Cercetătorii clujeni fac grevă japoneză: „Suntem cercetători, nu ne vom aprinde părul în fața Guvernului! Vrem să rezolvăm lucrurile pe cale pașnică!”

Foto: Dan Bodea

Cercetătorii clujeni din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și din cadrul institutelor de cercetare au intrat astăzi, 13 noiembrie 2014, în grevă japoneză, pentru a atrage atenția asupra situației dezastroase spre care se îndreaptă cercetarea științifică din România.

„Vom purta toată ziua o banderolă albă, atât noi, cei din Cluj, cât și ceilalți cercetători din țară. Dorim să atragem atenția prin această formă de protest. Ne continuăm activitatea, lucrăm, dar suntem în grevă japoneză”, a declarat cercetătorul Cosmin Farcău.

Cercetătorii au trimis pe 29 septembrie o scrisoare deschisă Guvernului României prin care au cerut analizarea situației tinerilor în cercetarea românească, în general, și a celor din universități, în particular, și adoptarea unor măsuri urgente menite să le ofere o șansă de a nu părăsi cercetarea românească în următoarele luni. În cadrul scrisorii aceștia au cerut să fie onorată promisiunea lansării unei noi competiții în programul Tinere Echipe(TE) cu un buget consistent și cu termen de finalizare decembrie 2014, urmând ca finanțarea câștigătorilor să fie de la începutul anului 2015. Al doilea punct al scrisorii a avut în vedere alocarea unor fonduri dedicate tinerilor cercetători din universități, la rectificarea bugetului pe 2014, în funcție de performanțele științifice ale acestora.

„Această alocare explicită în bugetul universităților ar aduce cercetătorii din universități într-o situație comparabilă cu cei din institutele Academiei Romane și din institutele naționale, beneficiind de continuitate în asigurarea salarială la nivel de bază, urmând ca în funcție de rezultatele din diverse competiții, interne sau internaționale, să obțină resursele necesare pentru cercetări pe măsura prestigiului lor internațional și  a dotărilor de excepție de care dispun în prezent universitățile. Având în vedere situația disperată în care se află în acest moment tinerii cercetători vă rugăm să dispuneți analizarea situației lor și adoptarea măsurilor propuse în regim de urgență”, au transmis cercetătorii. Scrisoarea respectivă a fost fost asumată nominal, până la momentul depunerii Secretariatului general al Guvernului de 353 de semnatari din principalele orașe universitare ale țării.

Cercetătorii au primit pe 25 octombrie 2014 un răspuns din partea Secretarului General de Stat, Tudor Prisecaru, în cadrul căruia se precizează că Ministerul Educației Naționale a aprobat lansarea competiției 2014 pentru subprogramul „Proiecte de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente tip TE” din cadrul progarmului de Resurse Umane, din Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare 2007 – iunie 2014, cu scopul de a sprijini tinerii cercetători, doctori în științe, pentru consolidarea unei echipe de cercetare și a unui program de cercetare independent.

„Noi, cercetătorii trăim efectiv din proiecte de cercetare. Sunt tineri extrem de talentați care pleacă în străinătate. După această scrisoare, s-a lansat într-adevăr competiția, dar după multe insistențe din partea noastră. S-a tras mult de timp. Pe 16 octombroie, cineva din cabinet ne-a spus că în câteva zile se lansează proiectul, dar a durat mai bine de o lună. Au lansat competița pe ultima sută de metri ai campaniei electorale, dar cu mai multe minusuri. Cel mai important minus al proiceului este faptul că nu se specifică bugetul. Nu știm câte proiecte sunt. E ceva foarte ciudat aici. Referitor la cel de-al doilea punct, nu ni s-a dat niciun răspuns. Mi se părea de bun simț să ne spună că nu se poate, dacă nu se poate. Cercetarea științifică primește 0, 3% din PIB. Dorim să se aloce fonduri specifice pentru cercetarea din universități. Majoritatea producției științifice vine din  universități. Credem că o mică fărâmă din acești bani ar trebui să meargă în această direcție. Noi avem o bază materială excepțională, avem echipamente grozave, dar ne pleacă oamenii. Vin cercetătorii din alte țări la noi să facă măsurători, pentru că dotările noastre sunt foarte bune”, a spus Cosmin Farcău.

Competiția respectivă ar începe propriu zis în mai. Până atunci, cercetătorii nu mai au nicio sursă sigură de venit. „Mulți colegi cercetători, chiar și mai în vârstă, pleacă. Pleacă în străinătate sau se angajează în cadrul unor companii. O alternativă ar fi accesarea granturilor din străinătate. Facem și acest lucru, încercăm, numai că aici e mult mai dificil. Rata de succes a României este extrem de mică. Suntem codași la acest capitol”, a spus cercetătorul clujean.

Vineri, 14 noiembrie, cercetătorii clujeni se vor alătura unui alt protest care va avea loc în Cluj-Napoca. „Am discutat cu organizatorii, ne-au permis să ne alăturăm protestului lor, chiar dacă are o altă temă. Vom avea bannere proprii. Suntem cercetători, nu ne vom aprinde părul în fața Guvernului. Dorim să rezolvăm aceste probleme pe cale pașnică”, a spus Farcău.

Noi acțiuni de protest vor avea loc, în întreaga țară, pe 16 noiembrie 2014, dacă cerințele cercetătorilor nu vor fi luate în seamă.

Promisiuni

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, susține faptul că cele mai recente inițiative guvernamentale în domeniul educației și cercetării se adresează în egală măsură studenţilor, tinerilor cercetători, precum şi profesorilor cu experienţă, creând condiţii favorabile pentru performanţă la fiecare nivel al sectorului învăţământului superior.

„Bursa Tânărului Cercetător va permite universităţilor din ţara noastră să atragă cei mai buni absolvenţi de liceu, premiaţi la concursurile şi olimpiadele internaţionale. Programul dedicat tinerilor cercetători le oferă acestora resursele necesare pentru a crea nuclee de cercetare eficiente în instituţiile româneşti, posibilitatea de a acumula experienţă şi de a obţine rezultate relevante în plan internaţional. Nu în ultimul rând, premierea obţinerii atestatului de abilitare arată preocuparea noastră pentru selectarea unui corp modern, eficient şi integru de conducători de doctorat, capabili să conducă cercetătorii de mâine către rezultate şi descoperiri ştiinţifice importate”, a transmis astăzi, 13 noiembrie, prin intermediul unui comunicat de presă,  Mihnea Costoiu.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu