Să curgă berea! Începe Herbstfest!

La ediţia din 2013 primarul Emil Boc a dat cep butoiului de bere în deschiderea festivalului/ Foto: Dan Bodea

A treia editie a Fetivalului Economiei Germane, Herbstfest începe mâine la Cluj-Napoca. Peste 20 de firme germane vor participa la evenimentul care are loc în Piaţa Unirii.

“E un festival puţin altfel, pentru că facem o combinaţie între distracţie şi economie, nu e un simplu Oktoberfest. De exemplu, sâmbătă  vom avea o discuţie interesantă despre educaţie şi şcoala profesională lansată în acest an prin colaborarea dintre instituţiile statutului şi mai multe firme”, a precizat preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, Ludger Tohl.

Aceasta a spus că oraşul oferă mai multe avantaje pentru firmele străine care investesc aici între care faptul că ” are o universitate foarte bună cu o linie de studiu în germană la mai multe specializări, un aeroport internaţional cu legături bune cu Germania, aşa că oamenii de afaceri pot ajunge aici într-o oră şi jumătate, iar administraţia e deschisă în relaţiile cu investitorii”.

Clubul are numai în Cluj peste 100 de membri, dar numărul firmelir germane trece de 400 în toată Transilvania, în domenii diverse de la IT la construcţii, auto, prelucrare de metale, servicii. “Chiar la Cluj nu avem foarte multe firme mari pentru că oraşul a fost multă vreme închis investitorilor străini pe vremea primarului Funar, aşa că firmele mamă sunt în Braşov, Timişoara, Sibiu, dar în ultimii ani investitorii s-au orintat şi spre Cluj. Cred că e nevoie de un echilibru în domenii, să nu ne axăm doar pe IT”, a mai spus Ludger Tohl.

Cât priveşte noutăţile pe care le aduce ediţia din acest an a festivalului acestea se referă atât la locaţii cât şi la temele care vor fi aduse în discuţie. “Vom avea o discuţie despre educaţia în şcoala profesională. Pentru această clasă a IX-a se face un efort mare, guvernul acordă burse pentru 14 elevi şi la fel şi firmele implicate în susţinerea proiectului. Meseriile în care sunt pregătiţi elevii sunt lăcătuş şi mecanic, iar sistemul dual înseamnă că jumătate de timp fac şcoală şi jumătate practică în firme. Sunt două firme din cadrul clubului care sunt implicate”, a precizat Iulia Negrea, administrator al clubului.

Ediţia din acest an a festivalului este susţinută şi de Bosch. “Noi ne-am implicat în acest proiect al învăţământului dual pentru că am vrut să avem astfel de muncitori calificaţi şi am fost la instituţiile statului, cum e inspectoratul şcolar să discutăm despre un asemenea proiect, iar răspunsul lor a fost că acest proiect chiar este în pregătire aşa că ne-am implicat şi noi”, a precizat directorul Bosch,  Jurgen Ruprecht.

Programul Herbfest va cuprinde între altele concerte de muzică folk, un moment prezentat de Fanfara din Fopieni, târguri ale meşteşugarilor, standuri ale firmelor germane, un cort special cu activităţi pentru copii şi bineînţeles bucate tradiţionale nemţeşti însoţite de nelipsita bere. Festivalul are loc de vineri 3 octombrie, Ziua Naţională a Germaniei, şi până duminică.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu