Mocăniţa, promovată pe platforma Google Cultural Institute

Trenul cu aburi „Mocăniţa”, care parcurge peste 40 km pe linia ferată cu ecartament îngust din defileul Văii Vaserului (Munţii Maramureşului), a fost încorporat pe platforma digitală a Google Cultural Institute, platformă care oferă accesul la patrimoniul cultural-istoric a celor mai importante locuri din lume.

„Google Culture Institute ne-a oferit plăcuta ocazie de-a realiza anul trecut o galerie virtuală despre Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Proiectul iniţiat de cei de la Google doreşte să păstreze arta mondială în format virtual pentru cei care nu au ocazia sa ajungă în aceste locuri sau chiar să trezească o curiozitate despre patrimoniul cultural mondial, prin mijloacele moderne pe care le oferă tehnologia de ultima oră. Prezentarea proiectului a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti”, a declarat, marţi, preşedintele Fundaţiei Wassertalbahn, Vişeu de Sus, care se ocupă de prezentarea trenului “Mocăniţa”, Daniel Andreica.

De asemenea, membrul fondator al Fundaţiei “Wassertalbahn”Andreas Karlstetter a susţinut că prezentarea trenului Mocăniţa pe una dintre cele mai importante platforme digitale contribuie la o mai bună cunoaştere a comunităţii Vişeului în afara României.

„Suntem foarte onoraţi să facem parte din acest proiect internaţional. Este o oportunitate extraordinară să ne putem prezenta valorile locale şi, totodată, să facem cunoscută tuturor ultima cale ferată forestieră funcţională din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul căii ferate face deja parte din patrimoniu naţional începând cu anul 2010 şi poate reuşim cu această ocazie să ne atingem scopul de a-l clasa şi în patrimoniul UNESCO. Ne bucurăm că povestea Mocăniţei de pe Valea Vaserului stă alături de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului şi astfel contribuim şi noi la o mai bună cunoaştere a acestei fărâme impresionante din istoria unei comunităţi aflate într-un colţ fascinant al României” a spus Andreas Karlstetter.

În perioada 28-29 aprilie, preşedintele fundaţiei care se ocupă de promovarea trenului cu aburi ce străbate Valea Vaserului va participa la o serie de programe şi workshop-uri la sediul Google din Paris.

„Vom participa ca şi colaboratori la realizarea unei noi platforme la care lucram şi noi, însă de data aceasta pe platforma android. Întâlnirea va avea loc în zilele de 28 şi 29 aprilie, cu participanţi din Europa Centrală şi de Est, unde se va discuta despre oportunităţile de valorificare ale patrimoniului cultural-istoric al Europei. Acest fapt consemnează rolul pe care îl are Mocăniţa şi Valea Vaserului, cunoscută în toată lumea ca atracţie turistică, dar şi ca o bogăţie a patrimoniului cultural european”, a afirmat Daniel Andreica.

Valea Vaserului este una dintre destinaţiile turistice favorite a românilor şi străinilor indiferent de sezon, principala atracţie fiind trenul cu aburi „Mocăniţa”, peisajul montan şi pensiunile rurale din zona Munţilor Maramureşului şi a Pietrosului Rodnei.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. eugen serban(cheudeanu) says:

    Felicitari pt. tot ceea ce faceti pt. acea zona extra de salbatica si frumoasa,prin care trece trenul(mocanita),paralel raul Vaser,mai sus se ajunge la Poiana nunde era o cabana a ocolului f.frumoasa cu o pepinera pe o suprafata mare,mai sus pitici,iuhoasa,rosu,de alt fel nu stiu cum sar putea aduce lemnul si zmera,afina din zona respectiva,nu stiu am fost acum 40 de ani in zona,felicitari si spor pe mai departe

Postaţi un comentariu