Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” dorește să implementeze metode educaționale moderne
Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” organizează în perioada 24-27 septembrie 2014 a XIX-a ediție a Zilelor Universitare Francofone de Pedagogia Științelor Sănătății (Journées Universitaires Francophones de Pédagogie des Sciences de la Santé). Această manifestare este derulată de mai mulți ani de către Consiliul Pedagogic al CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française) în parteneriat cu SIFEM (Société Internationale Francophone d’Education Médicale. Deschiderea oficială va avea loc astăzi, de la ora 17:00.
Zilele Universitare Francofone de Pedagogia Științelor Sănătății (Journées Universitaires Francophones de Pédagogie des Sciences de la Santé) reprezintă un congres internațional de educație medicală ce are ca scop ameliorarea continuă a calității învățămâtului oferit de universitățile medicale, în vederea formării de specialiști competitivi în domeniul sănătății, în contextul actual, adaptat progresului permanent al cunoașterii, precum și creșterea atractivității și competitivității pe piața serviciilor educaționale europene și interna’ionale. În ultimii ani dezvoltările educaționale pe plan mondial în domeniul învățămantului medical au trecut de la învățarea bazată pe cunoștinte la modelul curricular bazat pe competențe. Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a adoptat un sistem inovativ prin care studenții sunt puși față în față cu anumite probleme pe care trebuie să le rezolve, cu ajutorul cadrelor didactice. Astfel, studenții învață și își dezvoltă competențele necesare meseriei de medic. De asemenea, la Cluj, viitorii medici au la dispoziție un centru de simulare unde se pot antrena și un caiet de abilități practice care îi ghidează pe parcursul celor șase ani de studii.
Ofertă specială pentru liniile franceze
„Pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o onoare să găzduiască ca coorganizator această Conferință Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză pe probleme de pedagogie în științele de sănătate. Spunem în științele de sănătate pentru că noi pregătim nu numai medici, pregătim asistenți, pregătim tehnicieni, oameni care vor lucra în sistemul de sănătate fie la noi, fie în alte părți ale lumii. Noi suntem membri, încă din 1995, ai Agenției universitare a Francofoniei. Se cunoște fracofonia țării noastre și ca urmare a acestui fapt universitatea noastră a pregătit o ofertă specială pentru liniile franceze, dar și engleze pe care le avem, care fac să vină la noi un număr foarte mare de străini. Ceea ce înseamnă că facultățile noastre sunt bine pregătite și pot pregăti oameni pentru sănătatea din întreaga lume. A 19-a conferință e necesară și oportună, sperăm să fim gazde bune și să le arătăm oaspeților Clujul și nu numai ”, a declarat Alexandru Irimie, Rectorul UMF Cluj.
Activitățile prevăzute sunt conferințe plenare, prelegeri, ateliere de lucru (workshop-uri), studii de caz susținute de lectori internaționali de prestigiu, experți ai CIDMEF, ai SIFEM și ai Organizației Mondiale a Sănătății, din Franța, Canada, Belgia, Elveția și alte țări francofone.La eveniment vor praticipa președintele CIDMEF, Khaled Zeghal și directorul executiv al CIDMEF, Jean Claude Rolland.
„Derularea acestui congres francofon de educație medicală la Cluj va contribui la creșterea prestigiului internațional al universității noastre și la creșterea prestigiului municipiului nostru și va sprijini demersul său de a deveni Capitală Europeană a Tineretului și va constitui un argument în plus la candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană”, a spus Pof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Decanul Facutății de Medicină.
În prezent, la Cluj-Napoca sunt 2000 de studenți străini din 54 de țări, dintre care mai bine de jumătate sunt vorbitori de limba franceză.
CIDMEF este o rețea instituțională a Agenției universitare a Francofoniei, care numără astăzi 140 de facultăți membre, din 40 de țări, de pe 4 continente. Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză este o prestigioasă organizație care a fost admisă în Relațiile Oficiale cu Organizația Mondială a Sănătății și deține o catedră UNESCO de Formarea Formatorilor în Pedagogia Științelor Medicale. Viața Conferinței Internaționale a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză este animată de trei consilii : Consiliul Pedagogic, Consiliul Știintific și Consiliul de Evaluare.
SIFEM (Société Internationale Francophone d’Education Médicale) este o asociație care are ca scop ameliorarea continuă a educației în domeniul sănătății.