„Votul meu” le permite alegătorilor să își compare propriile opinii politice cu cele ale candidaților
Proiectul „Votul meu”, o busolă politică online pe tema alegerilor prezidențiale de pe 2 și 16 noiembrie: www.votulmeu.com, lansat de Centrul pentru Studiul Democrației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”și eDemocracy Centre din cadrul Universității din Zurich, în parteneriat cu ACSA Advisors, le oferă alegătorilor posibilitatea de a-și compara opiniile politice cu cele ale celor 14 candidați la prezidențiale.
www.votulmeu.com este o aplicație online prin care utilizatorii își pot exprima opinia cu privire la 30 de subiecte politice de actualitate, ceea ce permite aplicației să compare pozițiile lor cu cele ale candidaților importanți din România, atât pentru fiecare subiect în parte, cât și la nivel general. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a răspunde la o serie de întrebări suplimentare care sporesc acuratețea rezultatelor. Acestea sunt prezentate sub forma mai multor grafice, care permit utilizatorilor să își vizualizeze poziția raportat la fiecare candidat, din mai multe perspective.
„Votul meu” este un instrument care nu recomandă utilizatorilor cu cine să voteze, ci să își compare propriile poziții cu cele ale candidaților.
Aceeași echipă de cercetători a realizat aplicația „Votul meu” cu ocazia alegerilor generale din 2012 și a făcut parte din consorțiul european care a realizat aplicația „Euvox” cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014. Fiecare dintre aceste instrumente a adunat peste 10.000 de respondenți.
„Este important ca oamenii să voteze informați, să cunoască ce platforme electorale sunt mai apropiate de valorile personale. Astfel de instrumente s-au dovedit utile cetățenilor în alte țări în perioada electorală în a-i ajuta să-şi formuleze sau să-și clarifice opțiunile de vot”, spune Gabriel Bădescu de la Centrul pentru Studiul Democrației.
Proiectul este independent politic, nu are niciun interes financiar, iar răspunsurile oferite de utilizatori rămân anonime. De asemenea, nu colectează date private precum număr de telefon sau adresă. Datele obținute de cercetători din răspunsurile utilizatorilor vor fi folosite strict în scop academic.
Site-ul este disponibil atât în română, cât și în maghiară.