Afaceri fără fum

Deși poate părea ciudat, în Cluj afacerile ”fără fum” se dezvoltă

Departe de a fi intenționat să provocăm o dispută între fumători şi nefumători, am încercat să aflăm cum e să conduci o afacere, restaurant, sau club, în care fumul de ţigară este „aproape obligatoriu” în conștiința celor mai mulți dintre noi.

Se spune că un cognac bun se savurează cu o ţigară de foi. Bine, această imagine apare cu preponderenţă în filmele despre familiile aristocrate, însă, oricine a încercat această combinaţie este de acord cu enunţul de mai sus. Şi totuşi, în Cluj există localuri în care fumul nu face parte din decor.

Am pornit incursiunea noastră, în lumea celor „fără fumuri”, ghidaţi de un site care promovează localurile în care nu se fumează (nonsmokingromânia.com). Poate părea un moft, dar aceste afaceri fără fum încep să prospere la Cluj.

Utopie? Nu, o afacere curată
Sunt câteva zeci de localuri în care nu se fumează deloc, și tot pe atâtea în care există separeuri. Primul loc în care am poposit a fost un bistro cochet din centrul Clujului. Funcționează deja de nouă luni, și chiar dacă spațiul nu este unul neapărat generos (sub 200 mpătrați), localul are deja clienții casei, și nu sunt puțini deloc.

”Poate părea surprinzător pentru unii că o astfel de afacere poate să meargă și să fie profitabilă, dar în cazul nostru funcționează. Încă de la faza de proiect acest spațiu a fost gândit pentru nefumători, iar faptul că seară de seară localul este plin ne dă încredere și satisfacția că am făcut un lucru bun. După nouă luni de la inaugurare suntem foarte mulțumiți de atmosfera pe care am reușit să o creăm aici”, am aflat de la managerul Mint Bistro, Rareș Sâncrăian.

Profitul nu este unul imediat, dar cu siguranță beneficiile, și nu ne referim aici doar la cele financiare, se vor vedea în timp. De fapt acesta a fost și motivația celor care au făcut posibilă existența localului. ”Când pornești un business de acest fel trebuie să iei în calcul multe aspecte, inclusiv pe cel al fumătorilor. Pe termnn scurt, un local în care se fumează îți aduce profit imediat, dar privind în perspectivă, și dacă ne luăm după afluența de clienți suntem acolo unde ne dorim”, mai spune Sâncrăian.

Managerul dă dovadă de clemență față de cei care nu au reușit încă să renunțe la acest viciu, drept pentru care în incinta bistroului există, totuși, și un spațiu destinat fumătorilor. ”Noi nu ne dăm afară clienții care simt nevoia să fumeze. Există, să zicem momente în care vrei să impresionezi pe cineva, sau, ai o întâlnire și ți se impune un local în care nu se fumează, dar tu ești fumător.

Pentru această categorie de clienți am amenajat un spațiu, complet izolat, în așa fel încât fumul să nu pătrundă în local. Astfel, clienții care nu se pot abține, se pot scuza pentru câteva minute și să-și satisfacă această poftă. Nu este un spaţiu în care ei să fie priviţi de ceilalţi consumatori, ci dimpotrivă unul în care să fie doar ei, evitând astfel, un eventual disconfort”, completează Sâncrăian.

Ne-am pus întrebarea firească: Și dacă la un moment dat lucrurile nu ar mai merge la fel și numărul de clienți ar scădea. Ar reorganiza activitatea? ”În niciun caz. Mai bine închidem localul. Clienții noștri s-au obișnuit să ia masa într-un ambient curat, să servească o cafea, un vin, sau orice altceva fără să fie obligați să inhaleze fumul de la masa vecină”, a fost reacția promtă a managerului.

Se poate la club și fără fum
Se întâmplă uneori să ne dorim să luăm masa în oraş, înainte să mergem la club. Pentru nefumători poate părea dificil să găsească două locaţii deschise special pentru această categorie. Şi totuşi există. Ne rezumăm în periplul nostru la zona centrală.

