Pădurile Ardealului dispar în buzunarul mafiei
Mai ceva ca OZN-urile! Aşa dispar pădurile Clujului. Deşi se fac defrişări serioase de câţiva ani buni încoace, autorităţile au constatat abia acum că efectiv au dispărut suprafeţe mari de pădure.
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, spune că există serioase probleme cu pădurile din mai multe judeţe ale ţării, în care au avut loc tăieri ilegale. Ea a declarat că din judeţul Cluj au dispărut în ultimii ani circa 1.000 de hectare de pădure şi că probleme similare există în mai multe judeţe, mai ales din Transilvania: ”Din păcate avem cazuri similare în Maramureş, în Bihor, în Alba, Suceava, Neamţ, Giurgiu. Facem prin Romsilva şi prin inspectoratele silvice controale şi prezentăm în fiecare judeţ rezultatul controalelor, dar şi măsurile pe care regia le-a luat”.
Lucia Varga a mai spus că şi în Harghita şi Covasna există probleme: ”Facem controale şi în Harghita, sunt convinsă că şi în Harghita şi Covasna vom avea în curând oameni cărora le vor fi făcute dosare penale şi oameni cărora li se va desface contractul de muncă”.
Sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă au dispărut din pădurile Clujului, potrivit unei situaţii prezentate de ministrul Lucia Varga şi de directorul Romsilva, Adam Crăciunescu. Conform datelor prezentate, în ultimii 7-8 ani au dispărut peste 345.000 de metri cubi de lemn, adică circa 1.000 de hectare de pădure, cu o pagubă estimată la 54, 7 milioane de lei. Dar pagubele respective au fost constatate la numai trei ocoale silvice din totalul celor 13 existente în judeţul Cluj, existând posibilitatea ca aceeaşi situaţie să fie întâlnită şi cu ocazia controalelor care vor fi efectuate la restul ocoalelor silvice.
”Mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă şi a fost întreţinută inclusiv de factori politici”, a spus ministrul Lucia Varga. Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a spus că, într-o primă fază, pentru faptele constatate până acum, au fost sancţionaţi 34 de ingineri silvici şi 17 pădurari au fost suspendaţi, urmând să le fie desfăcute contractele de muncă.
De asemenea, fost schimbată directoarea economică a Direcţiei Silvice Cluj şi au fost schimbaţi şefii a două ocoale silvice.
Lucia Varga şi Adam Crăciunescu au mai spus că vor fi făcute mai multe denunţuri penale în cazurile de furturi de material lemnos.
Valul de descoperiri de păduri lipsă vine după ce pe 16 aprilie prefectul Gheorghe Vuşcan anunţa că în zona Mărişel s-au tăiat ilegal peste 61.000 de metri cubi de pădure, cu un prejudiciu de circa cinci milioane de euro.
După numai două zile, pe 18 aprilie, directorul Romsilva Cluj, Traian Mariş, fusese arestat pentru 29 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Cluj, după ce anterior fusese reţinut de DNA pentru luare de mită în formă continuată.
Pe 14 iunie, ministrul Lucia Varga susţinea că există o oarecare complicitate între poliţişti şi personalul silvic în privinţa tăierilor ilegale de lemne în judeţul Cluj: ”De cele mai multe ori vinovaţi de aceste tăieri au fost doar pădurari, iar cei care îi conduceau pe aceşti pădurari -şi mă refer aici la şefii de districte, şefii de ocoale, şefii de direcţii- de cele mai multe ori n-au păţit nimic sau în cel mai rău caz nu mai sunt directori, ci lucrează ba la investiţii, coordonând fondurile, ba la diverse alte compartimente din cadrul direcţiei silvice. Pădurarii nu putea fi parte a acestui furt de lemn fără şefii lor. (…) Am dispus Regiei Autonome Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca până în 15 iulie să termine toate procedurile administrative pentru a-i da afară pe aceşti oameni şi pentru a le întocmi dosare penale. Pentru unii dintre ei au fost întocmite dosare penale, pentru alţii sunt în procedură”.
Marius Avram