Proiectul Terra Mirabilis continuă: 55 de tineri nevăzători din toată țara vizitează centrul istoric al Clujului
Deși finalizat, proiectul „Terra Mirabilis” continuă să rămână în actualitate. Un număr de 55 de tineri nevăzători sau cu deficiențe de vedere, din toate colțurile țării, vor vizita miercuri 22 aprilie 2015, între orele 15:30 și 18:00 centrul istoric al Clujului, folosind materialele documentare realizate în cadrul proiectului. Tinerii vor fi însoțiți pe traseu de voluntarii antrenați și formați în proiect.
„Terra Mirabilis”, proiect local realizat de Asociația Babilon Travel și finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, și-a propus crearea unui traseu turistic pentru persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, în centrul istoric al Clujului. A fost finalizat la 30 noiembrie 2014, dar este în continuare în actualitate prin efectele pe care le produce.
Beneficiarii proiectului sunt tineri (sau mai puțin tineri) nevăzători sau cu dizabilități de vedere, din țară și străinătate, care doresc să viziteze municipiul Cluj-Napoca și să cunoască aspectele istorice, multiculturale și multietnice ale acestuia.
În vederea realizării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, proiectul Terra Mirabilis a realizat suportul material menit să documenteze acest traseu și a calificat voluntari, în număr de opt, capabili să însoțească în siguranță persoanele sau grupurile de nevăzători.
Suportul material este format din ghiduri turistice, hărți și materiale informative și promoționale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilități de vedere, din țară sau străinătate, să parcurgă în siguranță un traseu de vizitare al Clujului, traseu care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente și lăcașuri de cult și care scoate în evidentă dimensiunea multiculturală și multietnică a orașului. Suportul material, în limbile română și engleză, este creat în formate potrivite persoanelor cu dizabilități de vedere, adică ghiduri audio și materiale tipărite cu caractere mari. De asemenea aceste materiale sunt disponibile și în format digital (MP3 și PDF).
Proiectul „Terra Mirabilis”, prin obiectivele stabilite, și-a propus să pună bazele unor viitoare schimburi naționale și internaționale de tineri nevăzători sau cu dizabilități de vedere și să sprijine acțiunile programului „Cluj-Napoca: Capitala Europeană a Tineretului 2015” și de asemenea proiectul „Cluj-Napoca: Capitala Culturală Europeană 2021”.
Terra Cognita : Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor
Proiectul se continuă anul acesta cu „Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor”, proiect finanțat de asemenea de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, care și-a propus să realizeze ghidurile turistice pentru nevăzători, în română și engleză, folosind alfabetul Braille. Tinerii vor porni să descopere centrul istoric al Clujului, miercuri 22 aprilie la ora 15:30, de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, situat pe Calea Dorobanților nr. 31. Se vor vizita piețele Avram Iancu și Unirii și muzeele Farmaciei, Etnografic al Transilvaniei și cel al Patriarhiei.