Spitalul Județean, piatra de moară a autorităților
Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” – Baia Mare s-a lovit în cei trei ani de când a demarat de o mulțime de probleme, majoritatea cauzate de modul deficitar în care a fost realizat proiectul inițial. Deși investiția în valoare de peste 70 de milioane de lei trebuia finalizată la începutul anului 2012, acum este departe de acest stadiu. Cine suferă? Pacienţii și personalul sanitar care sunt nevoiți să stea în praf.
Lucrări care nu se mai termină
Lucrările de reabilitare a Spitalului Județean din Baia Mare au fost începute în data de 8 noiembrie 2010 şi trebuiau terminate cel târziu la începutul anului 2012. Începute cu mare fast, printr/un proiect din fonduri europene în valoare totală de 70.624.324, 91 lei, acestea s-au poticnit chiar din prima etapă, respectiv în momentul în care muncitorii au descoperit că structura de rezistenţă are mari probleme şi că trebuie executate lucrări suplimentare, care n-au fost prevăzute în proiectul iniţial şi care, evident, ar necesita finanţare suplimentară. Pentru că termenul de finalizare a fost prelungit, lucrările chiar oprite de câteva ori, Consiliul Judeţean Maramureş a fost nevoit să achite o corecţie financiară, 25% din valoarea proiectului, corecţie pe care autorităţile judeţului au reuşit s-o anuleze în instanţă.
Cu toate că proiectul este unul foarte ambiţios şi necesar pentru judeţ, toţi au de suferit, pacienţii, personalul sanitar dar şi aparţinătorii acestora, din cauza prafului, al zgomotului dar şi al relocării secţiilor. „S-a lucrat pe etape şi multe dintre secţii au fost mutate temporar, numărul de paturi redus, tocmai pentru că nu se putea închide spitalul până se făcea reabilitarea”, a precizat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Noul termen de finalizare a proiectului este 30 aprilie 2014, însă medicii sunt sceptici că acesta va putea fi respectat.
Spital vechi de aproape patru decenii
Construcţiile din incinta Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, inclusiv clădirea principală în care funcţionează spitalul şi ambulatoriu au o vechime de peste 38 de ani. Are un număr de peste 950 de paturi organizate în 48 de secţii şi compartimente de specialitate, a fost construit în perioada 1966-1971 şi a fost dat în folosinţă în anul 1972. Clădirea a fost proiectată conform unor norme în vigoare la data respectivă, norme care nu asigură cerinţele normativelor în vigoare acum, referitoare la siguranţa în exploatare a construcţiilor spitaliceşti.
Mai mult, la momentul construirii spitalului nu exista obligativitatea verificării la acţiuni seismice a clădirilor pentru zonele cu grad seismic până la şase, inclusiv. „Deşi comportarea la cutremure a fost bună, clădirea prezintă avarii nestructurale, fiind necesare lucrări de reabilitare a structurii de rezistenţă a clădirii. De la darea în folosinţă a spitalului şi până în prezent nu au fost executate lucrări de consolidare la corpul propriu-zis al spitalului”, a mai precizat Zamfir Ciceu.
În acest moment, Spitalul Județean are 47.000 de internaţi anual şi alţi 290.000 consultaţi în ambulator.
Text: Anca Miklos