Ce măsuri se iau la Cluj-Napoca pentru prevenirea răspândirii virusului Ebola
Muncipiul Cluj-Napoca se pregătește de o eventuală infecție cu virusul Ebola, după ce această boală a ucis la nivel mondial peste 4.400 de persoane. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a achiziționat zilele trecute opt echipamente speciale, Spitalul de Boli Infecțioase a amenajat un salon special pentru tratarea persoanelor care ar putea fi infectate, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a adoptat un protocol medical de urmărire și supraveghere pentru persoanele cu risc de contaminare, respectiv cei șase studenți și cei șapte rezidenți ai instituției care provin din zonele de risc, în cazul în care au părăsit România în ultimele șase luni, iar Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj ține permanent legătura cu celelalte aeroporturi, precum și cu companiile aeriene care își desfășoară aici activitatea pentru a putea interveni în cazul în care este nevoie. Pe de altă parte, reprezentanții Direcției de Sănătate Cluj, care coordonează toate aceste acțiuni, sunt de negăsit de două zile: fie sunt pe teren, fie în ședințe, fie pur și simplu nu răspund la telefon.
„Am achiziționat opt costume, opt combinezoane simple, cu glugă, cu o mască prevăzută cu filtru, cu cizme care se iau peste pantaloni, cu mănuși și cu ochelari speciali. Fiecare combinezon împotriva riscurilor biologice a costat 99 de lei, iar cele opt astfel de costume au fost achiziționate din bugetul spitalului. Costumele sunt etanșe, astfel încât să nu existe nicio zonă de contact cu mucoasele persoanei suspecte. Vom folosi aceste costume numai în camera de gardă dacă există suspiciuni în privința unei persoane, după care persoana în cauză va fi transportată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj. Noi nu avem nicio cameră special amenajată pentru așa ceva, dispunem doar aceste costume, folosite pentru diagnosticarea persoanelor”, a explicat directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, medicul Călin Lazăr.
Spitalul de Boli Infecțioase Cluj este una dintre cele patru unități din țară desemnate să îngrijească pacienții care ar putea fi infectați cu acest virus. Celelalte centre amenajate special se află în București (Institutul „Matei Balş”), Iaşi şi Timişoara (spitalele de boli infecțioase).
Acțiuni de conștientizare și instruire a personalului din aeroporturi
Comisarul european pentru sănătate Tonio Borg, a anunțat că Uniunea Europeană va începe să verifice de urgență felul în care se desfășoară controalele anti-Ebola în aeroporturile din cele mai afectate țări vest-africane: Liberia, Sierra Leone și Guineea. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a cerut tuturor aeroporturilor civile să ia măsurile necesare pentru depistarea călătorilor care ar putea fi infectați cu acest virus. Astfel, aeroporturile din țară au început să își ia măsuri, mai mult sau mai puțin eficiente. Cel mai activ în acest sens este Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș, care și-a instruit personalul să recunoască simptomele bolii Ebola, fiind ținut la curent cu felul în care evoluează boala. Aici, bagajele călătorilor sunt transportate folosind mânuși de unică folosință. În cazul în care va fi depistată o persoană suspectă, se vor lua măsuri imediat. Pasagerii vor fi izolați, iar aeronava va fi dezinfectată. În cadrul Aeroportului Transilvania există o zonă de carantină care poate fi folosită pentru pasagerii suspecți, prevăzută inclusiv cu toaletă.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, în schimb, nu s-a pregătit atât de temeinic, cel puțin deocamdată. Directorul aeroportului, David Ciceo, susține că instituția pe care o conduce va lua măsuri mai drastice doar dacă va fi cazul: „S-a făcut o instruire a personalului, ținem legătura cu cei de la Direcția de Sănătate Cluj, da și cu celelalte aeroporturi și companii aeriene pentru a ști dacă exisă persoane suspecte. În cazul în care vom fi anunțați că există suspiciuni, vom lua legătura cu cei de la DSP, iar ei vor lua măsuri. În momentul de față nu avem o zonă de carantină în cadrul aeroportului, dar aceasta se poate organiza, în caz de nevoie. Ne-am bazat pe acțiuni de conștientizare și instruire a personalului pentru a identifica eventualele riscuri”, a spus Ciceo.
Studenții străini sunt monitorizați
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca are 13 studenți și rezidenți din țările afectate de virusul Ebola. Pentru a se putea caza în campusurile universitare și pentru a putea participa la cursuri, aceștia trebuie să respecte un protocol medical de urmărire și supraveghere pentru persoanele cu risc de contaminare cu virusul Ebola elaborat de directorului medical al Spitalului Universitar Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, conf. dr. Mihaela Lupșe, în urma unor notificări transmise universității de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale. Acest protocol a fost adoptat în Consiliul de Administrație al universității și va fi urmat de persoanele care se întorc din următoarele zone: Congo, Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Guineea Bissau, Sernegal, Mali, Coasta de Fildeș, Benin, Niger, Ciad și Camerun.
Studenții în cauză trebuie să se prezinte la serviciul de gardă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, (str. Iuliu Moldovan 23), unde vor fi consultați. În urma consultului, în funcție de starea clinică, li se va elibera un buletin de analize sau vor fi reținuti pentru carantinare.Cei care nu vor fi reținuți pentru carantinare nu pot participa la activitatea didactică până când nu vor obține al doilea buletin, la patru zile interval, din cadrul aceluiași serviciu.Studenții se vor prezenta cu cele două buletine la secretariatul facultății pentru a putea participa la cursuri.
„Având în vedere ca incubația se poate extinde până la 21 zile, studenții vor semna un formular în care se obligă să se “auto-monitorizeze” și să se adreseze Serviciului de gardă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (auto-raportare) în această perioadă pentru simptome sugestive de boală în scopul prevenirii răspandirii bolii”, se arată în protocolul respectiv.
Care sunt simptomele de îmbolnăvire?
Debutul Ebola este brusc și include simptome asemănătoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, dureri de cap, astenie fizică, dureri de gât. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie și dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostrație), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cutanate (erupții) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație). Mai târziu, pot apărea manifestări hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profudă internă, ca urmare a coagulării intravasculare diseminate.
Perioada de incubație este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.
Cum se transmite Ebola ?
Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință prin contact direct cu sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare au un rol important în transmiterea acestei boli, prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni dupa recuperarea clinică.
După ultimele statistici, pe plan mondial au murit până în prezent 4.493 de persoane dintre cele 8.997 de cazuri înregistrate în șapte țări, iar previziunile pentru perioada următoare sunt sumbre.