Petra Kadar, KMDSZ: „Scopul nostru este să ne păstrăm, să ne ocrotim cultura”
Când vine vorba despre multiculturalitate, studenții clujeni nu pot fi ignorați. Petra Kadar, referent PR și comunicare în cadrul KMDSZ (Uniunii Studenților Maghiari din Cluj) ne explică în cele ce urmează cum este văzută multiculturalitatea prin ochii studenților maghiari, dar și cum sunt maghiarii percepuți de comunitatea română.
Reporter: Ce p ărere aveți despre multiculturalitatea Clujului?
Petra Kadar: Clujul este un oraș european cu un trecut colorat, cu diverse comunități etnice și religioase. În cadrul Captialei Europene al Tineretului se promovează multuculturalitatea comunității clujene. Toate acestea sunt dovada faptului că multuculturalitatea constituie fondul orașului.
Reporter: Se exercită aceasta cum ar trebui?
Petra Kadar: În opinia noastră, comunitatea nu este împotriva exercitării multuculurălității, mai degrabă este politica. De exemplu, în această perioadă organizăm flashmoburi ca să atragem atenția politicii asupra respectării multiculturalității orașului, iar la aceste flashmoburi nu participă doar membrii comunității maghiare.
Reporter: Cum considerati că este văzută comunitatea maghiară în Cluj?
Petra Kadar: Sunt membrii ai comunității clujene care acceptă comunitatea maghiară, chiar o susțin, dar unora totuși nu le pasă de această comunitate sau au opinii radicale despre aceasta. Noi ne dorim să se accepte faptul că orașul este constituit din numeroase comunități, iar aceste comunități să fie acceptate de majoritate. Lucrăm pentru atingerea acestui scop.
Reporter: Care este percepția comunității maghiare vizavi de comunitatea română?
Petra Kadar: Faptul că suntem maghiari din Transilvania, înseamnă un plus pentru noi, deoarece trăim într-o comunitate multilingvistă. Pe nivel de comunitate considerăm că multiculturalismul, multilingvismul nu înseamnă o barieră, problemă, deopotrivă, deținem ceva în plus, ceva mai mult, datorită etniilor Clujului.
Reporter: Există membri români în organizațiile maghiare din Cluj? Dacă ar dori să fie cineva inclus, ar fi acceptat?
Petra Kadar: Grupul țintă al organizației noastre sunt studenții maghiari, ceea ce înseamnă că majoritatea evenimentelor noastre sunt în limba maghiară. Acest fapt nu este un obstacol altor etnii să se alăture nouă. De exemplu, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, am avut și voluntari de etnie română. La noi este binevenit oricine, nu contează etnia.
Reporter: Cât de des interacționează organizația dumneavostră cu celelalte organizații din Cluj (nu mă refer la cele maghiare)? Se organizează evenimente comune?
Petra Kadar: Putem spune că interacționăm des, în fiecare zi, cu celelalte organizații din Cluj. În primul rând, în cadrul Universității Babeș-Bolyai lucrăm și organizăm evenimente împreună cu organizațiile studențești române. În al doilea rând, suntem și noi membrii Federației SHARE Cluj-Napoca, ceea ce presupune interacționarea noastră cu celalalte organizații din Cluj pe parcursul evenimentelor.
Reporter: Care este părerea organizației referitor la plăcutele bilingve?
Petra Kadar: Plasarea plăcuțelor bilingve este un drept fundamental al fiecărei comunități. Dorim ca majoritatea să înțeleagă că, pentru comunitatea maghiară limba maternă este deosebit de importantă, iar plăcuțele bilingve poartă un înțeles simbolic pentru comunitatea maghiară, scopul nostru este să ne păstrăm, să ne ocrotim cultura.
Reporter: Cu ce nemulțumiri se confruntă o organizație maghiară în Cluj-Napoca? Ati simțit vreodată ca organizația a fost discriminată în vreun fel de administrația locală? Dar vreun membru din organizație?
Petra Kadar: Bineînțeles, deseori ne confruntăm cu obstacole, deoarece acestea apar întotdeuna. Avem valori culturale (ex. numele străzilor în lb. maghiară ), care nu sunt respectate suficient de politică. Totuși, acestea sunt impotante pentru comunitatea maghiară.