Ştefan Tașnadi, Cetățean de Onoare al Clujului
Maestru emerit al sportului, actual arbitru internațional și antrenor de haltere, Ștefan Tașnadi, va primi, mâine, 17 februarie 2015, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Consiliul Județean Cluj, titlul de „Clujean de Onoare”.
Mai bine mai târziu decât niciodată. O zicală populară care se potrivește cum nu se poate mai bine în cazul clujeanului Ștefan Tașnadi, care, iată, are parte de onorurile cuvenite unui mare campion, la mai bine de 30 de ani de la obținerea celor mai mari performanțe ale unui halterofil clujean – vicecampion olimpic la Los Angeles 1984 și medaliat cu bronz la Campionatele mondiale și europene de seniori de la Moscova 1983.
Ştefan Tașnadi este, alături de judoka Simona Richter și Corina Căprioriu, printre puţinii medaliati olimpici clujeni care mai locuiesc în Cluj. Originar din comuna Sic, unde s-a născut la 21 martie 1953, Ştefan Tașnadi a fost timp de opt ani, din 1976 până în 1984, component de bază al lotului olimpic de haltere al României. Deşi a fost solicitat de multe ori să se transfere la Steaua București, Tasnadi a rămas fidel clubului AS Clujana, unde a muncit până la desfiinţarea acestuia.
Ștefan Tașnadi a participat, cu rezultate excelente, la două ediţii ale Jocurilor Olimpice: la Moscova 1980, unde s-a clasat al şaselea la categoria 110 kg şi la JO de la Los Angeles 1984, unde, prin cucerirea medaliei de argint la aceeaşi categorie de greutate, a realizat o performanţă neegalată până acum de un alt halterofil clujean.
Ştefan Tașnadi şi-a început cariera de halterofil în 1970 la Şcoala Sportivă „Viitorul” Cluj. În afară de argintul de la Los Angeles 1984, vârful carierei sale sportive, Tașnadi mai are în palmares o medalie de bronz la Campionatele europene şi mondiale de la Moscova 1983, plus alte patru participări la aceste competiţii care în anii ‘80 se desfășurau în paralel (Varna 1979, Belgrad 1980, Lille 1981, Vitoria 1984).
Ștefan Tașnadi a stabilit peste 50 de recorduri naţionale şi a fost primul halterofil român care a câştigat medalii europene, mondiale şi olimpice la categoriile mari de greutate.
După 1984, Tașnadi s-a dedicat muncii de antrenor la AS Clujana, unde, asemeni unui căpitan de vas, a părăsit ultimul corabia, retrăgându-se doar în 2001, când clubul s-a desfiinţat. În prezent este arbitru internaţional de haltere şi antrenează la recent înființata secție de haltere a CS Universitatea Cluj.
Una dintre cele mai mari satisfacții ale muncii de antrenor le-a trăit în anul 2012, când Răzvan Martin şi Gabriel Sâncrăian, doi dintre elevii săi de la AS Clujana, care au plecat la Bistriţa când clubul clujean s-a desfiinţat, au concurat la JO de la Londra, în limitele categoriilor 69 kg, respectiv, 85 kg, Răzvan Martin cucerind medalia de bronz. De asemenea, la CE de haltere din Turcia, din luna aprilie 2012, Martin a cucerit trei medalii de aur, iar Sâncrăian, trei de bronz.
Ceremonia publică de acordare a titlului Clujean de Onoare fostului sportiv, Ștefan Tașnadi, va avea loc mâine, 17 februarie 2015, cu începere de la ora 13:00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Cluj.