Campania „Nu vreau miel de Paște!” începe să prindă în România

Transformăm o sărbătoare religioasă într-una a burții

Dacă mulți credincioși așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea Sfintelor Paște pentru a putea gusta bunătățile pregătite cu această ocazie și implicit carnea de miel, în ultimii ani a început să prindă contur tot mai des ideea conform căreia tăierea mielilor este de fapt o cruzime fără rost și care nu are nicio legătură cu datina sau cu obiceiurile religioase.

Mișcările anti-miel sunt destul de timide în România deocamdată, dar trendul este unul ascendent. Anul trecut, în București, pe 17 aprilie, a avut loc un flash mob în cadrul căruia, iubitorii de animale îi invitau pe trecători să aleagă un Paște fără cruzime, un Paște fără miel pe masă. Flah-mob-ul a fost organizat de Asociația „Cuțu-Cuțu”.„Sacrificarea mielului nu este un obicei creștin, ci un obicei păgân. Iudeii sacrificau mielul cu ocazia sărbătorii «Exodului», a eliberării lor de sub sclavia egipteană. Acest obicei, însă, nu este reprezentativ în religia creștină, în care jertfa lui Hristos pune capăt jertfei animalelor”, spun membrii asociației care consideră că sacrificarea mielului de Paște este mai curând o dovadă de necredință, de necunoaștere a simbolurilor religioase. „Animalele non-umane sunt ființe autonome, capabile să își perpetueze propria existență fără intervenția omului. De aceea omul, ca ființă morală, trebuie să respecte dreptul la viață, libertate și integritate corporală al ființelor non-umane inteligente”, au spus manifestanții.

foto mihai columbeanu (2)

Eu nu vreau miel de Paște

Acțiuni de acest gen încep să își facă simțită prezența și în mediul online. Două tinere, Bianca-Olivia Niță și Simona Drăguț au demarat o campanie online în acest sens. Pagina lor de Facebook „Eu nu vreau miel de Paște” are peste 2.500 de like-uri, iar numărul celor care aderă la această comunitate este în creștere. „Sacrificarea mieluților și ieduților nu are nicio legătură cu sărbătoarea Sfintelor Paști. Creștinismul începând cu Noul Testament nu mai aduce jertfe. Ideea paginii mi-a venit dintr-o simplă observație: aceea că oamenii asociază Paștele cu mâncatul de miel, când defapt nu există o legătură. Omorârea mieluților nu este justificată religios, ci este o tradiție brutală și nechestionată. Practic omorâm niște animale nevinovate pentru că așa se face, trebuie să fie pe masă ca să simțim că e Paște. Creștinismul este o religie a toleranței și bunătății, iar Paștele este o sărbătoare spirituală. Totuși sărbătorirea Sfintelor Paști se face tot mai mult prin excese culinare, există ceva absurd și de neînțeles că transformăm o sărbătoare religioasă într-o sărbătoare a burții, îmbinată cu reclame TV la Colebil”, a declarat Bianca pentru Transilvania Reporter.

Fotografii postate pe pagina de Facebook „Nu vreau miel de Paște”

Fotografii postate pe pagina de Facebook „Nu vreau miel de Paște”

Fotografii postate pe pagina de Facebook „Nu vreau miel de Paște”

Fotografii postate pe pagina de Facebook „Nu vreau miel de Paște”

Nutriționiștii pe de altă parte, susțin că religia nu trebuie să fie un argument în obiceiurile alimentare. „Ce-are stomacul cu credințele religioase? Adevărat este ca în ultimii ani, contaminați de nesațul alimentar al lumii vestice, am uitat complet ce înseamnă creștinismul. De aia s-a ajuns ca oamenii să declare că de Crăciun se taie porcul și de Paşte, mielul. Atât. Nicio minune creștină, niciun eveniment dătător de speranță, compasiune și dragoste. Fără milă, înjunghiem animale și ne ospătam. Pentru ce? Mai știe cineva?! Mai are vreo importanță?”, scrie medicul nutriționist Corina Zugravu pe site-ul rawdia.ro.

[stextbox id=”custom”]

Nu mai m â nca ț i miel de Pa ș te!

Papa Francisc

Papa Francisc

Anul trecut, Papa Francisc a îndemnat creștinii să nu mai mănânce miel de Paște, fiind primul papă care a luat atitudine vizavi de acest subiect delicat. „Nu mai mâncaţi miel de Paşte! Printre cele mai vechi comunităţi creştine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului şi simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paşte nu are nici o bază în tradiţia creştină, ci mai degrabă îşi are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în contradicţie puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credinţă şi speranţă. Este un ritual ce nu este necesar într-o societate ca a noastră, deja cufundată în violenţă şi moarte, care serveşte doar pentru a satisface interesele industriei alimentare”, spunea Papa Francisc în urmă cu un an.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu