Judoka din lumea întreagă vin la Cluj
Prize, proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. Sună periculos, dar toate acestea sunt elementele de bază ale judo-ului, disciplină care va reprezentată la sfârșitul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca, de peste 400 de practicanți ai acestui sport. Sala Polivalentă este pregătită să găzduiască Open-ul European de judo, masculin și feminin, o competiţie la startul căreia se vor alinia mare parte dintre cei mai buni judokani din lume. Miza este una uriaşă, în joc fiind puse puncte care vor stabili ierarhiile mondiale, pe categorii de greutate, şi vor fi decisive pentru calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Rio (Brazilia), dar şi la Campionatele Mondiale de anul acesta. Întrecerea va avea loc în perioada 30-31 mai.
Clujul, pe harta judo-ului mondial
Programat inițial la București, Open-ul European de judo a fost redirecționat de către Federația Română de specialitate la Cluj-Napoca și se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică. ”Un Pic s-a făcut dreptate prin programarea acestei competiții de anvergură la Cluj, pentru că aici avem două săli de sport, dintre care Sala Polivalentă poate concura cu orice altă sală din lume. Este un moment potrivit să vadă și clujenii un concurs mare, de talie europeană și chiar mondială. E un început. Prin acest eveniment amplasăm puțin Clujul pe o hartă a judo-ului mondial”, a declarat Florin Bercean, antrenor și coordonatorul Centrului Olimpic Feminin de Judo care își desfășoară activitatea la Cluj-Napoca. Bercean a mai spus că își dorește ca această competiție să fie doar prima de mare anvergură, și speră ca într-un viitor nu foarte îndepărtat Clujul să găzduiască competiţii şi mai importante. ”Eu tot trag nădejde că, poate, până în 2017, o să avem un Grand Prix și de ce nu, un Campionat European sau Campionat Mondial. Dar, astea sunt niște vise ale mele, care, bine, sigur, încet-încet, se împlinesc.
Exact cum e cu concursul ăsta de la sfârșitul acestei săptămâni”, a adăugat Florin Bercean. Luptând în faţa propriilor suporteri, sportivele legitimate la CS Universitatea Cluj, Corina Căprioriu, Loredana Ohâi, sau Monica Ungureanu, alături de stelista Andreea Chiţu, se numără evident printre principalele favorite la câştigarea medaliilor de aur ale întrecerii de la Cluj. La începutul acestei luni, Căprioriu şi Ungureanu au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere a Grand Slam-ului de la Baku, iar Chiţu s-a întors din capitala Azerbaidjanului cu medalia de argint. „Fiecare competiție este foarte importantă, mai ales că este ultimul an și este foarte important să obținem o medalie sau să ne apropiem de o medalie la fiecare întrecere la care ne înscriem. O medalie de aur tot timpul te ajută și îți dă foarte multă încredere. Nu în ultimul rând o medalie de aur te propulsează mai mult decât te-ai fi așteptat în clasamentul mondial. Anul acesta am câștigat aurul la baku, sunt bucuroasă că am reușit să câștig acel Grand Prix și sper să reușesc aceași performanță și la Cluj. Eu mereu am luat fiecare competiție în parte, fiecare meci în parte și sper că va ieși mereu totul bine”, a mărturisit vicecampioana olimpică de la Londra, Corina Căprioriu, cea mai mare speranţă a Clujului pentru calificarea la competiţia supremă de anul viitor din Brazilia.
Bercean, ambasadorul judo-ului
Fostul sportiv, antrenorul de astăzi Florin Bercean, e responsabil pentru cea mai mare reuşită a Clujului la olimpiada de la Beijing 2008: aurul obţinut de eleva lui, Alina Dumitru. Şi tot el este omul care, alături de echipa lui de antrenori de la centrul olimpic de la Cluj, au transformat vise în realitate. Una dintre cele mai mari dorinţe ale lui Bercean a fost şi organizarea la Cluj a unei competiţii de judo de mare anvergură. Prima a fost Cupa Europeană de Cadeți desfăşurată la începutul lunii mai. Peste 500 de sportivi din zeci de ţări europene s-au întrecut pe suprafaţa de luptă din Sala Sporturilor „Horia Demian”. „Cupa Europeană a fost un pas important în ceea ce priveşte capacitatea de organizare a unor competiţii majore la Cluj. Pentru mine şi pentru echipa de antrenor de la Centrul Olimpic a fost o competiţie la care am putut urmări la lucru viitorul judoului. Am urmărit ca la Cupa Europeană de Cadeţi să descoperim şi alţi sportivi şi sportive de la alte cluburi din ţară, sportive care nu se pregătesc la Centrul Olimpic de la Cluj. Noi suntem acum în perioada în care căutăm viitorii campioni”, a spus Florin Bercean. Puţini sunt cei care ştiu că Florin Bercean este omul care a înfiinţat prima secţie de judo din Cluj-Napoca.
Prima zi de lucru a antrenorului a fost la 1 octombrie 1988, iar în 10 octombrie au venit primii zece copii în beciul în care-şi ţinea antrenamentele. “Strângeam bani de la copii, pentru ca ulterior să-i predau clubului, care la rându-i le cumpăra treninguri copiilor. La început am avut 10, însă mai târziu am ajuns să am 200 de copii la antrenamente”, rememorează Bercean. Primele rezultate au început să apară peste trei ani, când Crina Cheţa a obţinut prima medalie la senioare. Pentru fiecare an care a trecut, palmaresul antrenorului a crescut: trei medalii în 1991, 7 un an mai târziu şi un număr dublu în 1993. Astăzi palmaresul coordonatorului Centrului Olimpic de Judo de la Cluj numără în jur de 1.000 de medalii. Au trecut aproape 30 de ani de când s-a apucat de antrenorat dar nu regretă niciun moment. ”E greu să muncesti cu campionii. Sunt nişte oameni cu o personalitate specială, însă alături de care ai parte de cele mai mari satisfacţii. Când ai un sportiv pe podium, e ca şi cum ţi-ai vedea soţia care ţi-a născut un copil. E ceva fenomenal şi abia atunci simţi cum îţi circulă sângele, iar inima îţi bate ori prea repede, ori nu mai bate deloc”, explică Bercean. Şi datorită lui și a muncii titanice din spatele marilor performanțe ale judokanilor români, Open-ul European de Judo se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni la Cluj. La competiție au fost invitate numeroase personalități ale judo-ului și sportului mondial, campioana olimpică de judo de la Beijing, Alina Dumitru, vice-președintele Uniunii Europene de judo, Michal Vachun, Alin Petrache – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sau Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului. Meciurile din tururile preliminare vor începe, sâmbătă şi duminică, de la ora 10, 00, iar întâlnirile pentru medalii sunt programate în fiecare din cele două zile de la 16:00. Pentru ca sportivii să poată beneficia de suportul publicului, intrarea spectatorilor este liberă.
[stextbox id=”custom”]
„E greu să muncesti cu campionii. Sunt nişte oameni cu o personalitate specială, însă alături de care ai parte de cele mai mari satisfacţii. Când ai un sportiv pe podium, e ca şi cum ţi-ai vedea soţia care ţi-a născut un copil. E ceva fenomenal şi abia atunci simţi cum îţi circulă sângele, iar inima îţi bate ori prea repede, ori nu mai bate deloc”, Florin Bercean, coordonatorul Centrului Olimpic de Judo de la Cluj.
[/stextbox]