Juniorii Clujului, Speranțele Cetății, în vizită Auschwitz-Birkenau

Câştigători la una dintre ediţiile trecute ale Galei excelenţei „10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, Speranţele Cetăţii”, 49 de elevi ai Liceului Maranatha au beneficiat săptămâna trecută de o călătorie educaţională de excepţie, oferită parţial de sponsorul care a premiat categoria. Alături de cinci dascăli dedicaţi, elevii de la Maranatha au realizat un periplu de patru zile în cadrul căruia au refăcut traseul groazei parcurs de miile de deportaţi din Cluj-Napoca şi Transilvania în lagărele de exterminare naziste, în scopul de a conştientiza drama prin care a trecut umanitatea în timpul Holocaustului din cel De-al Doilea Război Mondial.

Proiectul educaţional s-a numit „O istorie care nu trebuie uitată” şi a reunit o serie de obiective educaţionale importante pentru tinerii clujeni, de la învăţarea istoriei printr-o metodă non-formală, la un proiect de educaţie financiară – având în vedere faptul că doar o parte din costurile excursiei au fost asigurate de către firma Coratim, restul reprezentând economii de câţiva ani ale elevilor, pentru acest proiect.

hainute de copii Auschwitz

„Cel mai important obiectiv al acestei excursii a fost acela de a le imprima elevilor mei ideea că în absenţa unei educaţii adecvate in spiritul tolaranţei şi al respectului faţă de celălalt, riscăm să repetăm şi chiar la un nivel superior, să multiplicăm ura rasială, antisemitismul acum şi în viitor. Este a treia generaţie a Liceului Maranatha, care parcurge acest drum al suferinţei evreilor, fiecare dintre copiii care au participat la acest proiect a rămas marcat de atrocităţile comise împotriva comunităților de evrei din Europa şi de ferocitatea şi formele cele mai hidoase prin care omul îşi poate manifesta ura faţă de aproapele său, care este diferit”, a explicat Emanuel Ungureanu, profesorul de istorie al Liceului şi coordonatorul acestui proiect.

„Am văzut multe documentare la ora de istorie despre suferinţele evreilor, dar nimic nu se compară cu experienţa trăită pe viu în aceste locuri macabre şi mă refer la, ghetoul evreilor din Krakov dar mai ales, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde fiecare metru pătrat este pătat de sângele celor peste 1.000.000 de evrei masacraţi aici. Am plâns când am văzut imagini cu hăinuţele şi papuceii unor copii de evrei, are au venit în braţele părinţilor lor şi au fost smulşi de lângă cei dragi şi aruncaţi direct în camerele de gazare. Am rămas mută în faţa cinismului şi bestialităţii unor fiinţe umane faţă de semenii lor. Nu voi uita niciodată ce am învăţat aici și anume lecția dureroasă a faptului că în circumstanțe excepționale oamenii pot deveni mult mai cruzi ca niște animale ”, a spus Haideea Ţărmure, elevă al Liceului Adventist Maranatha, participantă la proiect.

Distribuie:

Postaţi un comentariu