ONG clujean: „Premierul nu este doctor în drept al Ministerului Educaţiei, ci al Universității București. Doar Universitatea îi poate retrage titlul!”

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a trimis astăzi, 2 ianuarie, o scrisoare deschisă adresată rectorilor, membrilor senatelor universitare, academicienilor, cercetătorilor și intelectualilor din România, prin care își arată nemulțumirea referitor la faptul că Guvernul dorește să ofere cetățenilor posibilitatea de a renunța la titlurile științifice acordate prin lege, încâlcând astfel autonomia universitară.

„Vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie. Dacă se trece peste faptul că în ultimii doi ani instituţii ale statului au acţionat în mod sistematic sub conducerea şi la bunul plac al unei persoane care se află în litigiu evident cu legea pe care a încălcat-o în mod grav în momentul în care a depus o teză de doctorat sub condiţia că i-ar aparţine, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, şi că prin aceasta ar fi în drept să obţină un drept garantat de stat se constată că aceeaşi persoană a adus instituţiile statului în situaţia de apărători ai fărădelegii.

Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem şi la absurd prin decizia menţionată. Titlul ştiinţific este acordat de universitate şi recunoscut administrativ de Ministerul Educaţiei. Se spune astfel dintotdeauna «…doctor în drept al Universităţii din Bucureşti…» şi nu «doctor în drept al Ministerului Educaţiei»”, se arată în textul scrisorii.

În scrisoare se mai menționează faptul că acordarea titlurilor ştiinţifice este un atribut inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege.

Titlul poate fi retras doar de universitate

„Dacă premierul plagiator a fost vreodată «doctor în drept al Ministerului Educaţiei» atunci guvernul este în drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea. Dacă însă premierul plagiator este «doctor în drept al Universităţii din Bucureşti» atunci aceasta și numai aceasta este în drept să retragă titlul ştiinţific nemeritat şi dobândit prin fraudă întrucât autorul tezei a spus tot ce a avut de spus în teza sa depusă şi susţinută. Orice guvern poate tăia fondurile unei universităţi din raţiuni de politică economică, dar nu poate niciodată interveni asupra modului în care această instituţie construieşte şi gestionează un titlu ştiinţific!

Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi care fac politică şi sunt afectaţi de simptome grave de grandomanie şi «orgolită» care-i fac să-şi dorească bolnăvicios adăugarea la numele lor a unor titluri ştiinţifice şi didactice universitare, ci este cancerul sistemului universitar şi de cercetare din România”, se precizează în scrisoarea publicată pe site-ul www.plagiate.ro .

În România există universități care și-au constituit adevărate grupuri infracţionale alcătuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor instituţii şi destinate inducerii în eroare asupra calităţii şi bonităţii academice ale universităţilor. Acest fapt reiese în urma cercetărilor publicate pe site-ul menționat anterior, în Indexul Operelor Plagiate în România.

Peste 10.000 de lucrări plagiate în România

„Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniştrilor educaţiei din ultimii 25 de ani, în România există un număr de cel puţin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparţin în mod exclusiv unor autori care provin din instituţiile universitare cu funcţii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat. (…) În contextul în care am demonstrat că plagiatul este organic conectat cu generalizarea corupţiei, asociaţia noastră a început o campanie naţională intitulată «Școala fără plagiat, viitor fără corupţie» destinată prevenirii faptelor antisociale prin educaţia la nivelul tineretului şcolar”, se menționează în textul scrisorii.

Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară solicită respingerea inițiativei guvernamentale: „Vă solicităm să vă pronunţaţi imediat prin respingerea în mod explicit a iniţiativei guvernamentale şi prin declararea stării de nesupunere civică prin blocarea activităţii de acordare a titlurilor ştiinţifice până în momentul în care vor fi create toate condiţiile presupuse de autonomia universitară, inclusiv dreptul exclusiv al Universităţilor de a putea retrage un titlul ştiinţific dobândit prin încălcarea principiilor de integritate academică şi a prevederilor legale”.

Nu poate renunța la titlu, modifică legea

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunțat că dorește să renunțe la titlul de doctor în Drept primit în 2013 și a trimis în acest sens o scrisoare rectorului Universității București. Inițiativa premierului i-a nemulțumit pe universitarii din toată țara, care au precizat că ceea ce dorește Victor Ponta este imposibil, întrucât ar încălca legea.

La două săptămâni de la declarația prmierului, Legea Educației va fi modificată de Guvern, prin introducerea unui articol care va conferi titularilor unui titlu de doctor dreptul sa renuțe la acesta în baza unei cereri adresate Ministerului Educației.

Distribuie:

Postaţi un comentariu