Clusterele de IT din România au avut prima întâlnire de lucru la Cluj
Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere în domeniul IT la nivel naţional, a organizat prima întâlnire de lucru a clusterelor de profil din România. Participanții au discutat despre modalitățile de colaborare între aceste organizații, rolul acestora în dezvoltarea economică regională, precum și despre necesitatea adecvării legislației parteneriatului public-privat și creșterea investițiilor în cercetare, dezvoltare și inovare. Evenimentul este primul dintr-o serie de astfel de întâlniri, ce vor fi organizate cu scopul de a crea o politică comună de clusterizare în industria de IT.
La întâlnirea organizată de Cluj IT Cluster au mai participat Clusterul Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub din Iași, Clusterul pentru Inovare și Tehnologie din Brașov și IT Plus Cluster din Miercurea Ciuc. Cele patru organizații reunesc, în total, aproximativ 100 de companii de IT, instituții de învățământ superior, instituții publice și organizații catalizator, din țară și din străinătate.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții celor 4 organizații au prezentat impactul clusterelor asupra verticalei de industie IT din România și oportunitățile de a dezvolta tehnologii cu valoare adăugată în alte domenii, prin interacțiunea cu alte industrii, cu mediul academic și sectorul public. În acest sens, a fost punctat rolul clusterelor ca vehicul de cercetare, dezvoltare și inovare în relația cu mediul academic, dar și rolul de facilitare a transferului tehnologic în sectorul public și cel privat. Scopul acestei serii de întâlniri inițiate la Cluj-Napoca, este ca, împreună cu colegii din celelalte clustere, să fie identificate modalități de colaborare pentru proiecte strategice la nivel național și regional, precum și derularea unor acțiuni comune pentru consolidarea parteneriatului public-privat.
În ceea ce privește inițiativele legislative pentru industria IT, reprezentanții clusterelor vizează recunoașterea soluțiilor IT ca produse și subliniază importanța strategică pentru industria de IT a protejării proprietății intelectuale și a adecvării legislației parteneriatului public-privat pentru investiții comune în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. În plus, cele patru clustere susțin crearea unor facilități fiscale pe profitul investit în cercetare-dezvoltare, dar și dezvoltarea resurselor umane în domeniu și activitățile de transfer tehnologic. De asemenea, s-a discutat și despre limitarea utilizării bugetului alocat prin POR pentru obiective ale Strategiei Dunării doar la județele riverane, ceea ce reprezintă o piedică severă în calea potențialului de colaborare regională și este în contradicție cu logica definirii acestei strategii.
Următoarea întâlnire de lucru a clusterelor de IT din România va fi găzduită de Clusterul pentru Inovare și Tehnologie din Brașov, iar tema dezbaterii va fi: Resursa umană în IT și modul de utilizare a acesteia.