Judeţul Cluj o va avea ca patron spiritual pe Fecioara Maria. Consilierii judeţeni chemaţi să voteze iniţiativa
Judeţul Cluj ar urma să aibă după şedinţa de joi a consilierilor judeţeni un patron spiritual. Este vorba despre Sfânta Fecioară Maria. Iniţiativa aparţine preşedintelui interimar al CJ, Vákár István Valentin
“Clujul constituie unul dintre judeţele din România care beneficiază de o viaţă spirituală extrem de intensă şi bogată în manifestări, fiind în acelaşi timp recunoscut drept unul dintre cele mai tolerante şi bine reprezentate judeţe din punctul de vedere al diversităţii religioase şi al numărului de confesiuni, găzduind sediul a nu mai puţin de cinci episcopii ale diferitelor culte, un vicariat romano-catolic, mai multe sinagogi evreiești etc. Tot din acest punct de vedere, merită amintit faptul că judeţul Cluj dispune, conform Institutului Naţional de Statistică, de peste 830 de lăcaşuri de cult, aspect care, raportat la numărul de locuitori, situează Clujul pe locul I la nivel naţional”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de HCJ.
În acelaşi document se arată că există o tradiţie îndelungată la nivelul judeţului privind celebrarea Fecioarei Maria, mai ales în legătură cu pelerinajul anual a mii de credincioşi la Mănăstirea Nicula la sărbătoarea din 15 august.
În plus în oraş există şi o statuie denumită popular Statuia Ciumei, care are legătură cu rolul protector al acestei statui a Sfintei Fecioare în timpul epidemiei de ciumă din anul 1738 când mulţi credincioşi s-au vindecat rugându-se la această icoană făcătoare de minuni.
Venerarea Sfintei Fecioare Maria în judeţul Cluj este justificată şi prin numărul mare de aşezăminte de cult care au în denumirea lor numele Sfintei Născătoare sau care poartă Hramul Maicii Domnului, în toate cele cinci episcopii clujene.
“Având în vedere aceste considerente, dar şi faptul că judeţul Cluj este unul dintre judeţele României care nu au un Sfânt Protector, apreciem că iniţiativa declarării Preacinstitei Fecioare drept Patron Spiritual al Judeţului Cluj reprezintă un act necesar şi oportun menit să contribuie, în mod incontestabil, la consolidarea sentimentului de unitate al clujenilor” se mai arată în referat.