Aici găsim un restaurant cochet în care să începem o seară o seară perfectă. Off the wall este locul în care poţi savura preparate delicioase, într-o atmosferă intimă. Şi în acest caz clienţii sunt mulţumiţi că li se respectă statutul de nefumător. Am cunoscut-o pe Larisa Roşca. Ea este persoana care are grijă ca totul să fie pe placul clienţilor. Evident, prima întrebare este aceeaşi:

„E profitabil să administrezi un astfel de local? „Pe de-o parte merită, pe de alta nu. Se pierde dintr-o direcţie, mă refer aici la clienţii care ar prefera să fumeze după ce termină de mâncat, pe de altă parte se câştigă, pentru că în fond restaurantul este destinat celor care nu fumează. Până la urmă balanţa este echilibrată.

Şi la noi vin clienţi fumători, dar înţeleg specificul localului şi atunci când simt nevoia să fumeze ies afară. Chiar şi în cazul petrecerilor organizate, acest aspect rămâne valabil, iar clienţii înţeleg asta”, ne explică Larisa. Restaurantul are specific canadian, cu bucătărie deschisă, însă, datorită sistemului de ventilaţie clienţii nu riscă să iasă din local cu hainele mirosind a tocăniţă. Am aflat că restaurantul aparţine unor cetăţeni canadieni. Şi am mai aflat un lucru: „Tot personalul e fumător, dar nimeni nu fumează în incintă, din respect pentru clienţi”, completează Roşca.

Nu departe de locaţia prezentată mai sus funcţionează un club. Genul acela de local în care suntem obişnuiţi să ne mişcăm cu grijă să nu ne ardem de la ţigara vreunui petrecăreţ. Nu este cazul în Tangaj. Acolo lumea merge şi pentru că acest risc nu există din simplul motiv că nu se fumează. În rest atmosfera este aidoma celorlalte cluburi în care tinerii îşi petrec serile de wekend şi nu numai.

Muzica este de calitate, iar prepararea unui coktail este un veritabil spectacol. Afluenţa de public ne duce şi în acest caz cu gândul că şi fără fum de ţigară, un club poate fi o afacere bună, ne-o confirmă responsabilul pentru buna dispoziţie a clienţilor, Bianca Neagoe.

„Profitul îl măsurăm în mulțumirea oamenilor care ne trec pragul, iar zâmbetele din fiecare seară asta ne-au transmis. Suntem deschiși de puțin timp însă deja avem clienți fideli, care apreciază tocmai faptul că se pot distra o seară întreagă fără să fie nevoiți să respire fumul necunoscuților sau al prietenilor fumători. Satisfacția tuturor este că hainele și părul își vor păstra mirosul de curat, chiar și după o seară în club.

Așa că da, numărând oamenii frumoși pe care îi cunoaștem, văzând fumători și nefumători care se distrează bine laolaltă, putem spune că profitul este maxim. Iar dacă este să vorbim despre partea financiară, nu urmărim profitul ”peste noapte”. Statisticile spun oricum că în străinătate, după interzicerea fumatului în localuri numărul de clienți și consumul acestora a crescut în timp. Pentru că vrem să vedem oameni fericiți (fie ei fumători sau nefumători), avem un loc special amenajat afară, în care se savurează atât țigări, cât și povești”, punctează Neagoe.

Am ales aleator trei locaţii clujene în care nu se fumează. Moft sau nu, astfel de localuri par să devină tot mai populare, poate şi pentru că numărul românilor care renunţă la fumat creşte de la an la an, sau cel puţin asta spun statisticile.
O listă a localurilor din România unde nu se fumează, aflată în permanentă actualizare, puteţi găsi pe Nonsmoking Romania, siteul ataşat campaniei antifumat pe care Transilvania Reporter v-a prezentat-o recent.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. irina says:

    Nu vad de ce un local pt nefumatori ar fi considerat un moft. Daunele cauzate sanatatii de catre tigara sunt demonstrate. Daca eu aleg sa ma otravesc altfel si nu cu fum de tigara, nu vad ce ar fi rau in a avea oportunitatea 🙂

Postaţi un comentariu