Opriți măcelul pădurilor!, un nou protest împotriva defrișărilor la Cluj

Foto: Dan Bodea

Pentru al doilea weekend consecutiv, clujenii s-au mobilizat în Piața Unirii pentru a protesta împotriva tăierilor masive de pădure din România. Dacă săptămâna trecută au participat la protest în jur de 1000 de persoane, sâmbăta aceasta numărul acestora a scăzut, astfel încât doar aproximativ 100 de oameni au mai participat la protest absența celorlalți fiind pusă pe seama vremii nefavorabile. Proteste similare au fost în Braşov, Iaşi, București şi Craiova.

„Am venit și astăzi, am fost și săptămâna trecută și voi veni și data viitoare pentru că îmi pasă de pădurile din România. Dacă îți pasă de o cauză și vrei să te faci auzit, nu cred că ar trebui să te lași influențat de vremea de afară ”, a spus Cristi, unul din participanții la protest.

„Hoția nu-i modernizare”, „Punem pumnul în pieptul furtunii, sau pierim!Opriți defrișările pădurilor din România””, sau „Să scăpăm pădurile de uscături”, au fost câteva dintre mesajele adresate de protestatari politicienilor. „Fac parte dintre administratorii siteului Stop Defrișărilor care au inițiat acțiunea în țară cu câteva săptămâni în urmă și mă bucur să văd că ni s-au alăturat moții, moroșenii, tineretul și toți cei care au de suferit de pe urma defrișărilor”, a spus Adriana Herța.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Sunt două motive din care nu au venit foarte mulți oameni: unul ar fi ploaia, iar altul a fost faptul că s-au dat mici bombonele din partea politicienilor care să ne ducă de nas și să ne facă să credem că problema pădurilor este rezolvată. Lumea are impresia că dacă președintele a spus că va discuta în CSAT problema asta, atunci e rezolvată. Pe ce ar trebui să ne concentrăm este codul silvic, care este o lege parțial bună, dar parțial rea, care urmează să fie trecută în vot definitv în zilele următoare.  Este o lege a defrișărilor, nu a protecției pădurilor. Noi, activiștii, trebuie să fim foarte atenți și să studiem cu atenție criticile aduse de societatea  civilă, respectiv de ONG-urile din țară și să opunem mare rezistență codului silvic. Ar fi bine să cerem prin presiune civică oprirea codului silvic și rescrierea lui”, a declarat Alexandra Teodor, activistă din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Bogdan, un alt participant la protest, a precizat că scopul acestor proteste este și de a educa societatea civilă. „Cred că avem puterea să schimbăm ceva dacă noi, cei care protestăm, ajungem în pozițiile în care se iau decizii. Este o mare problemă ceea ce înseamnă politica în România, dar acolo unde se iau deciziile este singurul loc unde vom putea schimba ceva. Întotdeauna apare o speranță, dar nu pentru noi, ci pentru ei. Eu unul m-am săturat să aștept să se rezolve ceva”, a spus Bogdan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 [stextbox id=”custom”]

Lista revendicărilor lansate de societatea civilă are 10 puncte:

1. Stoparea tăierilor ilegale,
2. Menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului “radarul pădurilor”,
3. Protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale,
4. deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier,
5. Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură,
6. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri,
7. Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale,
8. Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000,
9. Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare,
10. Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei.

[/stextbox]

Protestatarii și-au dat o nouă întâlnire în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 23 mai, de la ora 17.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu