O inimă 3D de doi metri, „mascota” campaniei naționale „Parcurile Inimilor Fericite”

Clujenii vor avea posibilitatea să își evolueze, în mod gratuit, sănătatea inimii, în perioada 7-12 octombrie 2014. În această perioadă, în Parcul Central din Cluj-Napoca va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, unde cetățenii vor putea beneficia de evaluări ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului. Medicii prezenți la eveniment le vor face clujenilor și recomandări cu privire la cele mai bune modalități prin care pot avea o inimă sănătoasă. De asemenea, în apropierea punctului de informare va fi amplasată o inimă 3D de doi metri cu ajutorul căreia oamenii prezenți la eveniment vor putea vedea cum funcționează acest organ vital, dar și care este impactul fibrilației atriale asupra inimii.

Demersul face parte din campania națională „Parcurile Inimilor Fericite”, o inițiativă a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Societății Naționale de Medicina Familiei, Societății Române de Cardiologie și Societății de Neurologie din România. Direcția de Sănătate Publică Cluj este partener local al evenimentului. Campania „Parcurile Inimilor Fericite” își propune să evalueze riscul cardiovascular şi să informeze cetățenii cu privire la fibrilaţia atrială. După Cluj-Napoca, caravana va pleca la Timișoara și București.

Fibrilația atrială este una dintre una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind prezentă în special la persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome, în care inima bate neregulat şi nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală, în care ritmul este regulat. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune cu urmări grave și uneori chiar fatale.

În România, se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilație atrială.

Distribuie:

Postaţi un comentariu