Alexandru Tulai, preşedinte Cluj IT Cluster: „Vom asista la o migrare dinspre outsourcing-ul tehnologic înspre cel inovativ”

Alexandru Tulai, președinte Cluj IT Cluster

Reporter: Cum apreciaţi că este în prezent piaţa IT din Cluj? A ajuns la maximum de dezvoltare şi potenţial, va mai creşte, va scădea?

Alexandru Tulai: Piața de IT din Cluj Napoca nu a ajuns încă la maximum de dezvoltare și potențial, din contră, considerăm că există multiple oportunități ce pot fi explorate. Clusterul Cluj IT are ca direcție de acțiune creșterea pieței de IT din România. Un aspect ce trebuie luat în considerare este contributia IT-ului la PIB care acum este 6% ca pondere, însă tendința este una de creștere după cum s-a observat în ultima perioadă. În consecință suntem optimiști privind potențialul pieței de IT românești în general și clujene în special.

– Care credeţi că ar trebui să fie trendul firmelor din acest domeniu prezente la Cluj în următorii 2-3 ani? Dar pe un termen mai lung peste 5 ani? Şi de ce nu, chiar mai mult.

– Clusterul Cluj IT încurajează firmele de IT ca, pe termen lung, să se orienteze spre dezvoltarea de produse cu proprietate intelectuală și spre oferirea de soluții de business. Know-how-ul acumulat prin business-ul de outsourcing a creat contextul necesar în unele firme de IT pentru a face acest pas de orientare spre un tip mai avansat de relație cu clienții finali.

Dacă ne referim la piața internă, un potențial de creștere îl reprezintă dezvoltarea unor servicii specifice către populatie și către sectorul administrației publice. Economia globală se transformă într-una digitală. Piata Unică Digitală poate genera, conform analizelor economice, afaceri de miliarde de euro pe an.

De asemenea, credem că în următorii 2-3 ani vom asista la o creștere a numărului și implicit o dezvoltare a startup-urilor inovative din domeniul IT. Este cunoscut deja faptul că orașul nostru a căpătat în industrie o notorietate privind numărul de tineri talentați cu inițiative antreprenoriale.

– Ce ar trebui să înlocuiască outsourcingul care în prezent domină ca pondere în serviciile oferite de firmele IT din Cluj?

– Nu credem că putem vorbi despre o înlocuire a outsourcingului, ci mai de grabă despre o deschidere a companiilor spre dezvoltarea de produse cu proprietate intelectuală. Totodată, credem că vom asista la o migrare dinspre outsourcing-ul tehnologic înspre outsourcing-ul inovativ, ceea ce presupune o  implicare mai mare a firmelor de IT în domeniile de activitate specifice ale clienților finali.

– Cum pot face firmele clujene face faţă provocărilor de pe această piaţă cu o dinamică foarte mare?

– Firmele clujene pot face față provocărilor de pe această piață fiind în permanență inovativi și aici nu ne referim explicit la inventarea unor produse noi ci la o atitutine inovativă începând cu procesele interne și continuând în cu relația cu clienții. Cluj IT Cluster oferă în acest sens servicii de change management companiilor de IT interesate de o proiecție pe termen lung în relație cu piața.

Nu în ultimul rând, pentru a face față provocărilor firmele de IT trebuie să promoveze un business curat, bazat pe calitate şi transparenţă. Aceste două atribute există din fericire în industria clujeană, iar dovada este dată de relaţiile durabile de business mai ales cu organizaţii din Vestul Europei şi America de Nord.

– Cât de important şi util este Clusterul IT recent certificat la nivel internaţional cu eticheta Bronz pentru IT-ul clujean? Ce programe şi evenimente ale clusterului sunt cele mai apreciate şi de succes la acest moment?

– Eticheta Bronze reprezintă recunoașterea Clusterului la nivel european conform clasificărilor Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor. Eticheta bronz, valabilă doi ani, poate fi utilizată în scop de promovare și pentru a facilita accesul la oportunități de colaborare cu alte clustere din Europa, în vederea unor parteneriate și dezvoltarea de proiecte comune.

În prezent sunt în derulare mai multe proiecte ale clusterului dintre care amintim un proiect de facilitare a practicii studenților din cadrul UBB în firmele de IT, precum și un alt proiect finanțat de dezvoltare a patru produse cu proprietate intelectuală proprie și 12 studii de fezabilitate ce vor sta la baza unor proiecte viitoare. În acest din urmă proiect lucrează echipe comune din universități și firme private. Amintim de asemenea evenimentul Cluj Innovation Days, cel mai important eveniment de inovare în IT din Europa Centrală și de Est, ce urmează să se desfășoare în perioada 19-20 martie 2015.  Printre invitații forumului regional se numără specialiști din Germania, Austria, Marea Britanie, Franța, Italia, SUA, România, alături de ambasadori, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai mediului academic românesc și european și ai administrației naționale și locale. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul: www.clujinnovationdays.com

– Cât de mult va ajuta, după finalizare, Cluj Innovation City IT-ul clujean şi nu numai?

– Trebuie subliniat faptul că, fiind un ecosistem, Cluj Innovation City va avea un impact considerabil asupra întregii economii regionale. IT-ul va fi cu siguranță un beneficiar al dezvoltării industriilor în care oferă suport. Obiectivul major al proiectului Cluj Innovation City este acela de a crea contextul realizării transferului tehnologic. IT-ul reprezintă o componentă orizontală în toate cele 4 specializări inteligente prevăzute ca priorități strategice.

– IT-ul înglobează în prezent la Cluj o formă de muncă impresionantă, mai ales tânără. Care sunt perspectivele pe termen lung pentru aceşti tineri?

– Din datele pe care le avem noi nevoia de resursă umană în zona de IT nu este încă acoperită. O dovadă o reprezintă inițiativele private de formare și specializare în IT ca soluții complementare celor universitare. Pe lângă creșterea numărului de specialiști în IT, prefigurăm pe termen lung o dezvoltare a business-ului de IT bazat pe creativitate și antreprenoriat, fapt care va duce la o intensitate a rolurilor de business analist, solutions architect si project manager.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ela says:

    Cred ca accentul ar trebui pus pe inglobarea caracteristicilor tehnice in concepte de management. Astfel ar exista foarte buni specialisti, cu o foarte buna capacitate de intelegere a business-ului, astfel raspunsul la nevoia definita fiind unul net superior.

Postaţi un comentariu