Guvernul da bani pentru complexul sportiv din Gheorgheni. Investiţia e doar la faza de proiectare
Baza sportivă şi de agrement din Gheorgheni care a apare în acest an pe lista de investiţii ale primăriei clujene va fi sprijinită şi de Guvern prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi cel al Tineretului şi Sportului.
Cele două ministere au semnat un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017. Iar pe listă se găseşte şi baza sportivă de la Cluj-Napoca.
Potrivit lui Liviu Dragnea, MDRAP se va implica în construirea unui complex sportiv şi cultural la Cluj-Napoca, care va fi folosit în cadrul programului “Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului – 2015”.
“Am făcut o solicitare primarului Emil Boc, deorece Cluj-Napoca este capitală a tineretului 2015 şi l-am întrebat dacă vrea ca MDRAP să sprijine acest proiect cu o investiţie, urmând ca în cartierul Gheorghieni să realizăm un complex sportiv mai mare, cu bază sportivă şi care va susţine şi activităţile de tineret. Vor avea un amfiteatru în aer liber, săli de spectacole, terenuri de tenis, baschet, volei, piste de alergare şi alte sporturi specifice”, a explicat Dragnea, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, stadiul acestui proiect este unul departe de a putea fi finalizat în acest an, pentru a putea fi folosit pentru activităţi în cadrul programului Cluj – Capitala Culturale a Tineretului 2015.
În proiectul de buget pe 2015, Primăria Cluj-Napoca a alocat suma de 4, 6 milioane de lei pentru baza sportivă din Gheorgheni. Potrivit biroului de presă al primăriei, investiţia se află în faza de proiectare. “Se lucrează la proiectare şi apoi urmează lansarea licitaţiei pentru execuţie, dar încă nu avem un termen stabilit pentru acest lucru”, a precizat Iulia Perşa, şef Birou Mass-Media.
Indicatorii economici pentru construirea complexului sportiv şi de agrement au fost aprobaţi printr-o hotărâre de Consiliu Local în noiembrie 2013. Mai exact anexa la HCL 529/2013 arată că investiţia este estimată la peste 22 de milioane de lei. Suprafaţa construită la sol ar urma să fie de 2.055 de metri pătraţi, iar terenurile pentru sport şi agrement, respectiv terenuri sportive, piste de alergare, ciclism şi role, spaţii de fitness şi locuri de joacă, ar urma să fie amenajate pe 13.383 de metri pătraţi. Potrivit aceleiaşi hotărâri durata de execuţie este de şase luni.
“Anul trecut nu s-a avansat deloc cu acest proiect, ştiu că în 2013 s-au aprobat nişte indicatori economici. Dar de la acel stadiu nu s-a mai făcut nimic şi noi nu am mai aprobat altceva în Consiliul Local. Dacă vor fi alocaţi bani şi de la Guvern e foarte bine. Cred că în stadiul în care suntem însă este o investiţie care nu se poate finaliza în 2015 pentru că mai e nevoie de proiect, caiet de sarcini pentru execuţie, licitaţia propriu-zisă. Toate durează minim câteva luni. Aşa că mai e realist e să privim acest complex sportiv ca pe o investiţie pe mai mulţi ani”, a declarat pentru Transilvania Reporter consilierul local PNL, Ioan Bîldea.
Din cele 52 de obiective care se află pe lista de investiţii ale celor două minister discutate, miercuri, de Guvern, 18 sunt destinate sportului de performanţă, iar 34 sportului de masă.
Pentru construirea celor 18 obiective destinate sportului de perfomanţă, valoarea investiţiilor se va ridica la 386, 09 milioane lei (85, 797 milioane de euro), în timp ce pentru obiectivele sportului de masă vor fi alocaţi 77, 437 milioane lei (17, 208 milioane euro).