Tetarom IV pierde finanţarea europeană. Parcul se va face din banii judeţului
Investiţia în parcul industrial Tetarom IV nu va mai avea finanţare europeană. Conducerea judeţului dă însă asigurări că lucrările vor continua, fiind finanţate de la bugetul judeţean.
La ședința de joi a CJ Cluj consilierii vor decide asupra unui proiect de hotărâre care vizează încetarea contractului de finanțare nr.3665 din 29.03.2012, aferent proiectului “Parc Industrial TETAROM IV”. Mai exact se renunţă la banii europeni de cofinanțare pentru acest obiectiv economic și se trece în sarcina bugetului local asigurarea fondurilor necesare finalizării acestuia.
În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că s-a ajuns la această decizie din cauza faptului că perioada de programare aferentă POR 2007 – 2013 are termen de finalizare în 31 decembrie 2015, un termen imposibil de respectat pentru Tetarom IV.
Lucrările aferente acestui obiectiv de investiții au fost demarate în mai 2014, termenul de finalizare asumat prin contract fiind de 20 de luni, la o valoare a lucrărilor de 36.355.757, 95 lei, fără TVA.
Licitaţia a fost însă contestată, iar firma care a depus contestaţia, Tehnodomus a câștigat procesul la Curtea de Apel Cluj, ceea ce a dus la suspendarea lucrărilor. În octombrie 2014 s-a făcut o reevaluare a ofertelor şi în 14.10.2014, s-a semnat contractul de execuție cu asocierea dintre ACI Cluj, Nord Conforest SA, Electromontaj SA și SC Erbi Prod Com SA. Lucrările au fost reluate în noiembrie, cu un termen de finalizare de 18 luni, noua valoare a lucrărilor fiind stabilită la 34.634.870, 41 lei fără TVA.
Consilierul judeţean Mihai Seplecan crede că de vină pentru pierderea finanţării europene este indolenţa funcţionarilor CJ. “Ca o primă observație: din mai 2014, data primului contract de execuție, + 20 de luni, rezultă că finalizarea lucrărilor cădea în ianuarie 2016; iar din noiembrie 2014, data celui de-al doilea contract de execuție, + 18 luni, rezultă un termen de finalizare în luna mai 2016. Deci, și în cazul primului contract, se depășea cu o lună termenul de execuție ” spune aceasta.
Seplecan atrage atenţia şi asupra faptului că există mai multe neconcordanţe privind cifrele legate de acest proiect. Mai exact în martie 2015, a fost depus la CJ un proiect revizuit care a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări.
“Deci: din noiembrie 2014 și până în martie 2015 (cam 5 luni), că tot era timp gârlă până la implementarea proiectului, care nu poate depăși data de 31 decembrie 2015, s-a lucrat intens pentru a se stabili o majorare a lucrărilor cu 12.400.000 lei, fără TVA. Credeți că, în afară de aceste justificări, decidenții CJ Cluj își asumă indolența cu care s-a lucrat și la implementarea acestui obiectiv economic? La fel ca și la Obiectivul Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, la fel ca și pentru atragerea de fonduri pentru Proiectul de Transport Intermodal (multimodal), decidenți ai CJ Cluj au ales să nu-și facă datoria față de clujeni. Cine răspunde pentru banii europeni la care suntem nevoiți să renunțăm și la acest obiectiv de investiții? Căci sunt funcționari care au încasat bani pentru implementare, întreb, din nou, cum recuperăm banii cheltuiți degeaba, fără concretizarea investițiilor”, adaugă Seplecan.
Pe de altă parte preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan susţine că lucrările la acest parc vor continua. “Se renunţă la finanţarea europeană tocmai ca Clujul să nu piardă aceşti bani. Dar lucrările la Tetarom IV vor continua din fonduri proprii ale judeţului. Practic acolo există deja o hală ridicată care va fi viabilizată, în proiect mai există o clădire de birouri care vom vedea dacă este sau nu necesară. Dar nu puteam respecta termenele Uniunii Europene, aveam obligaţia ca în primii doi ani de funcţionare să avem minim 400 de angajaţi. Or era puţin probabil să putem obţine acest lucru. Aşa că vom face exact investiţiile necesare pentru crearea parcului industrial, asigurarea utilităţilor, apă, curent. Apoi, dacă vor mai exista investitori interesaţi să facă un parc fotovoltaic sigur că se poate face. Dar ca să facem noi acum acest lucru însemna o cofinanţare de 50 de milioane de lei din partea CJ, iar la un grad de ocupare şi închiriere complet pe 80 de hectare ne-am fi recuperat investiţia în 142, 5 ani. Banii europeni nu se pierd, rămân în polul de creştere, Consiliul Local are proiecte mature cum sunt drumurile Lombului şi Făgetului spre care se poate îndrepta această finanţare “, a declarat Vakar Istvan.
“Am avut discuţii la Consiliul Judeţean şi am primit asigurări că investiţia în parcul Tetarom IV va continua”, a spus şi directorul Tetarom Viorel Găvrea.