Opera din Cluj ar putea rămâne fără director. Instanţa a anulat rezultatele concursului din 2012
După ce un candidat la postul de director al Operei Române Cluj a dat în judecată Ministerul Culturii reclamând trucarea concursului pentru funcţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat săptămâna trecută sentinţa în acest caz şi a dispus anularea rezultatelor concursului din 2012 prin care Marius Vlad Budoiu câştigase concursul de director.
Astfel, sentinţa obligă Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director. “După ce Curtea de Apel Cluj a respins acţiunea în contencios administrativ, prin care Ioan Vrăsmaş a contestat concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii, ICCJ a casat, joi, sentinţa instanţei de fond, a admis acţiunea promovată şi a dispus anularea rezultatelor concursului obligând, totodată, Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director. Deşi obţinută în faţa instanţelor de judecată după mai bine de doi ani, victoria de la ICCJ confirmă faptul că Ioan Vrăsmaş a fost nedreptăţit cu ocazia susţinerii probei interviului şi nu a fost lăsat să îşi susţină proiectul de management, deşi acesta fusese notat cu cea mai mare notă din concurs”, a declarat pentru Mediafax Bogdan Csalai, avocatul lui Ioan Vrăsmaş, contracandidatul lui Marius Vlad Budoiu la funcţia de director.
Contactat de Transilvania Reporter, purtătorul de cuvânt al Operei Naţionale Cluj, Sabin Mircea Rus, a precizat că situaţia este cel puţin una “ciudată”, având în vedere că instanţa nu poate anula contractul de management pentru că în acest caz toate faptele juridice realizate până în prezent de actuala conducere a Operei ar trebuie anulate. “Ce facem?Scoatem literele de pe noul frontispiciu al clădirii pe care le-am pus în urmă cu câteva săptămâni?”, a dat exemplu Sabin Mircea Rus. Acesta a precizat că Ministerul Culturii ar putea să rezilieze contractul Marius Vlad Budoiu, însă ar trebui să existe un director interimar până la organizarea unui nou concurs pe post. “În prezent nici nu avem un ministru al culturii, premierul este în campanie electorală, deci chiar nu ştiu în cât timp Ministerul va soluţiona această problemă. Până astăzi nu am primit nicio înştiinţare din partea Ministerului. Pe rol avem desfacerea unor contracte de muncă pe motivul unor absenţe nemotivate şi sperăm să reuşim să ducem la bun sfârşit această acţiune de a-i da afară. Este ciudată situaţia şi pentru noi pentru că avem programate evenimente în perioada următoare, inclusiv Concertul de Crăciun şi nu ştim dacă să continuăm demersurile organizării acestora”, a precizat Sabin Mircea Rus.
În ceea ce priveşte procesul intentat de Ioan Vrăsmaş şi decizia instanţei, Sabin Mircea Rus a declarat că i se pare din nou ciudat cum procesul desfăşurat la Curtea de Apel Cluj a fost pierdut la instanţa de fond dar care, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost câştigat de Ioan Vrăsmaş.
Prima etapă a concursului de proiecte de management pentru Opera Naţională Română Cluj-Napoca a avut loc în 8 noiembrie 2012, fiind admişi pentru etapa a doua, cea orală, Ioan Vrăsmaş, cu nota 8, 73, şi Marius Budoiu, cu nota 7, 80. În urma desfăşurării celei de-a doua etape, în 16 noiembrie 2012, Ioan Vrăsmaş a fost notat cu 3, 17 iar Marius Budoiu cu 8, 73, acesta din urmă fiind declarat câştigător şi numit director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Ioan Vrăsmaş a reclamat “trucarea concursului pentru funcţie” şi faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme Victor Opaschi şi fostul şef al ICR Andrei Marga ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său Marius Budoiu.