Doi profesori din Cluj, premiați la Gala Mentor pentru Excelență în Educație

Foto: Dan Bodea

Zece profesori și antrenori din întreaga țară au fost onorați miercuri, la Cluj, cu Premiul Mentor pentru Excelență în Educație în cadrul unui eveniment ajuns în acest an la a cincea ediție.

Selectați din peste 400 de nominalizări, câștigătorii au fost recunoscuți pentru activitatea desfășurată pe parcursul anilor sau chiar de-a lungul unor decenii, activitate care de cele mai multe ori a rămas în umbră fără recompense materiale sau financiare.

După ce anul trecut, un trofeu din cele zece i-a revenit profesorului de engleză Leonard Dan, de la Şcoala “Nicolae Titulescu” şi Şcoala Elf din Cluj, în acest an, doi profesori din Cluj-Napoca au fost premiați. Doamna Emilia Roșca, fostă profesoară de limba franceză la Liceul de Muzică și profesorul de arte plastice Székely Géza au fost recompensați, fiecare, cu câte un premiu în valoare de 8000 de lei și cu un trofeu special realizat de artistul Ioan Nemţoi. „Ca să primești dragoste, trebuie să dai dragoste și copilul trebuie să simtă că îl iubești. Nu am fost o profesoară rigidă, deși am fost foarte exigentă. Nu știu dacă în toată cariera mea am dat mai mult de 20 de medii de zece. Foarte interesant este că mă întâlnesc și astăzi cu foști elevi care îmi spun că se bucură că mă văd și că au învățat cu mine franceza. După ce am făcut doi ani de Medicină, mi-am dat seama că vocația mea este să fiu profesoară. Și acum, dacă aș avea ore, le-aș ține cu drag și cu plăcere. Nu există lucru mai plăcut decât să vezi cum copilul se dezvoltă și iese un om din el și să știi că ai contribuit și tu cu ceva ca acel copil să devină cetățean onorabil în societate”, a precizat doamna Emilia Roșca, ajunsă la venerabila vârstă de 89 de ani.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ceilalți mentori distinși la cea de-a cincea ediție a evenimentului au fost: Ligia Letiția Jicman (profesor, antrenor de șah, Timișoara), Mircea Nistor (profesor de fizică, Hunedoara), Nyiri Zoltan (profesor de pictură, Satu Mare), Peloc Mateiu (antrenor, Arad), Dvoracsek Agoston (profesor de fizică, Aiud), Geanina Mangalagiu (profesor de chimie, Iași), Viorica Nistoroiu (profesor de pian, București) și Daniela Luminița Ceredeev (profesor de limba și literatura română, Vatra Moldoviței).

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Premiilor Mentor a fost multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin care a transmis cât de important este în acest moment ca România să-și descopere și să-și promoveze valorile. „M-am născut într-un sat uitat de lume, în Deltă și ca orice copil visam să ajung cineva, ori altfel rămâneam pescar. Astfel, ceea ce visam era să devin campion. Simion Ismailciuc, cel pe care îl numesc mentorul meu, a simțit că aveam ceva special. Antrenori am avut în jur de 20 de-a lungul carierei, dar de câte ori simțeam că nu merge ceva, traversam lacul Snagov și stăteam ore întregi pe ponton să găsesc soluții cu domnul Simion. Când am devenit la rândul meu mentor am încercat să sprijin copiii care erau dornici să muncească și care aveau talent. Am obținut cu sportivii pe care i-am pregătit peste 150 de medalii. Ca orice antrenor, când nu ai sportivi campioni parcă nu ți-ai făcut meseria. Eu mă simt mândru că am fost antrenorul lor”, a spus Ivan Patzaichin la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul moderat de Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, s-a desfășurat la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, în prezența reprezentanților MOL România şi ai Fundaţiei pentru Comunitate, organizatori ai Galei. Momentele muzicale de la începutul și sfârșitul ceremoniei au fost oferite de Cvartetul Concordia.

Propunerile pentru ediția viitoare a Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație pot fi făcute până în data de 31 decembrie 2015.

Distribuie:

Postaţi un comentariu