„Joaca” de salvatorul … naturii
Zeci de clujeni au participat, duminică, la o acţiune dedicată păsărilor din oraşul lor, organizată de Societatea Ornitologică din România şi desfăşurată sub idea unui Atelier de Hrănitori.
Evenimentul a avut loc în Cazinoul din Parcul Central din Cluj-Napoca şi este parte integrantă a proiectului “Păsările Clujului”, un proiect finanţat prin granturile SEE, în cadrul Fondului ONG în România. Atelierul de confecţionat hrănitori pentru păsări s-a dovedit atractiv în special pentru cei mici, dar nici părinţii acestora, sau alţi clujeni pasionaţi de ornitologie nu au stat deoparte.
Sub îndrumarea organizatorilor aceştia au confecţionat hrănitori pentru păsări, din materiale naturale sau reciclate. SOR implementează, din martie anul acesta şi până în martie 2016, un proiect ce vizează creşterea numărului de specii de păsări din Cluj, prin amplasarea de cuiburi artificiale, dar şi de hrănitori în parcurile oraşului şi în pădurile şi livezile din apropiere, cu finanţare din partea Spaţiului Economic European (SEE).
Acţiunea de duminică este a doua, după ce în primăvara acestui an membrii SOR şi mai mulţi voluntari au amplasat la Cluj, cuiburi confecţionate după acelaşi model precum hrănitorile, iar iniţiativa lor s-a bucurat de un real succes cuiburile fiind ocupate în scurt timp de piţigoi, grauri şi alte specii de păsări, printre care şi o specie de mamifer dintre cele mai inabordabile (sfioase), cum este pârşul cu coadă stufoasă.
Din cele peste 400 de cuiburi făurite în primăvară, mai mult de 200 şi-au găsit locatari. Intrarea la evenimentul de duminică fiind liberă, clujenii au participat în număr considerabil la acţiune, muţi dintre ei urmând sfaturile organizatorilor şi venind de acasă cu materiale proprii din care au realizat hrănitori pentru păsările din curtea sau grădina proprie.
Conform organizatorilor, hrănitorile sunt vizitate, de obicei, de păsări mici, în special pe timp de iarna când păsările a căror hrană este formată în special din insecte, nu mai găsesc hrana lor obişnuită, iar dieta lor conţine multe seminţe. “Astfel, o hrănitoare devine vitală pentru aceste specii. De exemplu, un piţigoi albastru ajunge să piardă chiar o treime din greutatea lui corporala într-o singură noapte friguroasă, de iarnă”, explică Veres-Szászka Judit, Asistent proiect SOR.
Atelierul de hrănitori face parte din proiectul intitulat “Păsările Clujului: creşterea diversităţii speciilor prin colaborare între ornitologi, experţi silvici şi publicul larg”. Potrivit reprezentanţilor SOR, prin acest proiect, în numai doi ani de zile, Clujul va deveni “cel mai prietenos oraş din România pentru păsările sălbatice”.
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.