Obligați să îşi exhumeze rudele decedate, după ce Primăria Cluj-Napoca a pierdut un proces
Aproape 60 de familii din Cluj-Napoca sunt obligate să își strămute rudele decedate din cauză că primăria a pierdut la CEDO un proces cu proprietarii unui teren limitrof cimitirului, transmite Mediafax.
Oamenii care au concesionat locurile de veci pe 20 de ani începând cu anul 2000, deja au primit înştiinţări din partea primăriei în care se arată că terenul pe care se află locurile de înhumare din Cimitirul Mănăştur a făcut obiectul unui proces pierdut de municipalitate. “Sentinţa, definitivă şi executorie, obligă Consiliul Local Cluj-Napoca să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâşia de teren adiacentă străzii Frunzişului, lângă proprietăţile reclamanţilor Balibanu Ileana şi SC VSV Invest Grup SRL”, se arată în adresa Primăriei Cluj-Napoca, conform sursei citate.
Potrivit, purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, municipalitatea a deschis un proces la CEDO, solicitând ca sentinţa respectivă să nu fie pusă în aplicare. Aceasta a precizat că instituția a informat oamenii că există o sentință definitivă prin care se cere exhumarea a 58 der mormite pe motiv că acestea sunt prea aproape de limita de proprietate a altor proprietari de terenuri. Mai exact municipalitatea a retrocedat mai multe fâșii de teren foștilor proprietari care au au avut terenuri pe teritoriul Cimitirului Mănăștur iar aceștia le-au vândut. Ulterior noii proprietari au anunțat că doresc să ridice diferite imobile acolo și au cerut strămutarea mormintelor prea apropiate. Potrivit Oanei Buzatu însă municipalitatea clujeană aşteaptă o soluţie favorabilă din partea CEDO, în condiţiile în care în momentul în care s-a cerut în instanţă strămutarea mormintelor, delimitarea cimitirului exista, iar cei care au cumpărat terenuri lângă cimitir ştiau că limita lor de proprietate este aceeaşi cu limita cimitirului.
Potrivit acesteia, pe rolul instanţelor clujene au mai fost procese similare, în care primăria a fost dată în judecată pentru strămutarea altor morminte, dar unele cereri ale persoanelor respective au fost respinse. Buzatu a subliniat și că, potrivit noului PUG adoptat la începutul acestui an, întreaga suprafaţă de teren în care se află Cimitirul Mănăştur apare încadrată ca zonă de cimitir, “pe care nu se poate construi nimic”.
Oamenii care au rude înmormântate în zonă sunt revoltați de situația creată și amenință că vor da în judecată primăria.