Clujul pe harta food art

Sebastian Bătinaş adoră să realizeze decoraţiuni florale

Un food artist din Cluj-Napoca, stabilit în Anglia, doreşte să deschidă, în colaboare cu Asociaţia Romanian Gastronomic Community, al cărui membru este, o şcoală în acest domeniu artei gastronomice.

Sebastian Bătinaş are 42 de ani şi lucrează în Anglia, dar este convins că în viitorul apropiat îşi va îndeplini visul. Până în momentul de faţă a participat la un singur concurs în cadrul Campionatului de Gătit în aer liber din 2013, unde a câştigat medalia de bronz. Regretă că, odată cu plecarea din ţară, a ratat mai multe concursuri importante, dar promite să îşi ia revanşa.

Sebastian şi-a descoperit acest talent în urmă cu trei ani şi de atunci nu trece o zi fără să exerseze. Acesta îşi aminteşte cu drag de prima decoraţiune realizată. A confecţionat o inimă dintr-un măr, pe care i-a oferit-o soţiei sale. Următoarea creaţie a fost o lebădă, „sculptată”cu multă atenţie. Apoi, încet, încet a ajuns să decoreze pepeni galbeni şi roşii, acestea devind „materia primă” preferată. Adoră să realizeze decoraţiuni florale, iar clienţii săi au fost întotdeauna mulţumiţi când au lăsat totul la alegerea artistului.

Cu toate că nu se câştigă bine în acest domeniu şi puţini artişti pot să îşi asigure un trai decent doar din această ocupaţie, Sebastian speră că lucrurile se vor schimba. „În momentul de faţă datorită internetului am cunoscut mai mulţi artiști din Thailanda, Japonia, Italia, Austria şi Rusia. Am observat că la noi în ţară aceste decoraţiuni culinare se folosesc doar la evenimente speciale precum nunţi şi botezuri. Suntem la început de drum, avem multe de învăţat în acest domeniu. Sper că de la an la an să ridicăm ştacheta cât mai sus. Am putea avea o noua meserie în nomenclator”, crede Sabastian.

Bătinaş este plecat în Anglia de opt luni. Acolo, încearcă să le demonstreze străinilor că România are şi oameni deosebiţi. „Cei din zona în care locuiesc şi muncesc nu au mai văzut asemenea decoruri. Sunt foarte impresionaţi şi toţi mă întreabă cum pot să fac aşa ceva. Răspunsul e simplu: cu multă dragoste şi pasiune”, spune artistul.

La Cluj această artă se dezvoltă timid, fiind puţini cei care doresc să devină food artişti. Pe plan naţional se remarcă eco-artistul Dan Creţu care recreează obiecte din viaţa de zi cu zi, folosind fructe şi legume. Acesta realizează biciclete, aparate de fotografiat, portrete amuzante, motociclete, adidaşi precum şi alte lucruri inedite. Un alt food artist cunoscut este Alin Urlea din Arad, care, la fel ca Sebastian, face la comandă diferite decoraţiuni pentru evenimente deosebite.

Sculptura în fructe se practică încă din secolul şapte. Astăzi, această artă culinară este practicată pe larg în China, Japonia şi Thailanda,  unde se realizează cele mai frumoase şi complicate sculpturi din fructe. În ultimul timp, această artă s-a extins cam peste tot în lume.

Distribuie:

Postaţi un comentariu