Avem master plan pentru drumurile județene. Consilierii județeni luați la rost de primarii PSD

Foto: Dan Bodea

Ședința de Consiliu Județean Cluj s-a transformat timp de aproape două ore în teatru de luptă între consilieri, un grup de primari PSD din județ și directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP), Mircea Avram.

mircea avram

Chiar de la începutul ședinței, la care sala a fost arhiplină, Mircea Avram a început să prezinte încă înaintea votării ordinii de zi un master plan privind modernizarea drumurilor județene în perioada 2015-2020. ”Anul acesta ne-am propus să turnăm 120 de kilometri de asfalt, mai ales pe acele drumuri lăsate de izbeliște de cei de la Kiat și apoi drumurile licitate de cei de la Samus în 2011. Dar e important să avem o strategie pe mai mulți ani, astfel încât până în 2020 să avem reparate și modernizate toate drumurile județene, care măsoară peste 1.200 de kilometri. Am prins aici și zonele turistice pentru că degeaba avem aceste zone dacă drumul spre ele este prost, nu putem ajunge acolo. E important să se voteze acest master plan să știm că în viitor toate aceste drumuri vor fi modernizate indiferent cine e la conducerea regiei sau a consiliului. Și am avut discuții și cu reprezentanții autorităților județene din județele învecinate ca să putem corela lucrările, astfel încât să avem drumuri bune pe rutele Cluj, Alba, Bistrița, Zalău sau Mureș”, a spus Mircea Avram.

”Acest master este un lucru bun care ar trebui asumat de toate partidele”, a intervenit consilierul independent Rareș Rusu, care a adăugat că directorul RAADPP ar trebui felicitat pentru acest demers, care ar permite și accesarea unor fonduri structurale.

De cu totul altă opinie au fost însă consilierii PSD. ”Din acest master plan nu rezultă câți bani sunt necesari pentru refacerea drumurilor, ca să știm cum le putem finanța. Pe de altă parte să ne spună domnul director cum stăm cu lucrările la alte drumuri despre care mă întreabă în fiecare zi primarii din județ: drumul de la Triteni – Viișoara – limita cu județul Alba, drumul de la Gheorgheni, sau cel la Aiton”, a spus consilierul PSD, Remus Lăpușan.

Mircea Avram a precizat că în acest plan a pornit de la alocarea pe care regia a avut-o pe partea de modernizare a drumurilor anul trecut. ”Anul trecut am avut buget pentru drumuri de 60 de milioane de lei, deci pentru cinci ani înseamnă că ajungem la 300 de milioane de lei. Sigur dacă găsim mai mulți bani prin alte surse de finanțare atunci înseamnă că putem face mai mulți kilometri mai repede”, a spus Avram.

De aici însă discuțiile s-au transformat în acuze și certuri, mai mulți primari criticând vehement faptul că porțiunile de drumuri județene din comunele lor nu sunt prinse în programul de asfaltare pe 2015. ”În comuna Tritenii de Jos drumul județean DJ151C și cel care se ramifică din acest drum sunt lăsate de izbeliște din 2000. Deci vorbiți de plombe la noi, care plombe că nu mai aveți ce plomba. Există doar posibilitatea de a ne asfalta și nouă acest drum. Kiat a venit, a săpat și a luat podețele, care erau în stare foarte bună și ne-a lăsat în loc gropi. După vreo șase luni oamenii s-au săturat și au venit să îmi ceară să le astup. Am cerut regiei care mi-a zis că nu poate, așa că am luat camionul de la primărie și le-am acoperit. A doua zi a venit o echipă de la RAADPP că de ce am astupat gropile și că mă amendează. Drumul ăsta face legătura cu județul Mureș, deci trebuie asfaltat”, a argumentat extrem de aprins primarul comunei Triteni, Valer Sașa.

grup primari psd

”Nu mai spuneți că ați fost lăsat baltă. Câți bani ați primit de la fostul președinte al Consiliului Județean Alin Tișe? Dacă aveți gura mai mare nu înseamnă că aveți și dreptate”, a sărit însă consilierul Rareș Rusu. Acesta i-a cerut președintelui Vakar Istvan să îl întrerupă pe primar pentru a da posibilitatea și altor primari să ia cuvântul.

