Nuntă de la A la Z și dincolo de Z: „Ziua mea are ceva mai mult de 24 de ore”
La doar 28 de ani, Ioana Alina Miheț are trei joburi oficiale și lucrează intens la al patrulea proiect. Este antrenor de dans, wedding planner, blog-editor la o revistă de specialitate, WedMag și trainner de mers pe tocuri, o activitate care a rezultat din îmbinarea primelor două activități pe care aceasta le practică cu multă pasiune.
La o primă vedere ai impresia că ai de-a face cu o adolescentă de 18, 19 ani, 20 cu indulgență, care încă nu s-a hotărât ce vrea să facă în viață. După o discuție însă, realizezi că ai de-a face cu una dintre ele mai organizate persoane pe care ai avut ocazia să le cunoști, dar care, în ciuda programului încărcat pe care îl are, găsește timp și pentru ea. În lumea „nunților” a pătruns acum nouă ani, poarta spre lumea de basm cu miri și mirese reprezentând-o dansul. Ioana este antrenor de dans sportiv, ocupându-se cu precădere de dansul mirilor. Numai că, nici la începuturi, misiunea ei nu se oprea în sala de dans. „Mergeam ca voluntar la nunți să văd dansul perechiilor pe care le-am pregătit. De asemenea, duceam cupluri de dansatori pe care îi includeam în momentele de show la nunta lor și astfel am prins drag de poveștile pe care mi le spuneau miresele la finalul orelor de dans, înainte sau după nuntă”, spune Ioana. Încă de când era foarte tânără obișnuia să le ofere sfaturi mireselor referitor la decor, la organizare, la muzică, precum și la alte aspecte.
Wedding planner la propria nunt ă
Această pasiune s-a transformat într-un business, după propria nuntă, unde, în loc să se simtă ca o adevărată mireasă a jucat rolul unui wedding planner. „La finalul nunții și soțul meu a zis: «Da, a fost frumos, dar pe lângă tine, care ai mai practicat asta, m-am simțit și eu un wedding planner». Am fost doi wedding planneri în loc de mire și mireasă. Am regretat puțin că nu avut un wedding planner alături de mine în ziua nunții, pentru că mi-ar fi plăcut să nu mă bucur de nuntă doar din poze”, explică Ioana.
Pentru că în România această meserie este una nouă, Ioana și-a dorit să fie unul dintre pionerii wedding planningului la noi. După propria nuntă și-a deschis o firmă şi s-a specializat urmând diverse cursuri pe internet. „Există cursuri pentru organizări de evenimente, dar la un nivel educațional foarte, foarte slab, ceva masterate în publicitate, dar care nu se axează pe nunți. Dar, chiar și dacă s-ar axa, fiecare nuntă este un eveniment aparte. Față de clasicul staroste sau MC care are un program și care merge după „așa se face”, eu mă ghidez după dorințele mirilor. Încercăm să transformăm obiceiurile și tradițiile în niște lucruri pe care le înțeleg și pe care le acceptă și să nu facem furatul miresei dacă mireasa nu înțelege despre ce e vorba. Sunt multe detalii pentru fiecare eveniment și experiența te învață mai bine ca orice studiu. Am urmat câteva cursuri online, dar din străinătate, în principiu din Statele Unite ale Americii pentru că americanii dau tonul în ceea ce privește trendurile nunților”, spune aceasta.
Ce își doresc mirii? Nunți tematice, în aer liber, care nu respectă într-un totul tradițiile neînțelese transmise din generație în generație, pentru că „așa de face” fără ca cineva să știe de ce și care nu sunt realizate pentru a obținerea profitului. „Se merge mult pe principiul: facem nunta pentru noi, ne simțim bine, e un eveniment extraordinar și avem alături oamenii pe care ni-i dorim aproape și nu tot felul de obligații sau cunoștințe pe care nu le cunoaștem. Am în pregătire câteva nunți interesante, apropiate de alte culturi și de sufletul mirilor, nu de ceea ce doresc cei din jurul lor”, spune aceasta.
