Monica Iacob Ridzi vrea regim penitenciar semideschis şi se gândeşte la întreruperea pedepsei
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a cerut un regim semideschis în executarea pedepsei penitenciare şi ar putea să ceară chiar întreruperea executării pedepsei, dacă starea sa de sănătate se va agrava.
„Trebuie ţinută sub observaţie şi la intervale mici de timp trebuie făcute continuu analize medicale care să-i reflecte starea, pentru că evoluţia sau involuţia acestor afecţiuni e determinată de mulţi factori –regim alimentar, mişcare, stres etc- care, oricum ar fi, nu le poate avea în condiţiile din penitenciar. Practic, acesta e şi unul dintre motivele pentru care a depus un memoriu Comisiei pentru individualizarea pedepselor. Cere să se ţină cont de situaţia particulară a dânsei şi la individualizarea regimului privind executarea pedepsei privative de libertate să i se stabilească regim semideschis”, a declarat Laura Baciu, unul dintre avocaţii fostului ministru.
Laura Baciu spune că regimul semideshis presupune, printre altele, mai multă libertate de mişcare în cadrul penitenciarului, posibilitatea de a participa la diverse activităţi desfăşurate în penitenciar, precum şi un regim mai puţin restrictiv în privinţa vizitelor pe care le primeşte.
de asemenea, Monica Iacob Ridzi ia în calcul şi varianta de a cere întreruperea executării pedepsei, dacă starea sa de sănătate va impune acest lucru.
„Dacă starea de sănătate se va agrava şi se vor cere nişte tratamente care nu se pot asigura în sistemul penitenciar, cu siguranţă va cere întreruperea pedepsei. Dânsa a avut această variantă ca alternativă, dar condiţionat de evoluţia stării de sănătate”, a completat Laura Baciu.
Monica Iacob Ridzi suferă de 13 boli, printre care leukoneutropenie severă idiopatică, trombofilie prin mutaţie hemozigotă şi heterozigotă, Sindromul Willebrand, anemie feriprivă, pielonefrită cronică restrictivă dreaptă.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost transferată de la Secţia exterioară a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava, din cauza problemelor sale de sănătate şi la cererea medicilor.
Pe 16 februarie, ea s-a predat IPJ Cluj, după cea a fost condamnată definitiv de ICCJ, la 5 ani de închisoare cu executare.