„Oraşul comoară” văzut prin ochii studenţilor de la istorie

În fiecare mai, Clujul devine mai efervescent și vibrează de tinerețe, veselie și proactivitate. Începutul lunii i-a găsit în actuala Capitală Europeană a Tineretului pe cei peste 200 de participanți veniți, din cele mai prestigioase centre universitare din țară, la Congresul Studenților din România (CSR), un eveniment organizat de Uniunea Studenților din România.  Acest fapt este cu atât mai important pentru comunitatea universitară clujeană cu cât desfășurarea lui într-un alt oraș decât Bucureștiul este o excepție.

11165139_836326473125312_5311780076704497138_o

Timp de patru zile, între 7 şi 10 mai 2015, reprezentanți ai ONG-urilor studențești s-au gândit la viitor și au dat piept cu una dintre problemele cele mai arzătoare în privința tineretului – integrarea pe piața muncii, abordând tema antreprenoriatului. Workshop-uri și side-event-uri menite să creeze platforme de dezbatere și de dezvoltare a competențelor antreprenoriale, un imbold efectiv pentru accesul tinerilor în mediul de afaceri dat de un concurs de start-up-uri, invitați din rândul unor instituții cu rol decisiv în avansul educației antreprenoriale (Ministerul Educației, Consorțiul Universităților Clujene, Ministerul Tineretului), toate au culminat cu o după-masă dedicată relaxării, socializării și cunoașterii Clujului, așa cum este și a fost oraşul. Pentru că nu poți clădi un viitor de succes, fără să-ți cunoști trecutul, 16 dintre membrii și voluntarii Asociației Studențești PhiloHistoRiSs, studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie, s-au transformat în ghizi și au împărtășit colegilor poveștile „orașului comoară”.

La pas prin Orașul Comoară

Piața Unirii e punctul de întâlnire. Ruine romane, un grup statuar – simbol, pe toate laturile vechi palate și reședințe ale unor figuri clujene de excepție, o biserică a cărei istorii oglindește evoluția întregului oraș – expansiune, obținerea și pierderea unor privilegii, schimbări de confesiune, adaptare la evoluția curentelor culturale și artistice. Participanții la tur se împart în patru grupuri și o iau pe rute diferite, intersectându-și din când în când pașii pentru ca nimeni să nu rateze cele mai semnificative monumente. Bulevardul 21 Decembrie, strada „în oglindă”, Bulevardul Eroilor, strada Kogălniceanu spun fiecare în felul ei istoria unui spațiu urban caracterizat de dinamism și toleranță. La capătul celălalt, centrul civic, Catedrala Ortodoxă și grupurile statuare de care e înconjurată, Teatrul Național și Opera Română, devin ținta curiozităților și locuri numai bune pentru o altă serie de fotografii… pentru că fiecare ar vrea să ducă acasă câte puțin din locurile, prezentate cu atâta pasiune de colegii clujeni.

11206656_836327183125241_8980144348878851170_o

Dar Clujul nu înseamnă doar trecut. Indicații despre cafenele culturale, baruri studențești, restaurante cu etichetă, sfaturi pentru sesiunile de shopping ale domnișoarelor, lecții de comunicare…în dulcele grai ardelenesc, fac ca timpul să treacă pe nesimțite și drumul spre obiectivul final să nu fie atât de obositor. Iar sus, pe Cetățuie, se uită de gâfâieli, căci Clujul se descoperă încă o dată, altfel, punând cap la cap poveștile fiecărui moment, fiecărei străduțe și piețe.

Istoria unor inițiative recente…

Înființată în septembrie 2014 la inițiativa a nouă studenți și masteranzi ai Facultății de Istorie și Filosofie, având în prezent peste 50 de membrii şi voluntari, Asociația PhiloHistoRiSs își propune să demareze proiecte și activități care să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a studenților, dar dorește, totodată, promovarea istoriei la scară mai largă și implicare în comunitate. Prima activitate a răspuns acestor deziderate, fiind chiar organizarea unor tururi ghidate în cadrul Zilei Educației Non-formale. Experiența s-a repetat în cadrul Festivalului Unifest. Lunile de iarnă n-au permis continuarea lor, dar au dat ghizilor ocazia să stea în biblioteci, să asculte povestirile celor cu mai multă experiență și să adune informații inedite. Acum că CSR a oferit oportunitatea reluării lor, la o anvergură chiar mai mare, voluntarii sunt pregătiți să vă însoțească la o plimbare pe străzile orașului și o plimbare în timp.

11201132_836326586458634_7532344634598920642_o

Text: Asociaţia Studenţească PhiloHistoRiSs

Distribuie:

Postaţi un comentariu