”Cum mă dați afară? Vă rog să mă lăsați să vorbesc. Cine v-a ales aici ca și consilieri. Și eu reprezint o comună cu 5.000 de oameni”, a continuat revoltat primarul Sașa.

”Ne-a ajuns cuțitul la os și ne-am săturat să tot dăm explicații zilnic oamenilor despre starea acestor drumuri care de fapt nu ne aparțin. Noi am cerut la Chinteni să ne cedați un drum de patru kilometri de la Deușu la Sânmărtin dar ați spus că nu. Trebuie să găsiți o formulă să ne reparați și nouă drumurile. Mie după 15 ani de când sunt primar la Chinteni mi-e jenă să văd un asemenea master plan. Și aș vrea să știu câți kilometri de drumuri județene aveți întăbulate. Că eu am făcut parte din comisia pentru proiectul privind tronsonul Chinteni – Panticeu și am mers personal la oameni acolo unde erau suprapuneri să dea declarații și să se cedeze terenurile și după doi ani suntem în același stadiu”, a spus revoltată și primarul Lucia Suciu.

”Ce vă pot spune dumneavoastră este că nu vom discrimina nici o comună și vom găsi soluții să intervenim și pe aceste drumuri”, a spus vicepreședintele Horațiu Cătărig.

”Noi nu am venit aici pentru că nu aveam de lucu și nu am venit doar să ne plângem dar trebuie să înțelegeți că ne stricăm mașinile pe aceste drumuri, se strică mașina pentru elevi pe care o plătim de la primărie, la mine la Aiton nu vor să vină cu mașinile după navetiști care vin la mine la primărie și mi se plâng că nu pot merge la serviciu. Teoretic sunt de acord cu acest masterplan dar practic nu”, a spus și primarul din Aiton, Nicolae Făgădar.

”Era firesc ca acest masterplan să fi fost pus în dezbatere, nu să zică domnii primari că vor să îl primească și ei abia acum, cred că trebuia să existe o consultare”, a argumentat consilierul Andreea Morar.

Directorul RAADPP a spus că pe drumurile din aceste comune se va putea intra cu lucrări de întreținere doar, și că potrivit planului, în primii doi ani ar urma să se asfalteze 206 de kilometri lucrările fiind estimate la 77 de milioane de lei.

”În urmă cu patru ani se făcea o licitație pentru aceste drumuri și contractele au fost încheiate la 600 de milioane de lei. Acum veniți și ne spuneți că putem face drumurile județene cu 300 de milioane de lei. Când ați avut dreptate domnule director, atunci sau acum? A face niște proiecte pompoase nu e suficient”, a spus vicepreședintele Ioan Oleleu.

”Eu nu vreau să intrăm în polemică și în politică, eu doar vreau să fac. Am lipsit de la regie doi ani și anul trecut când am revenit am făcut cât am putut pe mai multe drumuri lăsate baltă de Kiat pentru că amenințau oamenii că blochează drumurile la Mărișel, la Fizeșu Gherlii. Eu vreau să facem treabă”, a replicat Mircea Avram.

”Eu sunt uimit cum de azi au venit la ședință numai primarii PSD care ne spun că sunt nemulțumiți pe bună dreptate. Dar atunci primarii PDL care au fost doi ani în opoziție cum sunt? Și dacă cei de la PSD care au avut oameni și la guvern și în conducerea Consiliului Județean sunt așa de nemulțumiți cred că cei din conducere ar trebui să demisioneze și să plece acasă, să lase pe alții care vor să facă treabă”, a spus și consilierul Mihai Seplecan.

”Noi am venit astăzi să vă spunem problemele noastre, dar să știți că poate data viitoare pe lângă noi vor veni oamenii care credeți-ne sunt mult mai nemulțumiți decât noi”, a replicat primarul Lucia Suciu.

Aici discuțiile au degenerat în replici dure de genul ”cum, ne amenințați?!, ”vă credeți la ședințele de consiliu local?”, iar în cele din urmă grupul de primari a plecat. Peste încă aproape două ore când s-a ajuns la votarea, conform ordinii de zi, a masterplanului a existat o propunere de amânare care însă nu a întrunit suficiente voturi. Ca atare planul a trecut de votul plenului CJ.

Distribuie:

Postaţi un comentariu