Brânza de Năsal, din nou pe mesele consumatorilor

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș.

Producția la fabrica de brânzeturi de la Țaga repornește astăzi, 26 noiembrie, după ce timp de un an și jumătate, această unitate, reprezentativă pentru județul Cluj, a fost închisă. Astfel, mult râvnita Brânză de Năsal, dar și alte soiuri de brânză tradițională, vor ajunge din nou pe mesele consumatorilor. Acest lucru este posibil datorită semnării unui acord între FrieslandCampina România și Fabrica de Brânzeturi Transilvania, cea din urmă născută din asocierea dintre Agro Transilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieș. Acordul prevede producția Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi proprii ale Agro TransilvaniaCluster.

Redeschiderea fabricii a fost celebrată cu fast: cu slujbă religioasă și discursuri pompoase ale oficialităților. Primarul comunei Țaga, Romulus Mîrza, s-a încurcat la un moment dat și l-a numit pe Vakar Istvan, „Domnule Prefect”, stârnind amuzamentul audienței. Printre cei care au luat cuvântul, s-au numărat și doi fermieri, unul dintre aceștia nemulțumit de faptul că nu se pune accentul pe cei care sunt „talpa” producției, spunând că la acest eveniment s-au întâlnit, într-un final, „domnii cu slugile”.

„E o zi importantă pentru unitatea clujeană și nu în ultimul rând pentru industria alimentară, atât la nivelul județului, cât și la nivel național. Dacă în urmă cu un an și jumătate vestea sistării activității la unitatea de procesare lapte de la Țaga a întristat foarte multă lume, cred că astăzi, repornirea capacității nu face decât să ne bucure pe cât mai mulți, deopotrivă consumatori și fermieri din județul Cluj. Deschiderea acestei unități nu ar fi fost posibilă fără deschiderea oamenilor din AgroTransilvania Cluster. Prin acest proiect reușim să ducem mai departe rețetele și tradițiile clujene, într-un mod durabil pentru Cluj și pentru fermierii din zonă”, a declarat Ioan Oleleu, Președintele Agro Transilvania Cluster.

Fabrica de brânză din comuna Țaga a fost închisă la 1 iunie 2013. Producția de brânză a fi reluată efectiv din ziua inaugurării, pe 26 noiembrie, urmând să fie disponibilă pe piață în cel mai scurt timp.

Vakar Istvan,   președintele interimar al Consiliului Județean Cluj,   și Ioan Oleleu,   Președinte AgroTransilvania Cluster

Vakar Istvan, președintele interimar al Consiliului Județean Cluj, și Ioan Oleleu, Președinte AgroTransilvania Cluster

„Doresc să felicit întreaga echipă, dar trebuie să menționez că sufletul acestei acțiuni este domnul Oleleu. A crezut într-un vis, am crezut și noi într-un vis, iar acum încep să se relizeze astfel de lucruri. Formele asociative sunt motorul economiei în întreaga Europă, iar noi stăteam și ne uitam. Astăzi suntem de față la o renaștere, această apa sfințită a botezului a rebotezat acest copil care a fost în moarte clinică un an și jumătate. Am fost extrem de triști atunci, am fost foarte triști când Ursusul a plecat și nu mai este un brand al Clujului, ci un brand național sau internațațional, nici nu mai contează, am fost foarte triști când Brânza de Năsal a devenit inexistentă. Vreau să vă asigur că atât cât vom fi în Consiliul Județean, această instituție în care au ajuns două produse ale USAMV Cluj în funcțiile de conducere, va continua această investiție și va aduce și alte investiții în domeniul agriculturii, pentru că avem aici o carte de vizită și o carte câștigătoare a economiei româneșt”, a declarat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

Prima dată a fost făcută în grote

Vasile Bojan, în vârstă de 66 de ani a lucrat timp de 42 de ani în cadrul Fabricii de brânzeturi de la Țaga și nu exclude posibilitatea ca acum, când producția a fost repornită, să se reangajeze aici. „M-am pensionat, dar după pensionare m-am angajat din nou. Am rămas pe aceeași funcție. După ce s-a închis fabrica, am rămas în pensie normală. Am fost un caz fericit. Ceilalți și-au găsit altceva de lucru sau încă își caută. Acum suntem în discuții. Eu sunt dispus să ajut, din mândrie pentru Năsal, să facem din nou o brânză bună”, spune acesta.

AMR_6120

Acesta își amintește că Brânza de Năsal s-a făcut pentru prima dată în satul Năsal, în niște grote. „Eu am început să lucrez aici de la 23 de ani, am venit aici odată cu utilajele. Brânza nu se făcea la început aici, se făcea într-o casă în vecini, iar încet, încet am mutat fabricația în hălile acestea și am început să fabricăm cu totul altfel, cu ajutorul laptelui pasteurizat. Înainte se făcea din cantități mici de lapte, nu aveam lapte pasteurizat. Am adaptat metoda împreună cu specialiștii pentru condiții industriale. La începutul, începutului, această brânză curgea, avea suprafața moale, iar în interior se întărea. Am avut o perioadă de opt, zece ani în care am experimentat. Am făcut multe sortimente înainte de revoluție. Făceam aici 12 feluri de brânzeturi. Eram calul de bătaie al Napolactului. Multe sortimente au dispărut, rețetele se găsesc doar în cărțile de tehnologie. Nu am făcut numai Năsal aici. Cerere a fost, dar au dispărut din cauza specificului. Nu se pretează orice tip de brânzet la tunelul acesta. De exemplu telemeaua nu se poate ține aici pentru că mucegăiește. Aici, în aceste condiții, toate capătă un gust specific. Durează 24 de ore până când brânza ajunge pe raft, apoi se lasă la maturat. După 20 de zile se poate împacheta. În acest timp se face întreținere, toaletare și se întindere mucegaiului pe scândurile acestea din beci”, explică bărbatul.

Brânza de Năsal este marcă înregistrată a FrieslandCampina România. Peștera de la Țaga în care se ţine preparatul la maturat are 125 de metri lungime, iar în roca grotei trăiește o bacterie numită Brevibacterium Linens, care acționează, în timp, asupra brânzeturilor. Bucăţile de brânză lăsate la maturat sunt întoarse pe toate părţile o dată la trei zile şi întreţinute cu saramură, în condițiile în care temperatura și umiditatea de aici sunt constante, respectiv 14 grade Celsius şi 93% umiditate.

La final, brânza este așezată cu grijă în cutii din lemn. Fiecare bucată are o greutate standard de 350 de grame şi un termen de valabilitate de 45 până la 60 de zile, dacă este păstrată la 4-8 grade Celsius.

FrieslandCampina România este parte a companiei olandeze FrieslandCampina, organizație cu tradiție în colectarea laptelui și fabricarea de produse lactate. FrieslandCampina este prezentă pe piața din România cu brandurile Napolact, Milli, Oke, Campina și Dots și oferă o gamă largă de produse: lapte de consum, iaurt, brânză, unt și gustări pe bază de lapte.

DSC_0231

DSC_0234

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean.

Cooperativa Agricolă Someș Arieș este formată din peste 50 de ferme, care cresc împreună peste 2.000 de vaci de lapte. Inițiativa de a reuni în aceeași structură actori importanți din sectorul agroindustrial clujean și transilvanean îi aparține Consiliului Județean Cluj.

DSC_0252

Distribuie:

Postaţi un comentariu