Centru de resurse pentru adolescenţi deschis la Cluj în parteneriat cu UNICEF
UNICEF în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj şi ALIAT au lansat astăzi modelul „Oportunităţi pentru Adolescenţi” în municipiul Cluj-Napoca. Adolescenţii vor avea acces la un pachet de intervenţii prietenoase, eficiente şi eficace care să le garanteze oportunităţi egale şi condiţii adecvate pentru implicarea lor în toate aspectele vieţii.
„Deschiderea Centrului de resurse pentru adolescenţi în acest an, în care Clujul este Capitala Europeană a Tineretului ne oferă oportunitatea de a diversifica domeniile în care comunitatea noastră acordă atenţie şi servicii speciale tinerilor clujeni. Educaţia, informarea şi prevenirea sunt elemente-cheie în a ajuta tinerii să lupte cu tentaţiile şi pericolele societăţii contemporane şi, în acest sens este extraordinar să le putem pune adolescenţilor noştri la dispoziţie un spaţiu, specialişti şi programe dedicate” a declarat primarul Emil Boc.
Modelul „Oportunităţi pentru Adolescenţi” va fi implementat pe o perioadă de trei ani şi se adresează adolescenţilor, fete şi băieţi, cu vârste între 10 – 18 ani, cu posibilităţi reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Cluj-Napoca. Modelul a fost dezvoltat plecând de la analiza determinanţilor ce influenţează viaţa adolescenţilor din România şi a serviciilor existente pentru aceştia la nivel local, derulate în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
„Mă bucur că inaugurăm acest proiect demonstrativ la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în 2015. Este un semnal că adolescenţii sunt o prioritate atât pentru autorităţile de la nivel central şi local din România, dar şi de la nivel european. Totodată, este o recunoaştere a faptului că autorităţile din Cluj-Napoca au capacitatea şi dorinţa de a oferi sprijin adolescenţilor aflaţi în situaţii de risc prin asigurarea accesului la serviciile integrate de care au nevoie pentru a se putea dezvolta la potenţialul lor maxim”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
Conform datelor Institutul Naţional de Statistică, în 2013, 1.723.244 de persoane aveau vârsta cuprinsă între 10-18 ani, reprezentând aproximativ 9% din volumul total al populaţiei. Evidenţele indică vulnerabilităţile multiple pe care adolescenţii le întâmpină în această perioadă de dezvoltare. România se află în primele locuri din UE la numărul de naşteri înregistrate în această categorie de vârstă, unul din zece copii fiind născut de o adolescentă cu vârsta între 15 şi 19 ani. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool şi tutun de la vârste mici sunt în creştere, iar 10% din adolescenţii aflaţi la vârsta de 16 ani au consumat cel puţin o dată substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. În anii 2010-2011 şi 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu vârste între 15-18 ani nu erau cuprinşi în sistemul educaţional, contribuind astfel la creşterea în timp a şomajului în rândul tinerilor. România se află pe primul loc în UE la procentul de adolescenţi şi tineri cu vârste cuprinse între 15-24 ani, 17.4%, care nu sunt nici în sistemul educaţional, nici într-o formă de pregătire profesională şi fără un loc de muncă.
„Anul acesta, domeniul de tineret are premizele unui bun debut. A fost aprobată Strategia Naţională pentru Tineret, prima oară după 25 de ani, iar astăzi ne aflăm în Capitala Europeană a Tineretului alături de autorităţi locale, organizaţii de tineret, adolescenţi şi tineri pentru a inaugura un model de intervenţie destinat adolescenţilor din mediul urban. Ceea ce se întâmplă anul acesta în Cluj are potenţialul de a deveni un model şi avem datoria să-l ducem cât putem de departe şi să fie inspiraţie şi pentru alte autorităţi să investească în adolescenţi şi tineri”, a declarat Vlad Ţone, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului.
În cadrul modelului, va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenţi unde aceştia pot beneficia de consiliere de sprijin şi de recuperare, intervenţii în situaţii de criză, consiliere informaţională şi în vederea dezvoltării personale, orientare vocaţională şi profesională şi evaluare psiho-socială. În primul an de implementare, se estimează că peste 2.000 de adolescenţi vor fi informaţi, 1.000 de adolescenţi vor beneficia de oportunităţi de dezvoltare în cadrul Centrului de Resurse creat la Cluj-Napoca, iar peste 40 de profesionişti vor participa la cursuri de formare pe teme relevante. De asemenea, în cadrul Centrului de Resurse, va fi dezvoltată şi metodologia de lucru.
„Consumul de substanţe reprezintă una dintre cauzele abandonului şcolar şi o posibilă sechelă pentru viitorul lor. Ca atare, este esenţial ca adolescenţii să conştientizeze riscurile imense la care se expun atunci când intră pe acest făgaş, dar şi unde pot cere ajutor”, a declarat Oana Turcanu, ALIAT, Coordonator proiect „Oportunităţi pentru Adolescenţi”.
Modelul de intervenţie îşi propune să contribuie şi la întărirea modalităţilor de colaborare inter-instituţională în furnizarea de servicii integrate şi prietenoase adolescenţilor şi să ofere evidenţele necesare influenţării politicilor naţionale cu privire la adolescenţi. În total, de intervenţiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenţi.
Platforma online www.adolescenteen.ro reprezintă un alt instrument pus la îndemâna adolescenţilor unde aceştia pot interacţiona cu specialişti de la nivel naţional şi local pe teme de interes şi, de asemenea, pot accesa informaţii cu privire la oportunităţile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Cluj-Napoca.