Medicul nutriţionist Nicolae Hâncu trage un semnal de alarmă: „Români, mare atenţie la suplimentele şi pastilele din comerţ”
Nutriţionistul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, se declară total împotriva suplimentelor alimentare din comerţ şi a diferitelor produse farmaceutice care -susţin producătorii şi vânzătorii lor- te vindecă miraculos de o mulţime de boli, inclusiv de cele mai grave, cum este cancerul. De asemenea, el este împotriva antioxidanţilor din comerţ şi a diferitelor medicamente pentru slăbit, susţinând că o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată conţine toate principiile nutritive şi, astfel, nu e nevoie nici de antioxidanţi, nici de diferite pastile de slăbit.
„Condamnăm puternic astfel de produse. Sunt necontrolate, nu ştim ce conţin cu exactitate, pot avea efecte secundare. Au spus oameni specializaţi în aceste lucruri: nu sunt controlate deloc”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
El spune că şi obezitatea este o boală şi că, în consecinţă, ea trebuie tratată medical, de către medici, nu de către diferiţi consilieri în nutriţie, care nu sunt medici şi care reprezintă interesele unor companii. De asemenea, el spune că slăbirea trebuie să fie treptată, deoarece cu cât e mai rapidă, cu atât se recâştigă ulterior mai mult în greutate.
Nicolae Hâncu susţine că producătorii şi vânzătorii de asemenea produse miraculoase, care, zice-se, vindecă o sumedenie de boli, mizează pe credulitatea românilor: „Profită de naivitatea şi de credulitatea poporului român. În acelaşi timp, astfel de produse în SUA sunt extrem de bine controlate. Sunt tomuri întregi de suplimente nutritive şi se ştie exact produsul respectiv, ce conţine, dar nu acelaşi lucru se aplică în România”.
Nutriţionistul clujean le recomandă românilor că pentru a se feri de asemenea produse, care pot fi periculoase pentru sănătate, trebuie să apeleze la sfatul medicului.
„Să consulte medicul. Să nu creadă cumva că dacă produsele sunt fără prescripţie medicală chiar e sănătos să le iei după capul tău. E un domeniu pe care îl repudiez în totalitate, îl contraindic şi spun: mare, mare atenţie cum cumpăraţi astfel de lucruri! Mesajul general e foarte clar: mare, mare atenţie românilor cu astfel de lucruri”!, a avertizat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
[stextbox id=”custom”]„Alimentaţia sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat de alimente şi preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Scopul alimentaţiei sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv. Echilibrul caloric înseamnă asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul corespunzător de calorii. Echilibrul nutriţional se referă la prezenţa în hrana noastră a substanţelor nutritive în următoarele proporţii: glucide (hidraţi de carbon) aproximativ 50-55%, proteine 15-20% şi lipide (grăsimi) 30-35%. Acestea atrag după ele cantităţi normale de vitamine şi substanţe minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul” (Nicolae Hâncu, Abecedar de nutiţie)[/stextbox]