșul, pe tronsonul dintre podurile Napoca și Horea, în timpul Someș Delivery. În 13 și 14 iunie, clujenii sunt așteptați să vadă noile amenajări temporare, să ia parte la spectacole de teatru, muzică și dans, dar și la proiecții de film.
Instalația audio-vizuală „Apă, sunet și lumină” va folosi apa Someșului ca mediu pentru proiecții (apa fiind adusă pe suprafața unor retroproiectoare) și ca generator de tonuri muzicale (microfoane plasate la suprafața apei și scufundate vor genera sunete). Cele două sisteme vor interacționa între ele prin intermediul performerilor, dar și printr-un difuzor care va face pelicula de apă de pe unul dintre retroproiectoare să vibreze în funcție de frecvențele sonore. Prin acest experiment, apa va reacționa ca un element viu și va construi o poveste.
Unul din cele mai complexe proiecte aparține Young Artists Assembly, se numește „Something marks the spot” și propune trei idei de amenajări temporare și instalații vizuale. Prin „Nature Bandaid” (în traducere, un „pansament natural”), pe malul de beton al râului vor fi suspendate lădițe de pământ cu plante din fauna naturală a Someșului. „Focus” este o instalație formată dintr-o serie de uși ale căror vizoare vor fi îndreptate spre zone cu probleme sau de interes ale râului, iar vizitatorii vor fi îndemnați să scrie direct pe aceste uși opiniile și ideile lor despre ceea ce au observat. „Someș Alley” va fi un fragment de alee realizată modular, din grilaje de lemn, îmbinate pentru a realiza spații de ședere și de plimbare.
Mai aproape de Someș vom ajunge și pe noua „Cărare de explorare”, un scurt traseu care va fi creat de-a lungul micii fâșii de mal natural formate la baza malului îndiguit al râului. Realizarea Someș Alley și a „cărării de explorare” depinde de aprobarea Apelor Române.
Podul Elisabeta va fi pus în valoare printr-un panou cu numele podului în patru limbi, sugerând ancorarea în prezent și multiculturalitatea orașului. Pe malul stâng, o instalație va informa trecătorii despre monumentul acum aproape uitat și greu accesibil de pe deal, unde se afla cândva bustul împărătesei Austro-Ungariei.
Dezbaterea privitoare la amenajarea Someșului îi va include și pe cei care se vor bucura cel mai mult timp de acum înainte de potențiale noi zone de agrement. Copiii sunt invitați, prin activitatea „Redesenăm Someșul”, la o expediție ghidată pe malurile râului, la finalul căreia își vor scrie sau desena sugestiile de îmbunătățire pe un panou, ce va fi ulterior expus. Tot copiii sunt invitați alături de părinți la Mini Reactor Delivers, o dimineață în aer liber care include un spectacol de teatru cu personaje inspirate din fauna Someșului și un atelier de educație socio-emoțională, cu participarea cățelușei-dansatoare Bailey, făcută celebră de „Românii au talent”.
Copiii vor afla și ce înseamnă „Dopi-Dop și Stropi-Strop” în cadrul unui atelier eco‑prietenos în care cei mici vor învăța despre reciclare, curaj, încredere în propriile vise și puterea inițiativei personale. Copiii vor crea transforma sticlele de plastic în marionete și instrumente muzicale și vor învăța în modul lor preferat, prin joacă, faptul că reciclarea poate fi distractivă.
Pentru că muzica și dansul reprezintă un liant puternic pentru comunitate, echipa Cercul Întreg propune „Community Groove”: un jam-session comunitar, în care orice doritor va putea folosi instrumente ritmice din culturi diverse, dar și un atelier de capoeira, cu elemente de lupte într-un cadru de muzică vocală și percuție. Evenimentul va fi o nouă demonstrație a modului în care malurile Someșului pot fi folosite și în alte scopuri decât cele strict utilitare.
Pentru iubitorii muzicii tradiționale, Someș Delivery aduce o „Horă urbană”: un atelier de jocuri și dansuri precum sârba, hora pe bătute, măgherușca și altele. Hora, dans tradițional românesc, își poate găsi o nouă viață și în mediul urban, unde poate acționa ca prilej de reconectare a oamenilor. Jocul va fi condus de Ferenc Ségerc, alături de un cobzar cu experiență: Levi Váncsa.
Proiectul „Catwalk stories” este un pariu inedit: de a documenta poveștile ascunse în curțile interioare ale caselor de pe malul drept al râului, din perspectiva unor locuitori mai puțin obișnuiți: pisicile. „Catwalk” este și denumirea pasajelor lungi de trecere, spații de tranziție între spațiile publice și poveștile ascunse în curțile puținelor clădiri rezidențiale rămase în zonă. Toate poveștile „pisicilor” vor fi publicate într-o broșură și, de asemenea, vor fi prezentate în zona Astoria sub forma unei instalații.
Someș Delivery le mai propune clujenilor, prin partenerii săi de la Institutul Francez din Cluj, și o proiecție de filme: festivalul „Tres Courts” își mută proiecțiile la Casa Tranzit, pe malul Someșului, unde vor fi proiectate peste 100 de filme de maxim 3 minute venite din toate colțurile lumii. Clujenii vor putea vota filmele preferate, ca la fiecare ediție „Tres Courts”. Evenimentul are loc sâmbătă, 13 iunie, ora 21:30, iar intrarea este liberă.
Toate aceste amenajări și activități au apărut în urma selecției de proiecte deschise de echipa Someș Delivery.