Proposal planning
Celor care doresc să apeleze la serviciile ei de wedding planner le recomandă să o contacteze cu un an înainte. „Dacă a cerut-o în căsătorie sau dorește să o ceară, mi-ar plăcea să fiu alături de ei de la pasul acela, pentru că fac inclusiv partea de proposal planning. Îi ajut inclusiv pe bărbați să își găsească un setting potrivit, merg cu ei la alesul inelului dacă doresc. Mi-ar plăcea să fiu alături de ei de la început pentru a nu lua o decizie greșită în ceea ce privește serviciile alese. Mai mult decât atât, primul lucru pe care îl discut cu cuplurile este bugetul, repartizarea bugetului de nuntă pe diverse servicii și produse. Dacă ei iau o decizie greșită la început, e foarte dificil să schimbe acel lucru. Dacă, de exemplu își aleg un restaurant care o să le consume absolut tot bugetul pe partea de mâncare și băutură își vor alege celelalte servicii poate nu așa cum și le doresc din cauza că nu au luat în considerare acest aspect. Însă, sunt foarte multe cupluri care apelează la wedding planner în momente de criză, cu câteva luni înainte: «Vrem pe cineva să ne ajute! Nu mai putem, nu mai facem față stresului! Avem nevoie de un profesionist care să știe, să ne ghideze, să ne calmeze, să fie alături de noi la fiecare pas!» Alte mirese sunt organizate și își doresc doar partea de coordonare în ziua evenimentului”, explică Ioana.
Munca ei de wedding planner se împarte în trei categorii: coordonare, coordonare și pregătire de nuntă și partea de cerere în căsătorie. „Am o parte preferată. Este accea în care mirii intră în sală și realizează că toți invitații sunt acolo pentru ei. Acel moment de impact, întâmpinarea mirilor”, spune aceasta. După care, urmează dansul proaspeților însurăței, care, de multe ori este tot rezultatul muncii ei.
„Timpul meu este împărțit în mare parte pentru muncă, pentru fiecare dintre joburi, însă, reușesc să îmi găsesc timp și pentru mine și pentru familie. În principiu, îmi stabilesc o zi pe săptămână pe care o dedic exclusiv familiei, o zi în care nu răspund la mailuri, la telefoane. Pentru mine fac destul de multe activități, îmi place să alerg, să cânt la tobe, am diverse hobbyuri pe care le pun în practică, mai rar, ce e drept, dar reușesc să fac ce îmi place. Putem spune că ziua mea are ceva mai mult de 24 de ore. Intenționez să îmi contruiesc o echipă pentru fiecare activitare pe care o practic ca organizator, însă mai am încă un proiect amplu la care lucrez, pe care îl voi dezvălui în curând”, mărturisește tânăra.
„Îmi stabilesc o zi pe săptămână pe care o dedic exclusiv familiei, o zi în care nu răspund la mailuri, la telefoane”, Ioana Miheț.
[stextbox id=”custom”]
Î nva ță tinerele s ă mearg ă pe tocuri
Ioana a lansat un workshop inedit, care se numește „Pe tocuri”, ajuns deja la a doua ediție, prin intermediul căreia le învață pe tinerele mirese, dar nu numai, să umble corect pe tocuri și să își pună cu ajutorul pantofilor și mai mult ținutele în evidență. Workshopul durează două ore. „Mie mi s-a părut interesantă ideea aceasta, deoarece eu la fiecare nuntă sunt pe tocuri. Personal mi s-a pare mai confortabil din cauza structurii piciorului meu și din cauză că am făcut mult timp dans sportiv. Îmi doresc ca acest proiect să fie unul de informare și educație a tinerelor și a femeilor care preferă acest stil de pantof. În prima oră povestesc despre diverse stiluri de pantofi cu toc purtați la anumite evenimente, în viața de zi cu zi sau la nuntă, iar în a doua parte facem exerciții practice: mergem pe o linie, învățăm câțiva pași de dans pentru a învăța să ne menținem echilibrul. Fiecare vine cu pantofii confortabili, dacă sunt mai înalți cu atât mai bine”, spune Ioana.
[/stextbox]
Dacă primele două ediții „Pe Tocuri” s-au desfășurat la Cluj, a treia va avea loc în toamnă la București.
Confesiunile unei mirese
„Noi am contractat-o pe Ioana înainte cu câteva săptămâni de nuntă. Am căutat de la început wedding planner, dar nu am găsit pe nimeni care să fie ok până la Ioana. Dacă ne-a ajutat? Foarte mult! Și înainte te ajută foarte mult să te organizezi, dar în ziua nunții eu nu am știut nimic din ce se întâmplă, m-am bucurat doar de acea zi. La fel, vroiam să nu ne includem părinții și frații în organizare și Ioana ne-a fost astfel de foarte mare ajutor. Eu lucrez în organizare de evenimente de cinci ani deja, și cu toate astea, fără Ioana nu m-aș fi descurcat. Nu aș fi vrut să mă întrebe toți în ziua nunții, bun și când scoatem friptură? Mai dansează lumea? Întrerupem dânsul? Când vrei să intre tortul? Când vine tortul? Sau mai rău – nu a venit tortul și uite e 19.00! Sau au venit două persoane în plus, ce facem? La ce masă îi punem? Și exemplele pot să continua!”, spune Laura din Cluj-Napoca.
Nu există Comentarii