Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace este ridicat în rândul clujenilor

Aproximativ 200 de clujeni au fost deja prezenți la punctul de informare al campaniei „Parcurile Inimilor Fericite” din Parcul Central, acolo unde au avut posibilitatea să-și verifice sănătatea inimii și să afle informații despre fibrilația atrială, una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac din România.

Dintre aceștia, 8% au fost identificați cu fibrilație atrială, în timp ce aproape 60% au risc de a dezvolta afecțiuni cardiace, conform testelor efectuate.

Campania națională iniţiată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a debutat la Cluj-Napoca pe 7 octombrie şi va continua în oraș până pe 12 octombrie, după care va porni către Timișoara și București.

La punctul de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale, clujenii beneficiază din partea medicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului. Cele câteva zeci de persoane depistate cu fibrilație atrială au fost îndrumate către medicul de familie pentru control amănunțit.

Campania Parcurile Inimilor Fericite la Cluj-Napoca

În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilație atrială,   cu precădere persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune medicală majoră cu urmări grave și uneori chiar fatale.

„Accidentul vascular cerebral reprezintă a treia cauză de mortalitate în România după bolile cardio-vasculare şi cancer. Suntem printre ţările cu cea mai mare incidenţă a accidentelor vasculare cerebrale (AVC). În prezent peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-26 de ani, comparativ cu 25% în 1990. În România, nivelul mortalității determinat de accidentele vasculare cerebrale este de aproximativ 300 de cazuri la suta de mii de locuitori față de media europeană, de 200 de cazuri. Din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC, o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Fibrilația atrială reprezintă un redutabil factor de risc pentru AVC ischemic acut. Vestea bună este că acesta poate fi controlat într-o mare măsură, în contextul unei colaborări integrate neuro-cardiologice”,  a declarat Prof. Dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății Române de Neurologie și Președinte al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu