Trei investitori interesaţi de proiectul centralei electrice Tarniţa – Lăpuşteşti

Foto: visitclujnapoca.ro

Trei companii străine sunt interesate de investiţia la centrala electrică de la Tarniţa-Lăpuşteşti, a anunţat prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan. Acesta a precizat că nu poate oferi numele potenţialilor investitori deoarece sunt date confidenţiale.

“Ce pot spune e că sunt şi din Europa şi din afara Europei, noi îi <bănuim> şi pe chinezi”, a spus Vuşcan. Prefectul a precizat că proiectul a intrat în linie dreaptă, deoarece deja mai multe companii au răspuns la anunţul din 7 august privind selecţia internaţională de oferte, ceea ce arată că există interes, chiar dacă investiţia se va realiza fără garanţii guvernamentale.

“Am avut o vizită din partea Hidro Tarniţa şi pot să spun că avem o veste bună. După multe insistenţe şi demersuri putem spune că s-a făcut un pas important pentru demararea investiţiei, care este de importanţă strategică naţională. S-a intrat în linie dreaptă şi îl citez pe directorul companiei care a spus că acest proiect nu mai poate fi întors din drum. Există trei mari companii care au depus scrisoarea de intenţie şi termenul pentru depunerea documentelor expiră în 31 octombrie, deci mai este o lună şi probabil vor mai fi investitori interesaţi”, a precizat prefectul de Cluj.

Calendarul investiţiei aprobat prin memorandumul semnat de Guvern în iulie prevede şi alte termene: până în 14 noiembrie vor fi verificate documentaţiile depuse şi se va afişa lista companiilor pr-ecalificate, apoi între 17-30 noiembrie va fi procedura de analiză de fond a documentelor, iar între 2 decembrie 2014 şi 31 ianuarie 2015 vor avea loc negocieri cu firmele interesate. Pornind de la aceste discuţii se va elabora un caiet de sarcini agreat, iar Hidro Tarniţa va furniza acest caiet între 16 şi 20 februarie 2015. Timp de două luni vor putea fi depuse oferte pentru licitaţia de execuţie a centralei propriu-zisă, urmând ca în mai 2015 să se stabilească şi câştigătorul, care va începe lucrările imediat.

“Proiectul va aduce o dezvoltare importantă în zonă, construcţia va dura între 5 şi 7 ani şi vor fi create 4.000 de locuri de muncă. Din experienţa cu alte proiecte la care au fost necesare exproprieri, am încercat să rezolvăm din timp situaţia terenului, aşa că am avut pe parcursul acestui an nu mai puţin de 10 întâlniri ale comitetului de lucru pentru acest proiect. Vor fi expropriate circa 200 de hectare, şi avem deja actualizat studiul topo-cadastral, sunt identificaţi proprietarii, toate parcelele care trebuie expropriate, dar şi cele adiacente necesare pentru viitoarea organizare de şantier. Proiectantul şi-a actualizat deja proiectul după studiul topo actualizat”, a adăugat Gheorghe Vuşcan.

Prefectul a precizat că în acest proiect statul va fi acţionar minoritar cu 30% , iar investitorul va avea restul de 70%. “Centrala aceasta e un fel de depozit de energie la care poţi apela în perioade de vârf de sarcină. Şi astfel e o problemă de interes regional pentru că practic vorbim de o zonă de independenţă energetică ce se creează. Sârbii au asemenea trei centrale, ungurii au demarat şi ei un asemenea proiect, aşa că este îmbucurător că această centrală se face în judeţul Cluj”, a mai spus acesta.

Ce presupune proiectul

CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti este un obiectiv de interes naţional, pentru că va juca un rol important la reglajul frecvenţă-putere necesar odată cu intrarea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Centrala va fi situată la 30 km depărtare de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarnița și este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW, construcția fiind preconizată a se realiza în două etape pe parcursul a 5-7 ani. Fiind o centrală cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior (tipul Polder) va fi de 10 milioane metri cubi apă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu