Buget participativ pentru tineri. Primăria şi Share pun la bătaie 500.000 de lei
“Com’on Cluj-Napoca! Ideea ta pentru Clujul Nostru” este proiectul coordonat de Federaţia Share prin care Capitala Europeană a Tineretului are acces la o bugetare participativă.
Practic iniţiatorii doresc să alcătuiască şi să finanţeze un portofoliu de nu mai puţin de 250 de proiecte gândite, depuse şi realizate de tineri, bugetul pus la dispoziţie fiind de 500.000 de lei.
Astfel dacă ai între 14 şi 35 de ani poţi să îţi faci o echipă din minim trei membri şi să depui proiectul la care v-aţi gândit împreună pentru a putea fi finanţat şi apoi realizat pe parcursul lui 2015.
Există mai multe categorii la care poţi aplica pe un site dedicat, cc.yourcluj.ro, fiecare echipă putând veni cu maxim cinci proiecte. Pot fi depuse proiecte culturale, educative, sportive, civice. Termenul până la care se pot depune aceste proiecte este 28 februarie.
“Căutăm proiecte care contribuie la participarea activă a cetăţenilor, se derulează în spaţii publice sau comunitare şi asigură acces liber pentru toţi. Do your share for a common Cluj”, se arată în filmuleţul de promovare al proiectului, film care a adunat deja pe youtube aproape 1.000 de vizualizări.
Mişcare pe stradă şi garaje pictate
Scopul proiectului este derularea unui proces de bugetare participativă bazată pe implicarea tinerilor pe baza căruia Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea proiectelor celor mai agreate (votate) în cadrul Capitalei Europene de Tineret 2015.
“Noi suntem alături de cei care au idei şi vor să le pună în practică. Avem deja trei drafturi pe care le dezvoltăm cu echipele care le-au propus. Aceasta pentru că dorim să încurajăm tinerii să vină cu idei şi proiecte şi noi să facilităm inclusiv dezvoltarea ideilor în proiecte. Am avut prezentări în şcoli ale acestui proiect de buget participativ, am avut întâlniri cu Consiliul Judeţean al Elevilor şi cu alte organizaţii care au contact cu tinerii. Ne dorim ca tinerii să vină în număr cât mai mare cu idei şi noi îi vom ajuta se la transforme în proiecte”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Hanna Ugron, unul dintre coordonatorii Com’on Cluj-Napoca!
Aceasta a precizat că până în prezent, după ce a trecut o lună de când platforma unde se pot depune proiecte este operaţională, au fost înregistrate câteva drafturi de proiecte pentru evenimente publice. “Avem o propunere din partea unui grup de elevi pentru un street workout, un proiect de teatru în aer liber, dar şi ceva inedit pentru Cluj, pictarea garajelor din oraş de către tineri artişti care să le schimbe astfel înfăţişarea. Dar proiecte noi încep să fie depuse tot mai multe în aceste zile. Inclusiv azi am avut întâlniri cu două grupuri care au venit cu idei”, a mai spus aceasta.
În această săptămână iniţiatorii proiectului lansează şi campania de comunicare care vizează grupurile ţintă de tineri din cartiere. “Dorim să facem promovarea proiectului şi să ajungem cu mesajul şi la grupurile informale din cartiere, iar aici ne ajută voluntarii. Şi de asemenea vom intra cu promovarea şi în cafenele cu acele cutii cu idei. Tânărul care are o idee o poate “arunca” în această cutie alături de adresa sa de email şi noi îl vom contacta”, a precizat Hanna Ugron.
Care sunt beneficiile bugetării participative
Facilitarea prioritizării colective a alocării resurselor şi îmbunătăţirea serviciilor publice prin identificarea directă a nevoilor comunităţii, inclusiv în cadrul grupurilor marginalizate
Creşterea gradului de încredere între nivelul politic-administrativ şi cetăţeni
Îmbunătăţirea transparenţei administraţiei publice
Creşterea responsabilizării funcţionarilor publici
Promovarea unei culturi democratice în cadrul comunităţii
Dezvoltarea capitalului social prin crearea forumurilor prin care membrii comunităţii locale se întâlnesc, negociază şi iau decizii comune
Promovarea simţului civic şi a modelului de cetăţean implicat şi responsabil (cu rezultate pozitive inclusiv la nivelul colectării taxelor şi impozitelor)
Etapele şi calendarul mecanismului de bugetare participativă pentru tineri
28 februarie 2015, ora 23.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor online
28 februarie 2015, ora 17.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită.
15 martie 2015: Termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse.
16 martie (ora 00.00) – 31 martie (ora 23.59): Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
15 aprilie – 30 noiembrie 2015: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioada.
5 decembrie 2015: Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate.